7 Merknad til paragrafen
Til ny § 14-34
Bestemmelsen foreslås knyttet til § 12-4 i sin helhet da en anser at en hendelse kan være like alvorlig som en ulykke både i flysikkerhetsforebyggende som i strafferettslig sammenheng. Departementet vil videre peke på at det kan være begått like alvorlige lovovertredelser i forbindelse med en hendelse som en ulykke - i enkelte tilfelle kan det tenkes enda alvorligere brudd på bestemmelser. Det kan for øvrig være like tidkrevende og komplisert å undersøke en hendelse som en ulykke.
I forbindelse med en undersøkelse av luftfartsulykke eller luftfartshendelse i henhold til luftfartsloven § 12-4 og forskrift om offentlige undersøkelser av luftfartsulykker og luftfartshendelser av 18. juni 1993, kan undersøkelsesmyndigheten avdekke andre straffbare forhold enn de som direkte kan ha vært en årsaksfaktor til selve ulykken eller hendelsen. Justisdepartementet har til dette uttalt at det langt på vei vil bero på tilfeldigheter om foreldelsesfristen for overtredelser som ikke fører til noen ulykke eller hendelse er fem eller to år. Samferdselsdepartementet legger imidlertid til grunn at undersøkelse av luftfartsulykker etter ICAO-reglene slik de nå lyder krever at undersøkelsesmyndighetene også retter undersøkelsen mot mulige bakenforliggende årsaksforhold og ikke bare mot de umiddelbare årsakene. I dette arbeidet kan det ofte være vanskelig å avgjøre om et forhold skal klassifiseres som en årsaksfaktor eller ikke. Etter departementets syn reiser det seg vanskelige avgrensningsspørsmål hvis man, når det gjelder foreldelsesspørsmålet, skulle sondre mellom forhold som kan ha vært en av årsaksfaktorene til den konkrete ulykken eller hendelsen og andre forhold som kan være potensialer til en ny eller annen type ulykke. Forsåvidt angår andre typer overtredelser som i utgangspunktet ikke kan sies å være brudd på sikkerhetsbestemmelser i snever forstand, f eks overtredelse av konsesjons- og lisensbestemmelser, kan det heller ikke alltid utelukkes at overtredelser av denne type bestemmelser i luftfartsloven som ikke direkte regulerer sikkerheten, også kan ha vært en medvirkende årsaksfaktor til en ulykke eller hendelse eller potensiale til en ulykke eller hendelse. Departementet kan heller ikke se at det i denne sammenheng er noe reell begrunnelse for å sondre mellom ulike typer overtredelse av luftfartsloven som kan bli avdekket gjennom en havariundersøkelse ut i fra hvorvidt de kan ha vært en medvirkende årsak til ulykken eller hendelsen, fordi man ikke kan se at det er noe grunnlag for å forskjellsbehandle de ulike typer overtredelser av luftfartsloven med hensyn til forlengelse av foreldelsesfrist for straffansvar. I henhold til ICAO-reglene skal imidlertid undersøkelsesmyndigheten's rapport kun omhandle forhold som er relevant for ulykken. Dersom HSL avdekker andre forhold som ikke er relevante for ulykken eller hendelsen vil de således ikke komme med i rapporten og det vil derfor ikke bli spørsmål om hvorvidt de er årsaksfaktor eller ikke i relasjon til foreldelsesfrister. Det kan imidlertid tenkes at HSL kan avdekke et straffbart forhold av slik alvorlig karakter at HSL som offentlig myndighet av eget tiltak umiddelbart må varsle politiet om dette selv om det ikke er relevant for den aktuelle ulykken. Slike lovbrudd vil være av en slik karakter at noen 2 års frist ikke vil være aktuell.
Overtredelse av andre straffebestemmelser enn overtredelser av luftfartslovgivningen er ikke ment å omfattes av bestemmelsen .
Justisdepartementet har bemerket at lovbrudd i visse tilfelle kan være foreldet etter den ordinære 2-års fristen før undersøkelse tar til og at det kan være uheldig at straffbarheten i slike tilfelle blir «gjenopplivet». Til dette vil Samferdselsdepartementet anføre at den foreslåtte bestemmelse ikke vil komme til anvendelse for eventuelle straffbare forhold som allerede er foreldet før HSL påbegynner undersøkelsen.
Forslaget til ny bestemmelse vil bare komme til anvendelse på luftfartsulykker og hendelser som inntreffer etter at bestemmelsen er trådt i kraft, jf utkast til bestemmelse om iverksettelse av lovendringen.