Forslagtil lov om endringar i lov av 1. mars 1985 nr. 3 om stortingsvalg, fylkestingsvalg og kommunestyrevalg (Valgloven)
I
I lov av 1. mars 1985 nr. 3 om stortingsvalg, fylkestingsvalg og kommunestyrevalg (Valgloven) vert det gjort desse endringane:
§ 5 andre ledd første punktum skal lyde:
I manntallet innføres de som den 30. april i valgåret står innført i folkeregisteret som bosatt i kommunen, og som har stemmerett etter § 3.
§ 5 andre ledd andre punktum held opp å gjelde.
§ 5 fjerde ledd skal lyde:
De som har stemmerett etter § 3, og som flytter til riket etter 30. april, skal - når de ikke har vært folkeregisterført som bosatt i riket noen gang i løpet av de siste ti år før valgdagen - manntallsføres i den kommunen de flytter til dersom valgstyret får melding fra folkeregisteret om flyttingen senest kl. 15 dagen før det møte som er nevnt i § 9 første ledd.
§ 5 femte ledd andre punktum skal lyde:
Det samme gjelder stemmeberettigede som flytter inn i riket etter 30. april, når de noen gang i løpet av de siste ti år før valgdagen har vært folkeregisterført som bosatt i riket.
§ 6 første punktum skal lyde:
Valgstyret sørger for at det senest 10. juni i valgåret er satt opp et utkast til manntall.
§ 7 første ledd første punktum skal lyde:
Det utkast til manntall valgstyret har latt utarbeide, jf. § 6, skal i tiden fra og med den 11. juni til og med den 24. juni i valgåret ligge ute til alminnelig ettersyn på de steder som valgstyret bestemmer.
§ 7 andre ledd første punktum skal lyde:
Valgstyret sørger for at politiske partier og andre grupper som stiller liste ved valget, får et gratis eksemplar av manntallsutkastet, dersom de har satt frem skriftlig krav om dette til valgstyret senest 15. juni i valgåret.
§ 8 første ledd første punktum skal lyde:
Klager over manntallet må være kommet inn til valgstyret senest kl. 15 den 24. juni i valgåret.
§ 9 første ledd første punktum skal lyde:
Valgstyret skal senest den 1. juli i valgåret avholde møte for å avsi kjennelser om innføringer og strykninger i manntallet.
Ny § 9 a skal lyde:
Det utstedes valgkort til alle stemmeberettigede som er innført i manntallet og som har bostedsadresse innenriks (unntatt Svalbard og Jan Mayen).
Departementet kan gi nærmere bestemmelser om produksjon og utsendelse av valgkort, herunder om valgstyrets plikter i forbindelse med produksjonen og utsendelsen.
§ 10 første ledd første punktum skal lyde:
Valgstyret kan bestemme at manntallet skal ligge ute til ettersyn etter at kjennelsesmøtet er avholdt.
§ 25 nr. 1 bokstav a første punktum skal lyde:
Det må være innlevert senest 30. april i valgåret.
§ 25 nr. 3 andre punktum skal lyde:
Dersom en kandidat til fylkestingsvalg/kommunestyrevalg ikke er innført i folkeregisteret som bosatt i fylket/kommunen 30. april i valgåret, må det også ligge ved en erklæring fra vedkommende om at så vil være tilfellet innen valgdagen.
§ 25 nr. 4 andre punktum skal lyde:
Erklæring om tilbakekallelse av listeforslag må være innlevert senest 20.mai i valgåret.
§ 26 nr. 2 første ledd andre punktum skal lyde:
Senest den 1. juli i valgåret skal fylkesvalgstyret/valgstyret i eller ved sitt lokale slå opp bekreftede avskrifter av de godkjente forslag som offisielle valglister, hver liste med en overskrift som nevner hvilket valg og hvilket fylke/hvilken kommune den gjelder, tidspunktet for valget, det parti eller den gruppe listen utgår fra og tillitsmannens navn.
