10 Forholdet til reklamereglene
Actis tar opp forholdet til de norske reklamereglene og uttaler:
«Høringsnotatet tar ikke opp forhold som kan berøre de norske reklamebestemmelsene. Actis mener det ville være interessant å få en vurdering av mulige spørsmålsstillinger rundt dette.
Egne bestillingstjenester for norske kunder vil ikke være tillatt. Dette begrenser problemstillingene rundt markedsføring i Norge som følge av privatimporten. Bestillingsordninger ved salgsledd i utlandet kan likevel utvikle tjenester som markedsfører seg aktivt mot norske kunder for eksempel gjennom direkte reklame, eller ved internettreklame på norske nettsteder eller utenlandske nettsteder rettet mot norske kunder. Det er mulig at en vurdering av dette ville vært viktig for å kunne ha et fullstendig bilde av mulige konsekvenser av lovendringen.»
Vinmonopolet har også påpekt det norske reklameforbudets betydning i forhold til privat innførsel av alkohol.
Departementet vil påpeke at det norske reklameforbudet innebærer et forbud mot reklame på internett og i andre kanaler rettet mot norske forbrukere, og forbudet må fortolkes strengt. Reklameforbudet må fortolkes slik at det setter et forbud mot å reklamere for andre steder hvor det kan bestilles alkoholholdig drikk, for eksempel ved at det legges ut en lenke på en norsk produsents nettside for kjøp av produsentens produkter fra et en utenlandsk tilbyder.
Når det gjelder reklame på internett, blir alkoholloven fortolket slik at reklame som må antas å være rettet mot det norske markedet, og der avsenderen er en norsk bevillingshaver eller interessent, vil rammes av reklameforbudet selv om serveren er plassert i et annet land. Også reklame lagt ut på utenlandske servere fra aktører i andre land kan være i strid med reklameforbudet dersom den kan sies å være rettet mot det norske markedet, dvs. har en tilsiktet virkning i Norge. Det må her foretas en konkret helhetsvurdering hvor det sentrale vurderingstemaet vil være om reklamen kan anses for å være direkte rettet mot det norske markedet og reklamens innhold og form vil bl.a. være viktige momenter i denne vurderingen.
Det er Helsedirektoratet som fører tilsyn med reklameforbudet, og det vil være en viktig oppgave for Helsedirektoratet å følge med på eventuelle nye brudd på reklamebestemmelsene som følge av det nå tillates å innføre alkoholholdig drikk til privat bruk for privatpersoner.
Små alkoholprodusenters forening foreslår at produsenter av alkoholholdig drikk skal kunne få informere om sine egne produkter i egne kanaler. Da dette spørsmålet ikke har vært drøftet i høringssaken, vil det ikke være hensiktsmessig å vurdere et slikt forslag i denne proposisjonen. Departementet vil imidlertid understreke at selv om det nå åpnes for privat innførsel av alkoholholdig drikk, er målet at dette ikke skal medføre noen endringer eller svekkelser av alkoholpolitikken Norge. Vi skal fortsatt ha en streng alkoholpolitikk til beskyttelse av folkehelsen, herunder et strengt reklameforbud.