6 Merknader til de enkelte paragrafer i lovforslaget
6.1 Merknader til endringer i folketrygdloven
Til § 2-4
Paragrafen endres, slik at arbeid på norsk kontinentalsokkel ikke skal gi grunnlag for medlemskap i folketrygden. Sokkelarbeidere kan likevel bli medlemmer på grunnlag av bosted i Norge. Dette gjøres klart i forslaget til ny tekst.
Det vises for øvrig til framstillingen i punkt 5.1 og merknaden til § 13-6.
Til § 7-2
Folketrygdloven § 7-2 første ledd gir hjemmel for å gi gravferdsstønad når et medlem av trygden dør.
Det foreslås å innføre en ny ordning med behovsprøvet tillegg til den ordinære gravferdsstønaden. Bestemmelser om tillegget tas inn i et nytt andre ledd.
Nytt andre ledd bokstav a får anvendelse for ugifte. Kravet for tilleggsstønad for ugifte er at det i den avdødes bo ikke finnes midler som svarer til tillegget. Adgangen til å gi tilleggsstønad når den avdøde var gift reguleres i bokstav b. Det stilles her krav om at summen av gjenlevendes og avdødes finansformue er mindre enn tillegget og at den gjenlevende ektefellen har en inntekt som er mindre enn fire ganger grunnbeløpet.
I et nytt tredje ledd blir det tatt inn en bestemmelse om avkorting mot inntekt og forsikringsutbetalinger.
Bestemmelsen om stønadens størrelse omskrives og flyttes fra første ledd til nytt sjette ledd
Andre og tredje ledd blir henholdsvis fjerde og femte ledd. I det nye fjerde leddet foreslås det dessuten en språklig forenkling ved at «det beløpet som Stortinget har fastsatt» erstattes med «gravferdsstønad som nevnt». Realiteten er den samme.
I nytt sjuende ledd foreslås det en hjemmel for departementet til å gi forskrifter om tillegget som er nevnt i andre og femte ledd.
Det vises til omtale under kapittel 2.
Til § 8-27
Bestemmelsen gjelder tap av retten til å nytte egenmelding dersom arbeidstakeren i løpet av en 12 måneders periode har hatt minst fire fravær uten legeerklæring.
I første ledd bokstav a endres ordlyden fra «egenmeldinger» til «fravær uten legeerklæring» for å rette opp en språklig unøyaktighet. Dette innebærer en videreføring av gjeldende rett.
Det vises til omtale under punkt 5.3.
Til § 8-46
Folketrygdloven § 8-46 gir regler om sykepenger til vernepliktige.
I andre ledd bokstav b endres ordlyden slik at også tilfeller hvor tjenesten var ment å varemer enn 28 dager omfattes av regelen om minstegrunnlag. Dette innebærer at regelen i folketrygdloven av 17. juni 1966 nr. 12 § 3-13 nr. 3 første ledd, andre punktum om minstegrunnlag videreføres ved beregning av sykepenger til vernepliktige militærpersoner, se omtale under punkt 5.4.
Til § 10-8
Folketrygdloven § 10-8 gir regler om vilkårene for å motta rehabiliteringspenger.
I andre ledd er det et vilkår at medlemmet er under aktiv behandling med utsikt til bedring av arbeidsevnen for å få rett til rehabiliteringspenger. Andre ledd blir utvidet ved at aktivisering og arbeidstrening hos arbeidstakerens egen arbeidsgiver i en tidsbegrenset periode skal likestilles med behandling og gi rett til rehabiliteringspenger. I den opprinnelige lovteksten er det gjort en ubetydelig språklig justering.
I et nytt fjerde ledd tas det inn bestemmelser om at rehabiliteringspenger også kan ytes i en tidsbegrenset periode før et attføringstiltak blir satt i verk når medlemmet fyller vilkårene i § 11-5. Se også § 11-8 andre ledd.
Fjerde, femte og sjette ledd blir nye femte, sjette og sjuende ledd.
Det vises til omtale under kapittel 3.
Til innholdsoversikten til folketrygdloven kapittel 13
Siste strekpunkt i oversikten endres fordi uttrykket «yrkesskadeerstatning» i § 13-17 foreslås erstattet med uttrykket «menerstatning».