§ 26 nr. 3 skal lyde:
Fylkesvalgstyret sørger i god tid før 10. augustfor at det ved stortingsvalg og fylkestingsvalg blir trykt et tilstrekkelig antall stemmesedler av alle godkjente valglister i fylket til bruk for velgerne ved forhåndsstemmegivningen og i valglokalene. Fylkesvalgstyret skal oversende et tilstrekkelig antall av disse stemmesedlene til bruk ved forhåndsstemmegivningen til Postverket. Stemmesedlene ved stortingsvalg skal være hvite, og stemmesedlene ved fylkestingsvalg skal være blå. Ved kommunestyrevalg sørger valgstyret for at det til bruk for velgerne ved forhåndsstemmegivningen og i valglokalene blir trykt et tilstrekkelig antall hvite stemmesedler av alle godkjente valglister i kommunen. Valgstyret skal oversende et tilstrekkelig antall av disse stemmesedlene til bruk ved forhåndsstemmegivningen til Postverket. Stemmesedlene må være enslydende med en offisiell valgliste og ha en overskrift som denne - valgtid, fylke/kommune og navnene på tillitsmannen og forslagsstillerne behøver likevel ikke være tatt med. Likeledes skal fylkesvalgstyret ved stortingsvalg og fylkestingsvalg sørge for at valgstyrene i fylket blir utstyrt med et tilstrekkelig antall blanke stemmesedler, av samme farge som de trykte stemmesedler. Tillitsmannen for den enkelte valgliste kan utover det antall som trykkes til bruk for velgerne, for egen regning kreve å få det antall stemmesedler han ønsker. Krav om dette må i tilfelle fremsettes skriftlig innen den frist fylkesvalgstyret/valgstyret fastsetter.
Departementet kan gi nærmere bestemmelser om innholdet og utformingen av trykte stemmesedler, herunder om veiledning for velgerne om fremgangsmåten ved valget og om trykningstekniske metoder som kan lette behandlingen og opptellingen av stemmesedlene. Departementet kan gi nærmere bestemmelser om sortering og pakking eller annen praktisk tilrettelegging av trykte stemmesedler med godkjent valgliste til bruk ved forhåndsstemmegivningen.
Fylkesvalgstyret sørger i god tid før 10. august for at det ved stortingsvalg og fylkestingsvalg blir trykt et tilstrekkelig antall stemmesedler av alle godkjente valglister i fylket til bruk for velgerne ved forhåndsstemmegivningen og i valglokalene.
§ 27 første ledd fjerde punktum skal lyde:
Vedtak om å foreta endringer i stemmekretsinndelingen må være gjort senest 28. februar i valgåret.
§ 30 første ledd skal lyde:
En velger som vil være forhindret fra å møte personlig på valgtinget, kan etter reglene i dette avsnitt avgi stemme på forhånd, hos en som er stemmemottaker etter § 32.
§ 30 nytt andre skal lyde:
Velgeren må medbringe valgkort for å kunne forhåndsstemme innenriks (unntatt på Svalbard og Jan Mayen).
I § 30 blir gjeldande første ledd andre punktum nytt tredje ledd.
§ 31 skal lyde:
Forhåndsstemmegivning skal starte 10. august i valgåret innenriks (unntatt på Svalbard og Jan Mayen) og 1. juli i valgåret utenriks, på Svalbard og Jan Mayen. Stemmegivningen må ikke foregå senere enn siste torsdag før valget.
Velgeren må selv sørge for å avgi forhåndsstemme så tidlig at den kommer vedkommende valgstyre i hende senest dagen før valgtinget åpner. Stemmemottakeren er ikke forpliktet til å sette i verk særskilte foranstaltninger for at stemmegivningen skal komme frem til valgstyret i tide.
§ 32 bokstav a skal lyde:
a)Stemmemottakere oppnevnt av Postverket blant tilsatte på postkontor og i landposttjenesten.
§ 33 første ledd skal lyde:
Velgeren må avgi stemme personlig overfor en stemmemottaker etter § 32.
§ 33 andre ledd første og andre punktum skal lyde:
Stemmegivning for stemmemottaker etter § 32 bokstav a foregår enten på et postkontor eller på en landpostrute. Stemmegivning for stemmemottaker etter § 32 bokstav b foregår der sysselmannen har bestemt.
I § 33 blir gjeldande første ledd andre til sjette punktum nytt andre ledd tredje til sjuande punktum.
§ 33 tredje ledd skal lyde:
I samråd med Postverket bestemmer valgstyret når og på hvilke institusjoner, jf første ledd, femte punktum, Postverket skal motta forhåndsstemmer. Valgstyret kunngjør tid og sted for forhåndsstemmegivning på institusjon som nevnt. Stemmegivning på slik institusjon skalogså kunngjøres ved oppslag på institusjonen.
