3 Høringen
3.1 Høringsutkastet
Departementets høringsnotat av 12. juli 1999 ble sendt på høring til berørte instanser, med henstilling om å forelegge det for eventuelle underliggende instanser. Høringslisten er inntatt som vedlegg til proposisjonen.
I høringutkastet foreslo departementet at åndsverkloven § 45b ble utvidet til å gjelde all offentlig fremføring av vernede lydopptak.
I tillegg til endringer som følge av direktivet, foreslo departementet at avgiften til Fond for utøvende kunstnere ble opprettholdt når det gjelder offentlig fremføring av lydopptak som ikke er vernet i henhold til åndsverkloven. Departementet foreslo også at tilsvarende avgift ble gjeninnført for bruk av ikke-vernede lydopptak i kringkasting.
Det ble videre foreslått å oppheve avgiftsplikten når det gjelder overføring av opptak av utøvende kunstneres prestasjoner til ny lydfesting. Dessuten foreslo departementet at kretsen av støtteberettigede etter fondsloven ble innsnevret slik at etterlatte ikke lenger skulle kunne nyte godt av fondsmidlene, samt at ervervskravet i fondsloven § 3 ble tatt ut av bestemmelsen.
3.2 Høringssvarene
3.2.1 Høringsinstanser
Departementet mottok merknader fra følgende høringsinstanser:
Det sakkyndige råd for åndsverker
Den Norske Advokatforening
Fond for utøvende kunstnere
FONO
GramArt
GRAMO
Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon
IFPI Norge
Kommunenes Sentralforbund
Kopinor
Landsorganisasjonen i Norge
NOPA
Norges Kunstnerråd
Norsk Ballettforbund
Norske film- og tv-produsenters forening
Norsk Folkemusikk- og Danselag
Norsk Forbund for Lokal-tv
Norsk Lokalradioforbund
Norsk Musikerforbund
NRK AS
Norsk Skuespillerforbund
Norsk Teater- og Orkesterforening
Norsk Videogramforening
Norske Avisers Landsforening
NORWACO
Næringslivets Hovedorganisasjon
P4 Radio Hele Norge
Reiselivsbedriftenes Landsforening
Samarbeidsutvalget for skribentorganisasjonene
Statens bibliotektilsyn
TONO
TV 2 AS
3.2.2 Sammendrag av høringssvarene
Nedenfor gis en oversikt over generelle trekk ved høringssvarene. Spesielle merknader er nærmere redegjort for under punkt 4.4.3 om departementets forslag til lovendringer.
Det store flertall av høringsinstansene støtter departementets forslag når det gjelder endringer i åndsverkloven § 45b som følge av utleiedirektivet artikkel 8.2.
Flere høringsinstanser uttaler seg generelt om berettigelsen av en fondsordning. Et flertall i Det sakkyndige råd for åndsverker støtter departementets syn på at fondet har en viktig kulturpolitisk funksjon og at fondet således bør opprettholdes. Fond for utøvende kunstnere peker på den kulturpolitiske og distriktspolitiske funksjon fondet har. Et mindretall i Det sakkyndige råd for åndsverker mener imidlertid at fondet ivaretar typiske kulturpolitiske formål som burde vært dekket via statsbudsjettet. Reiselivsbedriftenes Landsforening er skeptisk til at en kulturpolitisk ordning som fondet representerer, skal bestå og finansieres av private brukere.
Mange høringsinstanser kommenterer forslaget om gjeninnføring av avgift for bruk av ikke-vernede lydopptak i kringkasting. Det er delte meninger om avgiften blant høringsinstansene.
Flertallet i Det sakkyndige råd for åndsverker, Fond for utøvende kunstnere, Norsk Musikerforbund, NORWACO, FONO, IFPI, Norsk Ballettforbund, Norsk Skuespillerforbund, Norsk Folkemusikk- og Danselag, Kopinor og Samarbeidsutvalget for skribentorganisasjonene støtter gjeninnføring av avgift.
Kringkastingsselskapene; NRK, TV 2, P4 samt Norsk Lokalradioforbund, Norsk Forbund for Lokal-tv, Norske film- og tv-produsenters forening, Reiselivsbedriftenes Landsforening, Norsk Teater- og Orkesterforening og mindretallet i Det sakkyndige råd for åndsverker er imot forslaget om gjeninnføring av avgift på dette området. Høringsinstansene begrunner sitt syn blant annet med at en slik avgift innebærer økte kostnader for brukerne. Det pekes videre på de konkurransemessige sidene ved forslaget; konkurranseforholdet mellom lisens- og egenfinansiert kringkasting forrykkes og utenlandsetablerte kringkastingsselskaper favoriseres.
Høringsinstansene har delte meninger om hvordan innkreving og fordeling av avgift og vederlag bør skje, herunder forholdet mellom Fond for utøvende kunstnere og GRAMO.
Flere høringsinstanser tar opp spørsmålet om hvilke konsekvenser avgiften vil ha for vederlagsnivået, samt på hvilket nivå avgiften etter fondsloven og vederlaget etter § 45b bør ligge. Også her er meningene delte. Musikerforbundet mener at summen av avgift og vederlag vil måtte bli betydelig høyere enn dagens nivå. GRAMO og IFPI mener at vederlagsnivået ikke må reduseres som følge av avgiftssystemet. Reiselivsbedriftenes Landsforening, Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon og Norsk Teater- og Orkesterforening forutsetter på sin side at nivået på avgift og vederlag ikke må bli høyere enn i dag. NRK og P4 ønsker at departementet skal bidra til å redusere vederlagssatsene.