2 Begrepet «førerett» og innføring av førerkort for tohjuls moped
2.1 Bakgrunnen for forslaget og gjeldende rett
2.1.1 Begrepet «førerett»
Ved Besl. O. nr. 110 (2002-2003), jf. Ot.prp. nr. 52 (2002-2003) Om lov om endring i vegtrafikkloven mv. (domstolsbehandling av tap av retten til å føre motorvogn mv.), ble begrepet «førerett» delvis innført i loven fra 1. januar 2004. Det ble samtidig gjennomført tilsvarende terminologiendringer i §§ 2, 255, 256, 261 og 321 i lov 22. mai 1981 nr. 25 om rettergangsmåten i straffesaker (straffeprosessloven).
Det foreslås her å gjennomføre skillet mellom førerett og førerkort konsekvent i loven. Førerett er den rettighet man har til å føre motorvogn når gitte krav i lov- og forskriftsverket er oppfylt, mens førerkort som en hovedregel er beviset for at man har denne rettigheten. For kjøring av enkelte særlige grupper motorvogner, som eksempelvis motorredskaper, stilles det ikke krav om førerkort men kun at føreren har førerett gjennom å tilfredsstille blant annet krav til alder. Som en samlebetegnelse kalles sistnevnte grupper av kjøretøy, førerkortfrie motorvogner.
2.1.2 Innføring av førerkort for tohjuls moped
Overgang til en modulbasert føreropplæring for alle førerkortklasser er tidligere varslet i St.meld. nr. 46 (1999-2000) Nasjonal transportplan 2002-2011. I dette inngår også en overgang fra dagens mopedførerbevis til eget førerkort for moped - førerkort klasse M. En slik overgang er omtalt blant annet i ovennevnte Ot.prp. nr. 52 (2002-2003) og Ot.prp. nr. 71 (2001-2002) Om lov om endring i lov 18. juni 1965 nr. 4 om vegtrafikk (prikkbelastning av førerkort).
Hensynet til et helhetlig føreropplæringssystem med fokus på trafikal kompetanse for førere av alle motorvogner, og til administrativ hensiktsmessighet, tilsier at det ikke bør være annet regelverk for tohjuls moped i forhold til erverv og dokumentasjon av førerkompetanse enn for andre tohjuls kjøretøy (lett motorsykkel og motorsykkel).
Innføring av førerkort for tohjuls moped viderefører også en hensiktsmessig sondring mellom førerkort og kompetansebevis, hvor sistnevnte forbeholdes dokumentasjon av tilleggskompetanse for utøvere innen bestemte former for transport, som eksempelvis utrykningskjøring eller transport av farlig gods. Begrepet «førerkort» skal benyttes om beviset for retten til å kjøre en bestemt klasse kjøretøy, eksempelvis buss eller moped.
Formell innføring av førerkort klasse M er tidligere gjort ved forskrift fastsatt med hjemmel i vegtrafikkloven § 24. Overgangen er praktisk gjennomført for tre- og firehjulsmoped fra 1. januar 2003. For tohjulsmoped avventes ny læreplan for teoretisk og praktisk opplæring. De nødvendige endringer i forhold til teoretisk og praktisk opplæring for førerkort for tohjulsmoped, gjøres ved forskrift fastsatt med hjemmel i vegtrafikkloven §§ 24, 26, 27 og 28. Det tas sikte på å gjennomføre overgangen fra mopedførerbevis til førerkort for tohjulsmoped fra 1. januar 2005, når også hovedtyngden av de øvrige elementene i modulsystemet blir innført.
2.2 Forslag til lovendringer
2.2.1 Begrepet «førerett»
Besl. O. nr. 110 (2002-2003), jf. Ot.prp. nr. 52 (2002-2003) Om lov om endring i vegtrafikkloven mv. (domstolsbehandling av tap av retten til å føre motorvogn mv.) innførte begrepet «førerett» i §§ 24 a annet ledd, 33, deler av 34, 35, 39 og 40 med tanke på retten til å føre førerkortpliktig motorvogn. I foreliggende forslag innføres begrepet «førerett» i en rekke av lovens øvrige bestemmelser. Begrepet omfatter også rett til å føre førerkortfrie motorvogner.