§ 33 sjette ledd held opp å gjelde.
§ 34 skal lyde:
Stemmegivningen foregår slik:
1. Stemmemottakeren gjør velgeren kjent med reglene for stemmegivningen og skaffer ham, om han ønsker det, de nødvendige skrivesaker.
2. Stemmemottakeren gir velgeren en stemmeseddelkonvolutt.
Når stemmegivningen foregår etter § 32 bokstav a, skal stemmemottakeren gi til velgeren en stemmeseddel for hver godkjent valgliste som deltar ved valget. Velgere som ikke har stemmerett i fylket ved stortingsvalg og fylkestingsvalg og i kommunen ved kommunestyrevalg, skal få utlevert en stemmeseddel for hvert registrert parti som stiller liste ved valget, og som bare lyder på valglistens navn uten å ha med kandidatnavn. I tillegg skal velgeren få utlevert en blank, hvit stemmeseddel ved kommunestyrevalg og stortingsvalg og en blank, blå stemmeseddel ved fylkestingsvalg. Stemmemottakeren må ikke i noe tilfelle ta tilbake noen av de utleverte stemmesedler som velgeren ikke har brukt.
Velgeren legger selv stemmeseddel i stemmeseddelkonvolutten i enerom og usett. Ved fylkestingsvalg og kommunestyrevalg legges en stemmeseddel for hvert valg i samme stemmeseddelkonvolutt. Ved stemmegivning for landpostbud og på pasientrom gjelder kravet om at stemmegivningen skal foregå i enerom og usett, i den utstrekning det lar seg gjøre.
3. Når forhåndsstemmegivningen foregår etter § 32 bokstav a, gir velgeren stemmeseddelkonvolutten og valgkortet til stemmemottakeren. Hvis det er grunn til å anta at velgeren er i en slik tilstand som nevnt i § 41 annet ledd, skal stemmemottakeren bevitne dette ved påtegning på valgkortet. Stemmemottakeren legger deretter stemmeseddelkonvolutten og valgkortet i en omslagskonvolutt som han kleber igjen og legger i en forseglet urne i velgerens påsyn.
Når forhåndsstemmegivningen foregår etter § 32 bokstav b-f, skal stemmemottakeren påføre omslagskonvolutten velgerens fulle navn og nøyaktige adresse på hjemstedet 30. april i valgåret, sammen med tid og sted for stemmegivningen. Ved stemmegivning i overvær av stemmemottaker nevnt i § 32 bokstav e og f trengs ingen stedsangivelse, men fartøyets/innretningens navn og eier skal påføres. Videre påfører stemmemottakeren bevitnelse om at bestemmelsene i nr. 1 og nr. 2 siste ledd er iakttatt, og om stemmemottakeren er sikker på at velgeren er den vedkommende sier seg å være. Hvis det er grunn til å anta at velgeren er i slik tilstand som nevnt i § 41 annet ledd, bevitner stemmemottakeren dette ved påtegning på omslagskovolutten. Stemmemottakeren skriver så under det som er påført omslagskonvolutten.
Stemmemottakeren leverer deretter omslagskonvolutten til velgeren, som egenhendig bekrefter riktigheten av de opplysninger som er påført omslagskonvolutten. Velgeren kleber deretter selv igjen omslagskonvolutten.
4. Stemmemottakeren sender forhåndsstemmegivningen på hurtigste betryggende måte til vedkommende valgstyre.
Valgstyrets leder skal i en bok, som føres i samsvar med skjema fastsatt av departementet, føre inn de mottatte forhåndsstemmer i nummerrekkefølge med angivelse av tiden når han mottok dem. Det tilsvarende nummer setter han på omslagskonvolutten, som han ikke skal åpne. Når valgstyret skal begynne å åpne og behandle disse forhåndsstemmene, skal lederen legge frem den nevnte boken og alle de brev, jf § 36, som er innført før valgtinget.
5. Valgagitasjon er ikke tillatt i det rom der stemmegivningen foregår og i tilstøtende rom. Valgfunksjonærer må ikke gi opplysninger til uvedkommende om forbruket av de forskjellige valglisters stemmesedler. Uvedkommende må heller ikke gis adgang til stemmeavlukkene for å kontrollere forbruket av stemmesedler.
