8 Merknader til lovforslagene
8.1 Arbeidsmiljøloven
Til § 4-1 sjette ledd
Bestemmelsen om opplysningsplikt gir leverandør/utsteder av id-kort for bygge- og anleggsnæringen rett til alle opplysninger som er nødvendige for utstedelse av id-kort. Opplysninger fra andre offentlige tilsynsmyndigheter skal kunne kreves uten hinder av den taushetsplikt som ellers gjelder. Dette innebærer at kortutsteder har rett til innsyn i alle nødvendige opplysninger i relevante offentlige registre. Kortutsteder plikter naturligvis å bevare taushetsplikten utad, og vil være bundet av de samme regler om taushetsplikt som gjelder for det forvaltningsorgan som opplysningene hentes fra.
Formålet med bestemmelsen er å sikre nødvendige kontrollmuligheter for den foreslåtte id-kortordningen. Det legges opp til at departementet på grunnlag av en konkret vurdering skal kunne gi pålegg om hvilke registre som skal ha plikt til å gi kortutsteder opplysninger.
Til § 14-13 andre og tredje ledd
Endringen i andre ledd innebærer en innstramming i adgangen til innleie mellom produksjonsbedrifter ved at terskelen for når slik innleie krever avtale med tillitsvalgte i innleievirksomheten senkes. Konkret innebærer endringen at vilkårene for når det kreves avtale blir alternative, ikke kumulative slik som i dag. Dette innebærer at det vil gjelde et krav om avtale med tillitsvalgte i innleiebedriften dersom innleien overstiger 10 prosent av arbeidstakerne i innleiebedriften eller dersom innleien har en varighet ut over ett år.
Videre endres begrepet «avtale» til «skriftlig avtale», uten at dette innebærer noe nytt i forhold til gjeldende rett.
For øvrig vises det til drøftingene under punkt 3.2.
Bestemmelsen i tredje ledd er ny. Bestemmelsen pålegger arbeidsgiver/innleievirksomheten, dersom de tillitsvalgte ber om det, en plikt til å dokumentere at vilkårene for innleie etter § 14-13 første ledd er tilstede i det konkrete tilfellet. Bestemmelsen presiserer at det vil være de tillitsvalgte som representerer den arbeidstakerkategorien som innleien gjelder, som kan kreve fremlagt slik dokumentasjon. For ytterligere merknader til bestemmelsen vises det til punkt 3.3.
8.2 Allmenngjøringsloven
Til § 8 første og andre ledd
Endringen i første ledd innebærer at Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet skal føre tilsyn med at det utvidede oppdragsgiveransvaret i medhold av § 9 etterleves, se nærmere om oppdragsgivers plikter nedenfor under merknadene til § 9.
Etter andre ledd skal tilsynsetatene kunne anvende sine ordinære virkemidler for å fremtvinge at oppdragsgiverplikten følges opp, dvs. pålegg, tvangsmulkt og eventuelt stansing.
Bestemmelsen i andre ledd siste punktum vil bare komme til anvendelse når det gis pålegg eller treffes andre vedtak overfor arbeidsgiver som er underentreprenør/oppdragstaker.
Til § 8 nytt femte og sjette ledd
Bestemmelsen i femte ledd innebærer at tillitsvalgte hos oppdragsgiver kan kreve at det gis opplysninger om lønns- og arbeidsvilkår som er regulert av allmenngjøringsforskrift i egen virksomhet, så vel som hos arbeidsgivers underleverandører/oppdragstakere. I lengre kontraktskjeder vil tillitsvalgte dermed få informasjon om disse vilkårene i en rekke virksomheter som er kontraktsmessig tilknyttet tillitsvalgtes arbeidsgiver.
Det er bare virksomheter som er omfattet av forskrifter om allmenngjøring som har plikt til å fremlegge opplysningene. Det innebærer at virksomheter som ikke sysselsetter arbeidstakere som omfattes av allmenngjøringsforskrifter faller utenfor. Det kan heller ikke kreves fremlagt opplysninger om arbeidstakere som ikke er omfattet av forskriftene.