Det vises til punkt 5.6.
Til § 13-2
Paragrafens andre ledd åttende strekpunkt endres som følge av at uttrykket «yrkesskadeerstatning» i § 13-17 foreslås erstattet med uttrykket «menerstatning», se omtale under punkt 5.6.
Til § 13-6 første ledd
Sokkelarbeidere får i dag ytelser ved yrkesskade. Folketrygdens regler legges til grunn. Rettighetene følger imidlertid ikke av folketrygdloven, men av en fortolkning av sokkellovgivningen. Etter forslaget vil retten til ytelser bli forankret i folketrygdloven.
Det vises forøvrig til framstillingen i punkt 5.1.
Til § 13-14
Bestemmelsen gjelder melding av yrkesskade.
For å sikre at taushetsplikten ikke hinder Kreftregisteret i å gi melding til Rikstrygdeverket om sykdommer som sannsynligvis gir rett til særfordeler ved yrkesskade, tilføyes det et nytt tredje ledd. Som en følge blir tredje til femte ledd nye fjerde til sjette ledd.
Det vises til omtale under kapittel 4.
Til § 13-17
Begrepsbruken foreslås endret ved at begrepet «yrkesskadeerstatning» erstattes med begrepet «menerstatning». Ordet «menerstatning» gir en klarere indikasjon på at erstatningen bare dekker ulemper av ikke-økonomisk art. Dermed unngår en misforståelser og ordbruken blir den samme som en tilsvarende bestemmelse i skadeserstatningsloven § 3-2.
Det vises til omtale under punkt 5.6.
Til innholdsoversikten til folketrygdloven kapittel 15
Som følge av at stønadsordningen for enslige forsørgere legges om fra 1. januar 1998 tas fjerde strekpunkt ut. Strekpunktene fem til åtte blir nye strekpunkt fire til sju. De nye strekpunktene fire og seks skrives om i samsvar med endringer i de aktuelle paragrafene.
Det vises til punkt 5.7.
Til § 19-6
Bestemmelsen gjelder avkorting av alderspensjon når pensjonisten har pensjonsgivende inntekt.
Garantibestemmelsen i § 19-6 femte ledd oppheves.
Det vises til omtale i punkt 5.5.
Til § 22-9
Paragrafen gjelder utbetaling av overgangsstønad til en enslig forsørger og innkreving av trygdens krav på en del av vedkommendes underholdsbidrag.
I forbindelse med at stønadsordningen for enslige forsørgere legges om fra 1. januar 1998, flyttes bestemmelsene om refusjon i underholdsbidrag fra § 15-8 til § 15-10. Henvisningene til § 15-8 må derfor endres til § 15-10.
Se omtale under punkt 5.7.
Til § 22-10
Paragrafen gjelder utbetalingsterminer.
Som en følge av at bestemmelsen om fødselsstønad til enslige forsørgere og etterlatte oppheves, blir folketrygdloven § 22-10 første ledd bokstav e overflødig. Første ledd bokstav f blir ny bokstav e. Den sistnevnte bestemmelsen henviser til folketrygdloven § 15-13 som har fått endret overskriften. Teksten i den nye bokstav e tilpasses den nye overskriften.
Fjerde ledd bokstav d endres som følge av at begrepsbruken i § 13-17 endres. Ordet «yrkesskadeerstatning» erstattes med ordet «menerstatning».
Det vises til omtale under punktene 5.6 og 5.7.
Til § 22-13
Fjerde ledd bokstav a endres som følge av at begrepsbruken i § 13-17 endres. Ordet «yrkesskadeerstatning» erstattes med ordet «menerstatning».
Fjerde ledd bokstav b endres som følge av omleggingen av stønadsordningen for enslige forsørgere. Henvisningen til § 15-7 endres til § 15-6.
Det vises til omtale under punktene 5.6 og 5.7.