Velgere som på grunn av legemlige mangler eller andre årsaker, ikke er i stand til å avgi sin stemme slik som beskrevet i denne paragraf, kan få den nødvendige hjelp av en person som han selv utpeker, og som har fylt 14 år. En slik person kan også skrive under på omslagskonvolutten med sitt eget navn på vegne av velgeren.
§ 34 a nr. 2 andre punktum skal lyde:
Velgeren påfører omslagskonvolutten sitt fulle navn og nøyaktige adresse pr 30. april i valgåret, sammen med tid og sted for stemmegivningen.
§ 35 nr. 2 skal lyde:
Enhver stemmemottaker utenriks, på Svalbard og Jan Mayen skal straks gi vedkommende valgstyre telegrafisk underretning dersom han får vite at noen velger som har avgitt stemme hos ham, er avgått ved døden før valget.
§ 36 skal lyde:
1. Stemmeberettigede som oppholder seg i Norge, unntatt Svalbard og Jan Mayen, og som ikke har mulighet til å avgi forhåndsstemme til landpostbud, kan, dersom de er syke eller uføre og av den grunn ikke vil være i stand til å møte frem i et valglokale på valgdagen, avgi forhåndsstemme til en stemmemottaker der de oppholder seg, i samsvar med reglene nedenfor. For øvrig gjelder reglene om forhåndsstemmer i denne lov. Reglene nedenfor gjelder likevel ikke for stemmeberettigede som oppholder seg på institusjon hvor det etter vedtak av valgstyret avholdes forhåndsstemmegivning etter §§ 30-34.
2. Den stemmeberettigede må i brev til valgstyret i oppholdskommunen sette frem krav om å få avgi stemme der han oppholder seg. I brevet må opplyses hans fulle navn og nøyaktig adresse, fødselsår og -dato, og at han er syk eller ufør og av den grunn ikke vil være i stand til å møte frem i et valglokale på valgdagen.
3. Sammen med brevet som nevnt i nr. 2må det sendes en skriftlig erklæring - egenhendig underskrevet av en person som har fylt 14 år - om at han kjenner den stemmeberettigede og at han kan bekrefte at vedkommende er syk eller ufør og av den grunn ikke vil være i stand til å møte frem i et valglokale på valgdagen. En slik person kan også skrive under på brevet som nevnt i nr. 2 med sitt eget navn på vegne av velgeren.
4. Brev og erklæring som nevnt i nr. 2 og 3 må være kommet inn til valgstyret senest kl. 15 den nest siste fredagen før valgdagen.
5. Valgstyret sørger for at det på hvert brev m.m. som kommer inn, straks blir notert dato og klokkeslett for mottakelsen, sammen med mottakerens signatur. Det skal kontrolleres at vilkårene etter nr. 2, 3 og 4 er oppfylt. Er vilkårene ikke oppfylt, skal den stemmeberettigede straks underrettes om dette, og om hva mangelen består i. Er fristen etter nr. 4 ennå ikke utløpt, skal det samtidig opplyses at mangelen kan rettes innen fristens utløp. Opplysninger som fins i kommunens folkeregister, plikter valgstyret å sørge for blir innhentet og føyd til i innkomne brev dersom dette er nødvendig for at de lovbestemte vilkår skal oppfylles. Ut over dette kan det ikke rettes eller føyes til noe i de brev og erklæringer som kommer inn.
Dersom valgstyret eller noen på dets vegne mottar en muntlig henvendelse om å avgi stemme etter reglene i denne paragraf, skal mottakeren straks notere de opplysninger som er nevnt i første ledd første punktum. Han skal også innhente de opplysninger om velgeren som er nevnt i nr. 2. Videre skal han gjøre vedkommende kjent med de krav som stilles til brev og erklæring i nr. 2 og 3, og anmode om at velgeren - om mulig - forholder seg på denne måten. Man kan likevel ikke nekte å motta en stemmegivning etter denne paragraf med den begrunnelse at det foreligger kun en muntlig henvendelse til valgstyret.
6. Stemmeberettigede som har satt frem krav m.m. som oppfyller vilkårene i nr. 2, 3 og 4 - i tilfelle etter rettelse eller tilføyelse i samsvar med nr. 5 - skal oppsøkes av en stemmemottaker.
Andre stemmeberettigede har ikke adgang til å avgi stemme etter denne paragraf.
7. Valgstyret skal underrette Postverket om de søknader det har godkjent fra velgere som ønsker å avgi stemme i medhold av denne paragraf.
