1 Proposisjonens hovedinnhold
I proposisjonen fremmer Forsvarsdepartementet forslag til lov om Kystvakten. Loven innebærer en samlet regulering av Kystvaktens organisasjon, ansvar og myndighet. Loven skal erstatte og samle dagens lovregulering av Kystvaktens myndighetsutøvelse, samt skape det rettslige grunnlag for Kystvaktens myndighetsutøvelse ved de nye oppgaver i havområdene som er pålagt av regjeringen med Stortingets tilslutning. Likeledes skal loven regulere Kystvaktens myndighetsutøvelse og ansvar innen den indre kystvakt som ble besluttet etablert ved Stortingets behandling av St prp nr 51 (1994-95), jfr Innst S nr 220 (1994-95). Proposisjonen foreslår i hovedsak at Kystvakten ikke skal tillegges oppgaver utover de som Kystvakten allerede i dag er pålagt etter beslutning av regjeringen med tilslutning fra Stortinget.
Kystvakten er en del av det militære forsvar. Det er forutsatt ved etableringen av den indre kystvakt at statens øvrige ressurser i kystforvaltningen varig eller midlertidig skal kunne inngå som en del av Kystvaktens organisasjon, slik denne bestemmes av Kongen med Stortingets samtykke. Det foreslås at Kystvaktens organisasjon lovreguleres.
De oppgaver som Kystvakten i dag er pålagt forutsetter utøvelse av myndighet på samfunnsområder som er regulert i flere særlover. Det foreslås i lovutkastet §§ 9 til 12 at Kystvakten skal kunne kontrollere overholdelsen av bestemmelser i eller i medhold av de enkelte nærmere bestemte særlover. Kystvaktens myndighetsutøvelse foreslås avgrenset til sjøen, med mindre det fremstår som åpenbart nødvendig å aksjonere på land. Forøvrig foreslås at Kongen gis myndighet til å foreta en nærmere avgrensing av Kystvaktens kontrollmyndighet, samt at dagens kontrollorganer innenfor sine respektive myndighetsområder gis adgang til å gi generelle instrukser om Kystvaktens håndhevelse av bestemmelsene.
Med unntak for fiskeri- og fangstoppsyn og enkelte spesielle oppgaver legger lovutkastet til grunn at Kystvaktens myndighet skal komme i tillegg til og ikke istedenfor den myndighet som er tillagt dagens kontrollorganer. Videre foreslås det at Kystvaktens myndighet skal stå tilbake for den myndighet som er tillagt dagens kontrollorganer. Normalordningen vil således være at dagens kontrollorganer må anmode Kystvakten om å forestå de enkelte oppdrag, men med adgang for Kongen til å beslutte at Kystvakten ikke trenger slik forhåndstillatelse på bestemte områder. Denne regulering av forholdet mellom Kystvakten og øvrige kontrollorganer er i samsvar med dagens praksis.
For å unngå enhver tvil om hjemmelsgrunnlaget for militært personells plikt til å forestå kystoppsynsoppgaver, foreslås en uttrykkelig bestemmelse om at slikt personell kan beordres til å utføre slike oppgaver.
Kystvaktens tjenestemenn har i dag en lovbestemt politimyndighet med grunnlag i saltvannsfiskelovens § 46. Denne politimyndighet foreslås i lovutkastet § 21 utvidet til å omfatte kontroll med overholdelsen av bestemmelser gitt i medhold av lovutkastet eller de særlover som lovutkastet henviser til. Den nærmere regulering av forholdet mellom det ordinære politi og Kystvakten foreslås gitt av Kongen
I fiskeri- og fangstoppsynet har Kystvakten i henhold til gjeldende rett myndighet til å iverksette nærmere bestemte kontroll- og tvangstiltak. Denne myndighet foreslås videreført. Når det gjelder håndheving av bestemmelser gitt i eller i medhold av andre lover enn de som gjelder innenfor fiskeri- og fangstoppsynet, foreslås det at Kystvakten gis samme myndighet som dagens kontrollorganer til å anvende kontroll- og tvangstiltak. Et generelt forholdsmessighetsprinsipp ved utøvelse av tvangsmidler foreslås lovfestet. Det foreslås at Kystvakten vil være underlagt påtalemyndigheten ved utøvelse av påtalefunksjoner.