6 Departementets vurdering
Noen av høringsinstansene har bemerket at HSL må effektiviseres slik at det ikke blir behov for noen særregel for å forlenge minste foreldelsesfrist fra 2 år til 5 år. I denne forbindelse vil departementet peke på at i tidsrommet 1989 - 1995 undersøkte HSL 213 ulykker og hendelser hvor det er avgitt enten rapport eller bulletin. I to saker (Partnairulykken i 1989 og Namsosulykken i 1993) er undersøkelsestiden mer enn to år. 5 undersøkelser har tatt mellom 1 og 1 1/2 år. Gjennomsnittstiden for undersøkelsene forøvrig (før rapport eller bulletin har vært avgitt) er i underkant av 5 måneder. Når det gjelder Partnairulykken og Namsosulykken, kan ikke departementet se at det ut fra et flysikkerhetsmessig synspunkt ville ha vært tilrådelig å ha avsluttet undersøkelsene raskere. Hensikten med et særskilt organ som undersøker luftfartsulykker og hendelser er å dra mest mulig lærdom av undersøkelsen med henblikk på å raskere forhindre lignende ulykker i fremtiden. Innsamlingen av fakta, og analysearbeidet kan være en form for puslespill som krever tid og som ikke kan forseres. Departementet mener det vil være unødig ressursbruk å tilsette flere i HSL av denne grunn. Bemanningen i den norske HSL er på høyde med bemanningen i undersøkelsesmyndigheten i andre sammenlignbare land.
Straffelovskommisjonen har foreslått at påtalemyndigheten burde få tilgang til HSL's faktaundersøkelse på et tidligere tidspunkt enn når den endelige rapport foreligger. Politi og påtalemyndighet kan allerede nå få tilgang til all flyteknisk dokumentasjon og til undersøkelser før saken er avsluttet. Politiet får imidlertid ikke tilgang til avhør av/samtale med involverte parter da disse avhørene etc er tatt opp etter andre prosessuelle regler enn de som gjelder ved politiavhør, og politiet kan heller ikke automatisk få tilgang til taleregistratorinformasjon som HSL besitter. Taleregistrator er imidlertid som oftest ikke installert i den kategori luftfartøyer som hyppigst er med i luftfartsulykker.
Departementet er enig i Straffelovskommisjonens synspunkt om at det bare bør gjøres unntak fra de generelle foreldelsesfristene når sterke grunner taler for det. Departementet antar at det også fremover vil det være i et fåtall spesielt vanskelige saker at det vil kunne ta mer enn to år før HSL har avsluttet sin undersøkelse. I disse saker kan politiet imidlertid ha stort behov for HSL's materiale for en strafferettslig forfølging, og det er i disse saker det er ønskelig med en forlenget foreldelsesfrist.