8. Stemmemottakeren har ikke plikt til å oppsøke en stemmeberettiget mer enn én gang. Er den stemmeberettigede ikke til stede på den oppgitte adresse når stemmemottakeren kommer, skal stemmemottakeren legge igjen en skriftlig beskjed til den stemmeberettigede om når han har vært der. I slike tilfelle og ellers når en stemmemottaker ikke finner frem til stemmeberettiget han skal besøke, skal han snarest mulig skrive ned en redegjørelse om det som er skjedd. Han bør såvidt mulig få en tilstedeværende person til å bekrefte riktigheten av forklaringen.
9. Dersom en stemmeberettiget som har satt frem krav om å få stemme etter denne paragraf, likevel ikke vil avgi stemme når han blir oppsøkt av en stemmemottaker, skal denne straks skrive ned en forklaring om dette. Han skal anmode den stemmeberettigede og - hvis mulig - en tredjemann om skriftlig å bekrefte riktigheten av det nedskrevne.
10. Stemmemottakeren leverer til velgeren en stemmeseddel for hver liste som er med i valget, og ber velgeren beholde de stemmesedler han ikke bruker, jf. § 34 nr. 2 annet ledd, som gjelder tilsvarende.
11. Forhåndsstemmegivningen sendes vedkommende valgstyre.Valgstyret avgjør om stemmegivningenskal godkjennes, etter å ha gjennomgått de innkomne brev og attester, og det som er nedtegnet i medhold av nr. 5 annet ledd, og det som er påført omslagskonvoluttene.
§ 40 første ledd andre punktum held opp å gjelde. Gjeldande tredje, fjerde, femte og sjette punktum blir nye andre, tredje, fjerde og femte punktum.
§ 41 første ledd første punktum skal lyde:
Også den som har avgitt forhåndsstemme, og den som er nektet stemmerett ved valgstyrets kjennelse eller av andre grunner ikke er innført i manntallet, skal få avgi stemme.
§ 43 held opp å gjelde.
Gjeldande § 43 a blir § 43.
§ 47 skal lyde:
Valgstyret undersøker om de velgerne som har avgitt stemme etter § 40 annet ledd, har adgang til å stemme. Har velgeren ikke stemt i den kretsen hvor vedkommende er manntallsført, settes et kryss ved navnet i manntallet, og stemmeseddelkonvolutten tas ut av omslaget og legges ned i en valgurne. I motsatt fall forkastesstemmegivningen og omslaget forvares uåpnet. En stemmegivning skal forkastes dersom omslaget, jf. § 40 annet ledd tredje punktum, ikke er klebet igjen. Har velgeren levert flere stemmegivninger etter § 40 annet ledd, skal alle stemmegivningene forkastes. Dersom ikke noe annet følger av lovens bestemmelser, jf. § 49 første ledd annet punktum, skal de forkastedestemmegivningene forvares inntil valgresultatet er endelig.
Forhåndsstemmene kan legges frem for godkjenning etter hvert som de kommer inn til valgstyret. En forhåndsstemmegivning godkjennes ikke med mindre de lovbestemte vilkårene eroppfylt. Det forhold at en forhåndsstemmegivning ikke er sendt i samsvar med § 34 nr. 4, fører ikke til forkastelse med mindre noe tyder på at omslagskonvolutten har vært åpnet. En forhåndsstemmegivning skal ikke forkastes av den grunn at velgeren er avgått ved døden etter at stemmegivningen på valgtinget tok til.
Har en velger avgitt forhåndsstemme flere ganger, forkastes alle forhåndsstemmegivningene. Fremgår det av forhåndsstemmegivningene i hvilken rekkefølge de er avgitt, og den sist avgitte er i forskriftsmessig stand, godkjennes denne dersom de tidligere avgitte stemmegivningene må forkastes på grunn av formelle feil.
Har en velger, som har avgitt forhåndsstemme, også avgitt stemme på valgtinget etter § 40 annet ledd eller § 41 første ledd, skal stemmegivningen på valgtinget forkastes. Dersom en velger har avgitt en eller flere forhåndsstemmer som alle forkastes, godkjennes stemmegivning som er avgitt på valgtinget, hvis denne er i forskriftsmessig stand. I så fall tas stemmeseddelkonvolutten ut av omslaget, jf § 40 annet ledd og § 41 første ledd, og legges ned i en valgurne. For øvrig gjelder første ledd fjerde og sjette punktum tilsvarende.
