4 Internasjonale forpliktelser
FNs 55. generalforsamling vedtok 15. november 2000 en protokoll for å forebygge, bekjempe og straffe handel med mennesker, særlig kvinner og barn, som supplerer De forente nasjoners konvensjon mot grenseoverskridende organisert kriminalitet. Protokollen, også omtalt som Palermoprotokollen, ble ratifisert av Norge 27. juni 2003 (St.prp. nr. 58 (2002–2003)).
Protokollen pålegger statene å legge til rette for, sikre og vurdere lovtiltak eller andre tiltak på nærmere fastsatte områder. Dette gjelder for eksempel artikkel 6 om hjelp til og vern av ofre for handel med mennesker, artikkel 7 om status til ofre for handel med mennesker i mottakende stater og artikkel 8 om hjemsending av ofre for handel med mennesker. Etter artikkel 9 nr. 5 skal statspartene vedta eller styrke lovgivningsmessige eller andre tiltak, for eksempel utdanningstiltak, sosiale tiltak eller kulturelle tiltak – blant annet gjennom bilateralt eller multilateralt samarbeid. Tiltakene skal motvirke etterspørselen som fremmer alle former for utnytting av personer, særlig av kvinner og barn, som igjen fører til handel med mennesker. Handel med mennesker er definert slik i Palermoprotokollen artikkel 3 bokstav a:
«rekruttering, transport, overføring, husing eller mottak av personer, ved hjelp av trusler om bruk av vold eller bruk av vold eller andre former for tvang, av bortføring, av bedrageri, av forledelse, av misbruk av myndighet eller av sårbar stilling eller av å gi eller å motta betaling eller fordeler for å oppnå samtykke fra en person som har kontroll over en annen person, med sikte på utnytting. Utnytting skal som et minimum omfatte utnytting av andres prostitusjon eller andre former for seksuell utnytting, tvangsarbeid eller tvangstjenester, slaveri eller slaveriliknende praksis, trelldom eller fjerning av organer.»
Norge har også sluttet seg til Europarådets konvensjon mot menneskehandel, jf. St.prp. nr. 2 (2007–2008) og Innst. S. nr. 90 (2007–2008). Norge ratifiserte konvensjonen 17. januar 2008, og den trådte i kraft 1. februar 2008. Ifølge konvensjon skal et nytt uavhengig overvåkingsorgan (GRETA) opprettes innen 1. februar 2009. Overvåkingsorganet skal påse at statene etterlever sine forpliktelser, og gi statene råd om tiltak de bør iversette.
I Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) er det utarbeidet en handlingsplan mot menneskehandel, besluttet 24. juli 2003 av Det faste råd og stadfestet av ministerrådet. Handlingsplanen er nærmere omtalt i St.meld. nr. 32 (2003–2004) Om samarbeidet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i 2003.