4 Fortsatt regulering i egen lov eller en del av folketrygdloven?
Et hovedprinsipp for arbeidet med totalrevideringen er som nevnt en forenkling etter mønster av arbeidet med ny folketrygdlov. Et spørsmål som er vurdert er om det er hensiktsmessig å inkorporere barnetrygden i folketrygdloven.
Forenklingshensyn, både i forhold til brukere og administrasjon, kan tilsi at barnetrygden inkorporeres i folketrygdloven, mens formålet bak barnetrygden og ordningens viktighet kan tale for at barnetrygden fremdeles skal reguleres i egen lov.
4.1 Høringsnotatets forslag
Et utgangspunkt for en vurdering av hvorvidt barnetrygden skal reguleres i egen lov eller inkorporeres i folketrygdeloven var at det ikke er avgjørende materielle eller tekniske hindringer for en inkorporering av barnetrygden i folketrygdloven. På den annen side er det heller ikke tungtveiende grunner som taler for at inkorporering er nødvendig eller klart ønskelig.
Et formål bak barnetrygden er at den skal virke inntektsutjevnende til fordel for barnefamiliene. Ytelser regulert i folketrygdloven regulerer i stor utstrekning ytelser til livsopphold. Det særegne formålet bak barnetrygden ble anført som et sterkt argument for å beholde og dermed i større grad synliggjøre ordningen i egen lov. Også for kontantstøtte til småbarnsforeldre var ordningens særegne karakter med på å begrunne lovfesting i egen lov.
Det ble også pekt på at både Sverige og Danmark har egne lover om barnetrygd.
4.2 Høringsinstansenes syn
Av høringsinstansene er det bare Rikstrygdeverketsom tar til orde for at barnetrygden bør inkorporeres i folketrygdloven. De uttaler blant annet:
«Vi mener at det vil være mest hensiktsmessig å inkorporere barnetrygdloven i folketrygdloven. I denne sammenheng vil vi også peke på viktigheten av at «like regler forstås likt». Vi mener derfor at reglene om utvidet barnetrygd bør harmoniseres med folketrygdlovens regler for ytelser til enslig mor eller far. Slik harmonisering innebærer forenkling for administrasjonen og ikke minst for brukerne som omfattes av reglene. I denne sammenheng viser vi til Regjeringens satsing på fornyelse av offentlig sektor hvor et av tiltaksområdene er regelforenkling i departementene og andre store statsetaters arbeidsområder. Her er trygdesektoren spesielt fremhevet.»
4.3 Departementets forslag
Et hovedpoeng med å regulere barnetrygden i egen lov er at dette etter departementets mening muliggjør et mest mulig målrettet regelverk for barnetrygd i tråd med barnetrygdens formål. På enkelte områder, herunder regelverket for enslig mor eller far, er det, blant annet på grunn av formålet bak ordningen med utvidet barnetrygd, et viktig poeng for departementet å få løsrevet regelverket fra folketrygdlovens stønader til enslig forsørger. En forutsetning for dette er slik vi ser det regulering i egen lov.
Etter departementets mening er nettopp hensynet til regelforenkling og en målrettet barnetrygdordning viktige momenter som taler for egen lov. Regulering av barnetrygden i en egen lov etter de prinsippene som skisseres i høringsnotatet er i tråd med Regjeringens «forenklingsprogram». Hele poenget med revideringsarbeidet er å få en enkel og oversiktlig lov som er forståelig og tilgjengelig for stønadsmottakerne, samtidig som den er enklest mulig å praktisere for trygdeetaten.
Barnetrygden er den viktigste og største overføringsordningen til barnefamiliene, og et sentralt virkemiddel for å kompensere for merutgifter knyttet til forsørgeransvaret for barn. I 2001 er samlede barnetrygdutbetalinger beregnet til å utgjøre i overkant av 14,9 milliarder kroner. Det er i dag om lag 586 000 stønadsmottakere med over 1 million barn som mottar barnetrygd. Barnetrygdens omfang, både hva gjelder dens universelle karakter, antall stønadsmottakere og som utgiftspost i statsbudsjettet, taler etter departementets mening for at ordningen fortsatt reguleres i egen lov.
Sosial- og helsedepartementetsom er ansvarlig fagdepartement for folketrygdloven, støtter forslaget om å regulere barnetrygden i egen lov.
Barne- og familiedepartementet foreslår på denne bakgrunn at barnetrygden fremdeles skal reguleres i en egen lov.