Dersom valgkortet ikke ligger ved en forhåndsstemmegivning som er avgitt innenriks (unntatt på Svalbard og Jan Mayen), skal stemmegivningen forkastes. Ligger det valgkort ved flere forhåndsstemmegivninger avgitt av samme velger, skal alle forkastes. Forhåndsstemmegivning som er avgitt utenriks, på Svalbard eller Jan Mayen, skal ikke forkastes selv om valgkortet ikke ligger ved.
Når en forhåndsstemmegivning er godkjent, settes et kryss ved velgerens navn i manntallet. Avkryssingen i manntallet ved navnet til velger som har avgitt forhåndsstemme, foretas senest dagen før valgtinget åpner. Valgstyret avgjør om avkryssing i manntallet for forhåndsstemmer skal skje manuelt eller ved hjelp av maskinelle hjelpemidler.
Nummeret på omslagskonvolutten settes på stemmeseddelkonvolutten, som deretter legges uåpnet ned i en særskilt urne. Valgkortet påføres omslagskonvoluttens nummer, legges til side og oppbevares til valgresultatet er endelig og tilintetgjøres deretter på betryggende måte, dersom ikke noe annet følger av § 49 første ledd andre punktum.
Ligger det i en omslagskonvolutt flere stemmeseddelkonvolutter til det samme valget, åpner valgstyret disse konvoluttene og legger alle stemmesedlene ulest inn i en stemmeseddelkonvolutt, som legges i valgurnen i samsvar med det som er bestemt i foregående ledd. Om noen av stemmesedlene skal godkjennes, avgjøres etter reglene i § 45.
Er stemmegivningen ikke godkjent, eller er velgeren ved valgstyrets kjennelse nektet stemmerett, skal omslagskonvolutten forvares uåpnet. Når omslagskonvolutten er blitt åpnet, legges valgkortet og stemmeseddelkonvolutten tilbake i omslagskonvolutten som legges til side, jf første ledd siste punktum.
§ 49 første ledd andre punktum skal lyde:
Valgstyret skal deretter omgående sende i forseglet til Stortingets kontor en bekreftet avskrift av det som er bokført på valgtinget og på stemmestedene, alle valgkort innkommet i forbindelse med forhåndsstemmegivningen,alle innkomne omslagskonvolutter for forhåndsstemme givninger utenriks og på Svalbard og Jan Mayen, innkome klager og bemerkninger, og de stemmesedler valgstyret har vraket eller som er innlevert til valgstyret i medhold av § 41.
§ 72 nr. 3 skal lyde:
når en stemmemottaker ved forhåndsstemmegivning har gjort seg skyldig i feil eller forsømmelse, eller en forhåndsstemme ikke er nådd frem som følge av forsømmelse fra stemmemottakeren eller en tilsatt i Postverket,
§ 75 nr. 3 skal lyde:
når en stemmemottaker ved forhåndsstemmegivning har gjort seg skyldig i feil eller forsømmelse, eller en forhåndsstemme ikke er nådd frem som følge av forsømmelse fra stemmemottakeren eller en tilsatt i Postverket,
§ 91 første ledd nr. 2 og nye nr. 3 og 4 skal lyde:
anskaffelse av trykte stemmesedler med kandidatnavn til bruk for velgerne ved forhåndsstemmegivningen og i stemmelokalene ved stortingsvalg,
Postverkets mottak av forhåndstemmer,
produksjon og utsending av valgkort,
I § 91 første ledd blir gjeldande nr. 3 og 4 nye nr. 5 og 6.
§ 91 andre ledd nr. 1 skal lyde:
anskaffelse av trykte stemmesedler med kandidatnavn til bruk for velgerne ved forhåndsstemmegivningen og i valglokalene ved fylkestingsvalg,
§ 94 a første punktum skal lyde:
Kongen kan etter søknad gi samtykke til at det i enkelte kommuner gjøres forsøk med elektronisk avkryssing i manntallet på valgtinget, og kan herunder gi samtykke til at det gjøres avvik fra lovens bestemmelser om avkryssing i manntall og behandling av stemmer avgitt i medhold av § 40 annet ledd.
II
Lova tek til å gjelde straks.
I samband med gjennomføringa av stortingsvalet i 1997 kan departementet fastsetje utfyllande føresegner om gjennomføringa av førehandsrøystinga.