Innsynsretten gjelder for tillitsvalgte som er ansatt hos oppdragsgiver, og som representerer den organisasjonen som er part i den aktuelle allmenngjorte tariffavtale. Formålet med innehentingen av opplysninger skal være å ivareta arbeidstakernes interesser ved å melde fra til tilsynsmyndighetene dersom opplysningene som gis tyder på brudd på allmenngjøringsforskriftene, eventuelt ved å ta forholdet opp direkte med virksomheten det gjelder, for å sikre at virksomheten selv sørger for at lønns- og arbeidsvilkår bringes i overensstemmelse med forskriftene.
Etter sjette ledd skal tillitsvalgte som mottar opplysninger i henhold til bestemmelsen, ha taushetsplikt vedrørende konkrete opplysninger om lønns- og arbeidsvilkår. Opplysningene kan ikke benyttes til andre formål enn å sikre etterlevelse av kravene til lønns- og arbeidsvilkår som stilles i allmenngjøringsforskriftene. Opplysningene skal ikke kunne brukes som grunnlag for en boikottaksjon eller som grunnlag for egne lønnskrav. Overfor tilsynsmyndighetene gjelder ingen taushetsplikt.
Syvende ledd gir Arbeids- og inkluderingsdepartementet myndighet til å fastsette nærmere regler for innsynsretten.
For ytterligere merknader til bestemmelsene se punkt 5.5.
Til § 9
Endringen innebærer en utvidelse av forskriftshjemmelen om at oppdragsgiver skal informere om gjeldende allmenngjøringsforskrifter. Oppdragsgiveransvaret bygges ut slik at oppdragsgiver også skal «påse» at slike forskrifter etterleves.
Påseansvaret innebærer at oppdragsgivere pålegges en plikt til å ta nødvendige skritt for å undersøke og om nødvendig følge opp at oppdragstakere/underentreprenører nedover i en kontraktskjede lønner i henhold til allmenngjøringsvedtak, men uten at oppdragsgiver selv får et direkte ansvar for lønnsutbetalingen. Dette ansvaret skal fremdeles ligge på arbeidsgiver.
Konkret vil en slik oppdragsgiverplikt kunne oppfylles for eksempel ved at oppdragsgiver informerer om gjeldende allmenngjøringsforskrifter, stiller som kontraktsvilkår at oppdragstaker etterlever slike forskrifter og ved stikkprøver innhenter dokumentasjon på arbeidstakeres lønns- og arbeidsvilkår, på grunnlag av en kontraktsforpliktelse for underentreprenører/underleverandører til å på forespørsel fremlegge informasjon om lønns- og arbeidsvilkår.
Formålet med lovendringen er at oppdragsgiver skal iverksette systemer og rutiner som bidrar til å sikre at arbeidstakere i kontraktskjeden får den lønnen de har krav på. Forslaget innebærer ikke en plikt for oppdragsgiver til å gå inn i underentreprenørers virksomhet for å «etterforske» hva som er de reelle forhold ved mistanke om for eksempel doble sett kontrakter eller lignende. Etterforskning av lovbrudd skal fremdeles være en oppgave for tilsynsetatene og politiet.
Det utvidede oppdragsgiveransvaret skal omfatte alle ledd i kjeden av oppdragstakere/underentreprenører. Begrunnelsen er hensynet til vern også av arbeidstakere som er ansatt hos en underleverandør lengst ned i kontraktskjeden.
Forskriftskompetansen tilligger departementet. Det nærmere innholdet i påseplikten vil bli konkretisere nærmere i forskriften. Blant annet vil spørsmålet om hvem som skal være ansvarlig oppdragsgiver, for eksempel byggherre eller hovedentreprenør, måtte løses etter en konkret vurdering av hva som er hensiktsmessig og rimelig i forhold til den bransje som vurderes regulert. Det vil også kunne være behov for å innføre visse avgrensninger, for eksempel knyttet til type oppdrag, oppdragets størrelse eller varighet.
For ytterligere merknader til bestemmelsene se punkt 4.6.2.