Begrepet «førerkort» er benyttet i følgende av vegtrafikklovens bestemmelser: §§ 24, 24 a, 26, 27, 28, 30, 33, 34, 35, 39 og 40. I enkelte av bestemmelsene foreslås ingen endringer, fordi man omtaler beviset for føreretten, dvs. førerkortet. Dette gjelder eksempelvis i vegtrafikkloven § 30 som omhandler motorvognfører med utenlandsk førerkort. I andre bestemmelser foreslås begrepet «førerkort» erstattet med begrepet «førerett». Dette foreslås der loven sikter til den rettighet man har til å føre motorvogn når lovens vilkår er oppfylt, eksempelvis i § 28 om trafikkopplæring. I noen tilfeller foreslås begrepet «førerett» tatt inn som et tillegg til begrepet «førerkort», se eksempelvis forslag til ny overskrift i § 24.
2.2.2 Innføring av førerkort for tohjuls moped
Gjeldende rett likestiller langt på vei mopedførerbevis med førerkort for andre motorvogner.
Ved innføring av førerkort for tohjuls moped blir slik likestilling gjennomført konsekvent. Dette gir behov for lovtekniske endringer i §§ 24 a, 34, 35 og 44. Enkelte bestemmelser hvor mopedførerbevis omtales spesifikt, blir overflødige og foreslås derfor opphevet.
Krav til ledsager ved øvingskjøring gjelder i dag ikke for moped, fordi kravene bare er knyttet opp til førerkort. Ved innføring av førerkort for tohjuls moped får kravene betydning også for øvingskjøring med moped. Dersom loven ikke endres, vil ingen kunne være ledsager ved slik øvingskjøring før de har hatt førerkort for moped i fem år. Vegtrafikkloven § 26 foreslås derfor endret, slik at det vil være tilstrekkelig å ha hatt førerett for moped sammenhengende de siste fem år.
Det foreslås i § 26 mulighet for departementet til å gjøre unntak fra kravet om godkjent lærevogn ved øvingskjøring mot vederlag. Bakgrunnen er at man ønsker at elevene skal kunne benytte egne mopeder, uten at disse må være spesielt godkjente. Videre foreslås at departementet i § 26 kan fastsette tilleggskrav for øvingskjøring med visse motorvogner, slik at det eksempelvis kan stilles krav om at ledsager/trafikklærer ved øvingskjøring for moped skal kjøre motorsykkel.
Videre foreslås endring i § 27 som gir departementet mulighet til å fastsette tilleggskrav for trafikklærere for visse motorvogngrupper, slik at det eksempelvis kan stilles krav om at trafikklærer for moped har førerett for motorsykkel.
2.3 Høringen
2.3.1 Begrepet «førerett»
Delvis innføring av begrepet «førerett» var gjenstand for alminnelig høring i tilknytning til Ot.prp. nr. 52 (2002-2003). De endringene tilknyttet begrepet «førerett» som nå foreslås, antas ikke å innebære ytterligere realitetsendringer, og alminnelig høring har derfor vært ansett som åpenbart unødvendig.
2.3.2 Innføring av førerkort for tohjuls moped
Forslag til lov- og forskriftsendringer i forbindelse med innføring av førerkort for tohjuls moped, ble sendt på alminnelig høring 22. januar 2003 med høringsfrist 15. mars 2003. Forslaget ble sendt til 115 høringsinstanser. Det ble mottatt 41 uttalelser, hvorav sju fra andre enn høringsinstansene.
