2 Godkjennings- og kontrollordordning for bemanningsforetak
2.1 Høringsnotatet
I høringsnotatet har Arbeids- og inkluderingsdepartementet, i tråd med Soria Moria-erklæringen, reist spørsmål om det bør innføres regler om godkjennings- og kontrollordning for vikarbyrå/bemanningsforetak (bemanningsforetak). Bakgrunnen er behovet for å få bedre oversikt over aktørene i utleiebransjen og bedre mulighet for kontroll med at lovpålagte forpliktelser til staten etterleves (innbetaling av skatter og avgifter, arbeids- og oppholdstillatelse for utenlandske arbeidstakere osv.).
Med bemanningsforetak menes i denne sammenheng alle virksomheter som har som formål å drive med utleie av arbeidstakere. Med utleie av arbeidstakere menes leie av arbeidstakere fra en arbeidsgiver (utleier) til en oppdragsgiver (innleier) der de innleide er underlagt oppdragsgivers ledelse. Arbeidsutleie er således et trepartsforhold mellom utleier/arbeidsgiver, arbeidstaker og oppdragsgiver/innleier.
Det følger av arbeidsmarkedsloven § 27 at
«Virksomheter som leier ut arbeidstakere må oppfylle følgende betingelser:
Virksomhet som har leiet ut en arbeidstaker, kan ikke begrense arbeidstakerens mulighet til å ta arbeid hos innleier etter at ansettelsesforholdet hos utleier er avsluttet.
Virksomheten kan ikke leie ut en arbeidstaker til en av arbeidstakerens tidligere arbeidsgivere før det har gått seks måneder siden arbeidstakeren sluttet hos denne.
Virksomheten kan ikke kreve betaling av arbeidstakeren for utleietjenester.»
Arbeidsmarkedsloven § 27 gir hjemmel for departementet til å fastsette forskrift om «nærmere vilkår for melding, rapportering, tilsyn, organisering og drift av utleievirksomheten». Denne forskriftshjemmelen er hittil ikke benyttet, men en godkjennings- og kontrollordning vil bli fastsatt med hjemmel i arbeidsmarkedsloven § 27.
I høringsnotatet ble det blant annet foreslått som et vilkår for godkjenning at virksomhetene kan dokumentere at de er registrert i Enhets- eller Foretaksregisteret og videre at de har oppfylt plikter til registrering etter skatte- og trygdelovgivningen. Det ble det videre bedt om synspunkter på om det burde stilles krav til virksomhetens organisering, eventuelt kapitalkrav.
2.2 Høringsuttalelsene
Forslaget om en obligatorisk godkjennings- og kontrollordning har fått bred oppslutning i høringsrunden. Nedenfor gjengis enkelte synspunkter fra høringen.
LO mener at det må stilles både organisatoriske og økonomiske krav til bemanningsforetakene, blant annet krav om organisering som AS eller ASA, krav om fast adresse og kontorlokaler, krav om at de utleide skal være fast ansatt i bemanningsforetaket, krav om egenkapital tilsvarende minst aksjekapitalkravet og krav om bankgaranti for lønnsforpliktelsene. I tillegg ønsker LO at det må gjelde et registreringskrav knyttet til opplysninger om skatt, moms mv.
Unio støtter tiltaket om å innføre en godkjennings- og kontrollordning for bemanningsforetak. YS er også positive til en godkjennings- og kontrollordning, men mener det at det er helt avgjørende å stille særlige krav for å få godkjenning. YS mener at det blant annet bør stilles garanti for lønnsforpliktelsene og krav til innehavers/ansvarlige personers vandel.
Akademikerne støtter forslaget om en godkjenningsordning, men er skeptiske til å la det omfatte økonomiske krav som for eksempel garanti for lønnsforpliktelsene.
NHO støtter forslaget om en obligatorisk godkjennings- og kontrollordning for bemanningsforetak. NHO kan støtte innføring av økonomiske krav, men ikke nødvendigvis i form av krav om garanti for lønnsforpliktelser. NHO ønsker en ordning hvor bransjen selv deltar.
KS er enig i at det bør være en obligatorisk registrering. KS reiser imidlertid spørsmål om hvor langt man skal gå i å kontrollere organisatoriske, økonomiske og andre forhold i tilknytning til registreringen, og hvilke elementer av godkjenning det skal være.
HSH støtter innføring av en registrerings- og godkjenningsordning som skal gjelde for hele utleiebransjen, dersom en etablering av et slikt system skjer i offentlig regi. HSH ser det imidlertid som viktig at bransjen får mulighet til å påvirke innholdet i en slik ordning, samt være med på å evaluere hvordan ordningen fungerer og eventuelt utvikler seg.
Arbeidstilsynet støtter departementets forslag om å innføre en godkjenningsordning for virksomheter som driver med utleie av arbeidskraft. Ifølge Arbeidstilsynet kan ordningen baseres på de allerede eksisterende registreringsordninger, for eksempel registrering i Enhets- og Foretaksregisteret. Arbeidstilsynet anbefaler også at det opprettes et eget register for formidling av arbeidskraft. Også Petroleumstilsynet stiller seg positiv til den foreslåtte ordningen med obligatorisk godkjennings- og kontrollordning for bemanningstiltak.
2.3 Departementets vurderinger
Departementet vil utarbeide en forskrift med nærmere vilkår for en godkjennings- og kontrollordning for bemanningsforetak. En ordning vil være basert på høringsforslaget. De momenter og forslag som er fremkommet i høringen, herunder både organisatoriske og økonomiske krav samt registreringskrav, vil bli vurdert i forskriftsarbeidet. Ved behov vil vi også ta nærmere kontakt med bransjen. Et utkast til forskrift vil bli sendt ut på ordinær høring.