Til § 23-2 nytt sjuende ledd
Forslaget gjeninnfører det unntak fra plikten til å svare arbeidsgiveravgift som tidligere fulgte av § 16-3 fjerde ledd. Denne bestemmelsen medførte at det ikke skulle svares arbeidsgiveravgift av innberetningspliktig lønn til utenlandske statsborgere for arbeid utført i utlandet, med mindre vedkommende var medlem av folketrygden som bosatt i Norge eller som sjømann på norsk skip i utenriks fart.
Den nye bestemmelsen innebærer det samme prinsipielle unntaket fra arbeidsgiveravgiften, med den forskjell at plikten nå skal gjelde i alle tilfelle der arbeidstakeren er medlem av folketrygden. Endringen i forhold til den tidligere unntaksbestemmelsen tar høyde for at utlendingers mulighet til trygdemedlemskap nå er betydelig utvidet. Som en konsekvens av dette ble unntaket ikke tatt inn i lovforslaget i Ot prp nr 29 for 1995-96. Dette innebar en klar utvidelse av plikten til å svare arbeidsgiveravgift. En slik utvidelse synes imidlertid ikke helt ut begrunnet, idet utlendinger i en rekke av de aktuelle tilfellene faktisk vil være avskåret fra medlemskap.
Det vises forøvrig til framstillingen i punkt 5.2.
Til § 23-10
Bestemmelsen gjelder statens tilskott til folketrygden.
Fra 1. september 1997 innføres det et tillegg til gravferdsstønaden etter § 7-2. Det foreslås at staten helt ut skal dekke utgiftene til dette tillegget. Dette gjøres ved at det i oversikten over bestemmelser i § 23-10 tredje ledd tilføyes en henvisning til § 7-2 andre ledd.
Det vises til omtale under kapittel 2.
6.2 Merknader til endringer i andre lover
Til endringene i lov 18. august 1911 nr. 8 om skatt av formue og inntekt (skatteloven) § 42 tredje ledd bokstav c første ledd:
Som en følge av at bestemmelsen om fødselsstønad til enslige forsørgere og etterlatte oppheves, oppheves også bestemmelsen om slik stønad i skatteloven § 42 tredje ledd bokstav c første ledd tiende strekpunkt.
I samsvar med endringen av begrepsbruken i § 13-17 erstattes ordet «yrkesskaderstatning» med ordet «menerstatning» i den nevnte bestemmelsens siste strekpunkt. Det vises til omtale under punkt 5.6.
Til endringene i lov 13. desember 1946 nr. 21 om krigspensjonering for militærpersoner, lov 13. desember 1946 nr. 22 om krigspensjonering for hjemmestyrkepersonell og sivilpersoner og lov 12. desember 1958 nr. 10 om yrkesskadetrygd
Det vises til omtalen under punkt 5.7.4.
Til endring i lov 6. juli 1957 nr. 26 om samordning av pensjons- og trygdeytelser
Som følge av endring av begrepsbruken i folketrygdloven § 13-17 endres ordet «yrkesskaderstatning» til «menerstatning» i samordningsloven § 3 andre ledd andre punktum.
Det vises til omtale under punkt 5.6.
Til endringene i lov 19. juni 1969 nr. 57 om sykehus m.v.
Henvisninger til folketrygdloven § 5-16 i § 12 fjerde ledd andre punktum korrigeres.»
Det vises til omtale under punkt 5.8.2.
Til endringen i lov 23. desember 1988 nr. 110 om statstilskott til ordninger for avtalefestet pensjon
I lovens § 2 første ledd bokstav d presiseres henvisningen til folketrygdloven ved at det vises til § 19-6 fjerde ledd.
Det vises til punkt 5.8.1.
Til endringen i lov 13. desember 1991 nr. 81 om sosiale tjenester m.v.
Henvisningen til folketrygdloven i § 15-8 andre ledd korrigeres som følge av omleggingen av stønadsordningen for enslige forsørgere.
Det vises til omtale under punkt 5.7.
6.3 Merknader til bestemmelsen om ikrafttredelse
Etter bestemmelsen om ikrafttredelse (se XI nr. 1) skal en del endringer tre i kraft straks. Dette er en markering av at endringene bør få virkning så snart som mulig etter at ny folketrygdlov er trådt i kraft 1. mai 1997.