Følgende har hatt forslaget til uttalelse:
Arbeids- og administrasjonsdepartementet
Arbeidsdirektoratet
Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund
Bilimportørenes Landsforening
Den Norske Advokatforening
Den Norske Dommerforening
Direktoratet for arbeidstilsynet
Direktoratet for brann- og elsikkerhet
Direktoratet for naturvern
Direktoratet for sivilt beredskap
Etatsansattes Landsforbund
Finansdepartementet
Flerfaglig Fellesorganisasjon
Forbrukerombudet
Forbrukerrådet
Forsvarets Biloffiser
Forsvarets overkommando
Forsvarsdepartementet
Fylkeskommunene
Færdselsstyrelsen, Danmark
Helsedepartementet
Hærens forsyningskommando
Institutt for samferdselsteknikk
Justis- og politidepartementet
Justisministeriet, Island
Kommunal- og regionaldepartementet
Kommunenes Sentralforbund
Kongelig Norsk Automobilklubb
Konkurransetilsynet
Landbruksdepartementet
Landsdelspolitimesteren i Nord-Norge - Reinpolitiet
Landsforbundet av Motorhistoriske kjøretøyklubber
Landsorganisasjonen i Norge
Lastebileiernes forening
Lærerforbundet
MC-rådet
Miljøverndepartementet
Motorførernes Avholdsforbund
Motorsykkelgrossistenes Forening
Naturvernforbundet
NITO
NKI Forlaget
Nord Norsk Trafikksenter
Norges Automobil-Forbund
Norges Bilbransjeforbund
Norges Bondelag
Norges Forsikringsforbund
Norges Hytteforbund
Norges Lastebileier Forbund
Norges Motorsportforbund
Norges Motorsykkelbransjeforbund
Norges Motorsykkelforbund
Norges Røde Kors Hjelpekorps
Norges Snøscooterforbund - SNØFOR
Norges Turbileierforbund
Norsk Kommuneforbund
Norsk Lærerlag
Norsk Motorcykkel Union
Norsk Tjenestemannslag
Norsk Trafikksenter AS
Norsk Trafikksikkerhetsforbund
Norsk Transportarbeiderforbund
NSB Hovedadministrasjonen
Nærings- og handelsdepartementet
Näringsdepartementet, Sverige
Næringslivets Hovedorganisasjon
Opplysningsrådet for veitrafikken
Politidirektoratet
Politiets Fellesforbund
Reindriftadministrasjonen
SINTEF - avdeling 63 Samferdselsteknikk
Skandinavisk trafikksenter A/S
Skolenes Landsforbund
Snøfartsverket
Snøscooterimportørenes Forening
Statens Bilsakkyndiges Forening
Statens Helsetilsyn
Statens trafikklærerskole
Statens vegvesens regionvegkontorer
Statstjenestemannsforbundet
Stortingets ombudsmann for forvaltningen
Stortingets ombudsmann for forvaltningen
Sysselmannen på Svalbard
Trafikkforum
Trafikministeriet, Finland
Trygg Trafikk
Transportøkonomisk institutt
Utdannings- og forskningsdepartementet
Utrykningspolitiet
Utrykningspolitiet
Vegetatens Tekniske forening
Vejdirektoratet, Danmark
Vägvärket, Sverige
2.4 Høringsinstansenes syn og departementets vurderinger
Forslag til endringer i lov- og forskriftsverket om innføring av førerkort for tohjuls moped ble sendt på høring samlet. De mottatte uttalelsene var i stor grad fokusert på forslaget til forskriftsendringer. Disse vil bli vurdert i tilknytning til fastsettelse av forskriftene, og må sees i sammenheng med innføring av modulbasert føreropplæring for samtlige førerkortklasser. Forslaget til lovendringer ga merknader kun fra to høringsinstanser, Utdanningsforbundet og Oslo politidistrikt, som begge støtter forslaget.
Departementet gjør oppmerksom på at Europa-Kommisjonen har presentert et forslag til nytt direktiv om førerkort, hvor en egen førerkortklasse for moped foreslås innført også i EU. Årsaken er at moped er en av de mest sårbare kjøretøygruppene, og at førerett derfor bør reguleres på samme måte som for andre motorvogner.