4 De øvrige forslagene til endringer i politiloven
4.1 Forslag til endring av politiloven § 7 annet ledd
4.1.1 Gjeldende rett
Etter politiloven § 7 første ledd kan politiet gripe inn for å stanse forstyrrelser av den offentlige ro og orden eller når omstendighetene gir grunn til frykt for slike forstyrrelser (1) for å ivareta enkeltpersoners eller allmennhetens sikkerhet (2) og for å avverge eller stanse lovbrudd (3). I slike tilfeller kan politiet etter § 7 annet ledd bl.a. regulere ferdselen, forby opphold i bestemte områder, uskadeliggjøre eller ta farlige gjenstander i forvaring og avvise, bortvise, fjerne eller anholde personer.
4.1.2 Arbeidsgruppens forslag
Arbeidsgruppen antar at politiloven § 7 allerede i dag åpner for visitasjon av person og kjøretøy for å ta farlige gjenstander i forvaring, dersom vilkårene for politiets adgang til å gripe inn for øvrig er tilstede. Arbeidsgruppen mener dette fremgår forutsetningsvis av at de virkemidlene som er nevnt i annet ledd, kun er en oppregning av visse virkemidler som politiet kan ta i bruk. Oppregningen er ikke uttømmende, men arbeidsgruppen mener det bør presiseres i lovteksten at visitasjon av person og kjøretøy er et av de virkemidlene politiet kan benytte seg av. Forutsetningen for å visitere etter våpen må være at det foreligger en konkret situasjon med nærliggende fare for bruk av våpen.
Arbeidsgruppen mener det mest hensiktsmessige vil være å presisere politiloven § 7 annet ledd. Bestemmelsen i § 7 annet ledd punktum om at politiet kan foreta innbringelse og visitasjon når vilkårene i politiloven § 8 og § 10 er oppfylt, foreslås sløyfet fordi den er unødvendig.
4.1.3 Høringsinstansenes syn
De fleste høringsinstansene som uttalte seg om forslaget sluttet seg til det, men ikke alle høringsinstansene var enige i arbeidsgruppens forståelse av gjeldende rett.
Riksadvokaten uttalte bl.a.:
«Arbeidgruppen legger... til grunn at politiloven § 7 annet ledd allerede gir adgang til en forebyggende «mistankestyrt» visitasjon av personer og kjøretøy. Det anføres derfor at tilføyelsen «visitere person og kjøretøy» i oppregningen i politiloven § 7 annet ledd ikke innebærer noen materiell endring. Etter riksadvokatens vurdering kan det rettskildemessige grunnlag for dette standpunkt synes så svakt at det hadde fortjent en vesentlig bredere drøftelse enn det arbeidsgruppen har gjennomfører.
Så langt riksadvokaten kjenner til foreligger det ikke autoritativ rettspraksis eller forvaltningspraksis om forståelsen av politiloven § 7 annet ledd på det aktuelle punkt. De sentrale rettskilder ved tolkningen av bestemmelsen vil derfor være lovtekst, forarbeider og teori, samt reelle hensyn».
Også Datatilsynet var skeptisk:
«Vi vil også gjøre oppmerksom på at andre punktum i § 7 andre ledd stiller tilleggsvilkår for visitasjon i forhold til tiltak nevnt i første punktum, jf formuleringen «når vilkårene i henholdsvis § 8 eller § 10 er tilstede, kan politiet dessuten foreta innbringelse og visitasjon»...
På denne bakgrunn mener vi at rapporten ikke gir en korrekt forståelse av betydningen av visitasjon i forhold til andre tiltak og hvordan dette er regulert. Forslaget om å innlemme uttrykket visitasjon i eksempliseringen i § 7 andre ledd første punktum vil derfor være inkonsekvent i forhold til andre punktum og vil ved tolkningstvil kunne medføre en realitetsendring av bestemmelsen.»
4.1.4 Departementets vurderinger
Departementet er enig i at politiloven § 7 bør endres slik at det uttrykkelig går frem at den gir adgang til forebyggende visitasjon av person og kjøretøy, og viser til de hensynene som er trukket frem i redegjørelsen for bakgrunnen for forslagene, se kap. 2.1 og 2.2. Departementet finner ikke grunn til å gå nærmere inn på om loven må tolkes slik at den allerede i dag gir slik adgang.
Siste punktum i nåværende § 7 annet ledd om at politiet kan foreta innbringelse og visitasjon når vilkårene i politiloven § 8 og § 10 er oppfylt, foreslås sløyfet fordi henvisningen nå anses som unødvendig.
For ikke å komme i konflikt med EMK, må vilkårene for å foreta kjøretøyvisitasjon etter politiloven § 7 formuleres presist i lovteksten. Det fremgår klart av § 7 annet ledd at visitasjon av person og kjøretøy er ett av virkemidlene politiet kan bruke for å oppnå formålet i § 7 første ledd, nemlig å håndheve den offentlige ro og orden mv., jf. også politiloven §§ 1 og 2. Politiloven § 6 angir grunnprinsippene for utøvelse av politimyndighet, og angir rettslige rammevilkår for valg og bruk av midler og metoder ved iverksettelse og gjennomføring av tjenestehandlinger generelt. Bestemmelsen regulerer altså ikke om, men hvordan en allerede eksisterende myndighet eller kompetanse skal utøves. Paragraf 6 fastsetter generelle retningslinjer for skjønnsutøvelsen, hvor det bl.a. er fastslått et forholdsmessighetsprinsipp, jf. annet ledd, som gjelder som en alminnelig regel for politiets tjenesteutøvelse. I § 6 er det også fastsatt andre prinsipper, blant annet at politiet skal opptre saklig og upartisk og med omtanke for personers integritet. Disse prinsippene tar sikte på å forhindre myndighetsmisbruk.
Under disse forutsetningene antas det at EMK art. 8 heller ikke vil være til hinder for at tjenestemennene selv får kompetanse til å bestemme at kjøretøy skal visiteres for å avdekke våpen, dersom vilkårene for øvrig er oppfylt.
4.2 Forslag om å endre politiloven § 10
4.2.1 Gjeldende rett
Visitasjon etter politiloven § 10 er ikke et selvstendig ordensmessig virkemiddel. Her er det tale om visitasjon som følger etter at politiet har foretatt et annet ordensmessig inngrep, f.eks. innbringelse. Politiet kan i medhold av politiloven § 10 annet ledd visitere enhver som fjernes, anholdes eller innbringes, jf. §§ 7-9, for å søke etter våpen eller andre farlige gjenstander.
4.2.2 Arbeidsgruppens forslag
Arbeidsgruppen foreslår at overskriften til politiloven § 10 endres til: «Sikkerhetsvisitasjon m.v.» I realiteten er det tale om «aksessorisk» visitasjon, dvs. visitasjon som knytter seg til et annet inngrep.
4.2.3 Høringsinstansenes syn
Høringsinstansene har ikke kommet med merknader eller innsigelser til forslaget om å endre overskriften.
4.2.4 Departementets vurderinger
Departementet er enig i at det bør foretas en tilføyelse i overskriften, som gjør det klart at slik visitasjon ikke er et selvstendig virkemiddel på linje med dem som er nevnt i politiloven § 7 annet ledd.
«Aksessorisk» visitasjon bør ikke brukes i overskriften i § 10. Departementet er i tvil om «sikkerhetsvisitasjon» er et dekkende uttrykk. Også visitasjon etter § 7 og forslaget til § 7 a vil være av hensyn til sikkerheten. Departementet mener derfor at «etterfølgende» visitasjon er et bedre alternativ.