7 Merknader til de enkelte bestemmelsene
7.1 Til endringene i straffeloven
Til § 161
Bestemmelsen får en mer moderne språkdrakt, og endres til også å omfatte skytevåpen, våpendeler og ammunisjon. Det antas at alternativene anskaffer og oppbevarer vil være de mest praktiske for skytevåpen og ammunisjon.
I våpenloven er begrepene skytevåpen, våpendeler og ammunisjon definert i §§ 1 til 3. Begrepene vil som hovedregel måtte tolkes på samme måte i straffeloven § 161.
Siden både skytevåpen og særlig utstyr til tilvirkning av skytevåpen vil rammes av bestemmelsen, har departementet funnet det inkonsekvent ikke også å ramme våpendeler. Om våpendeler ikke skulle være omfattet, ville det særlig kunne være tvilsomt om bestemmelsen rammet innkjøp av nødvendige deler fra ulike leverandører, med sikte på å sette delene sammen til hele våpen. Etter definisjonen i våpenloven § 2 er våpendeler enten låskasser eller piper.
I dag bruker straffeloven § 161 uttrykket «Redskaper». For at ikke bare utstyr det er språklig naturlig å betegne som redskaper, men også annet utstyr til fremstilling av skytevåpen mv., skal rammes av den nye bestemmelsen, er det gamle uttrykket byttet ut med «særlig utstyr». Etter denne endringen vil for eksempel også støpeformer for skytevåpen eller våpendeler, som det kan virke språklig unaturlig å kalle redskaper, rammes av bestemmelsen.
Særlig utstyr til å anvende skytevåpen kan for eksempel være spesielle stativer. Særlig utstyr til anvendelse av sprengstoff kan for eksempel være detonatorer.
Straffenivået bør være noe høyere enn det som følger av rettspraksis etter våpenloven § 33, men det antas at det bare unntaksvis vil være behov for å benytte fengsel i mer enn 4 år.
Ettersom strafferammen er 6 år vil det være adgang til teknisk sporing etter straffeprosessloven § 202 b og kontroll av trafikkdata etter § 216 b, dersom vilkårene ellers er oppfylt.
Den forhøyede strafferammen på fengsel inntil 10 år, under særdeles skjerpende omstendigheter, vil formentlig først og fremst få betydning ved organisert kriminalitet og terrorvirksomhet.
I nåværende annet ledd er skyldkravet beskrevet som «ved eller maa antage...». Dette må antagelig oppfattes som et forsettskrav, nærmere bestemt et krav om at medvirkeren må ha utvist forsett med hensyn til hovedmannens hensikt, jf. Husabø: Straffansvarets periferi s. 333-334. Som ledd i den språklige moderniseringen av bestemmelsen har departementet valgt å fjerne dette uttrykket, uten at det vil innebære noen realitetsendring.
Til § 352 a
At strafferammen heves til bøter eller fengsel inntil 6 måneder eller begge deler, er et signal om at straffenivået i slike saker bør heves for bedre å gjenspeile alvoret i det samfunnsproblemet det dreier seg om. Straffenivået bør heves både for bøter og for fengselsstraff.
Endringen innebærer etter omstendighetene en noe utvidet adgang til pågripelse og eventuelt adgang til varetektsfengsling. Som før vil det være adgang til ransaking etter reglene i straffeprosessloven kapittel 15.
Til § 385
Merknadene til § 352 a gjelder tilsvarende.
Utover endringen av strafferammen er det ikke foretatt realitetsendringer.
7.2 Til endringene i politiloven
Til § 7
Bestemmelsen foreslås endret slik at alternativene «visitere person eller kjøretøy» tas med i oppregningen i annet ledd av virkemidler politiet kan benytte for å oppnå formålene i første ledd.
Med visitasjon av person menes en ytre besiktigelse av personens kropp, samt undersøkelse av vedkommendes klær, veske og øvrige håndbagasje, jf. Ot.prp. nr. 79 (1998-99) s. 5 om den midlertidige bestemmelsen i politiloven § 10 a. Særlig i forhold til de deler av befolkningen som står i fare for å bli utsatt for etnisk diskriminering, er det viktig at politiet gjennomfører slik visitasjon på en skånsom måte.
Det fremgår av § 7 at kjøretøy også kan visiteres. Med «kjøretøy» forstås minst enhver innretning som er bestemt til å kjøre på bakken uten skinner, sml. vegtrafikkloven § 2 annet ledd. Dette omfatter blant annet motorkjøretøy.
Nåværende § 7 annet ledd annet punktum om at politiet kan foreta innbringelse og visitasjon når vilkårene i politiloven § 8 og 10 er til stede, er unødvendig og foreslås opphevet.
Til ny § 7 a
Visitasjon kan bare foretas på offentlig sted, jf. første ledd. Begrepet må ikke forstås så snevert at det hindrer politiet i å foreta visitasjon av kjøretøy i f.eks. garasjeanlegg eller på private parkeringsplasser som er tilgjengelige for allmennheten. I straffeloven forstås med offentlig sted «ethvert for almindelig Færdsel bestemt eller almindelig befærdet Sted», jf. straffeloven § 7. Det vises til merknadene til politiloven § 10 a i forarbeidene til loven, jf. Ot.prp. nr. 79 (1998-99) s. 18.
I normalpolitivedtekten, som ble utarbeidet av Justisdepartementet i 1996, er offentlig sted definert slik: «Med offentlig sted forstås gate, vei, herunder fortau, sti, park, torg eller lignende, plass, bru, brygge, kai, strand, anlegg eller annet sted som er alminnelig beferdet eller bestemt for alminnelig ferdsel». Departementet mener dette også er en dekkende beskrivelse av det stedlige virkeområdet for den nye § 7 a i politiloven.
Politiet kan på offentlig sted visitere person eller kjøretøy etter våpen når det er grunn til å undersøke om noen er i besittelse av eller oppbevarer våpen. Visitasjon kan imidlertid bare foretas for å hindre straffbare handlinger som krenker noens liv, helse eller frihet, som for eksempel voldshandlinger, trusler, frihetsberøvelse og ran. Formålet er å undersøke om noen er i besittelse av eller oppbevarer våpen. Videre kan visitasjon bare foretas på steder eller i situasjoner som nevnt i første ledd annet punktum bokstav a eller b.
Vilkåret i første ledd annet punktum bokstav a er hovedsakelig en videreføring av politiloven § 10 a. Slik dette alternativet er utformet, tar det i første rekke sikte på gjennomføring av «stikkprøve-visitasjoner».
Vilkåret i første ledd annet punktum bokstav b tar sikte på situasjoner der politiet på forhånd kan planlegge gjennomføringen av visitasjonen, på bakgrunn av opplysninger som gir grunn til å anta at en straffbar handling som nevnt planlegges eller er under forberedelse.
Både person og kjøretøy kan visiteres. Med «kjøretøy» forstås minst enhver innretning som er bestemt til å kjøre på bakken uten skinner, sml. vegtrafikkloven § 2 annet ledd. Begrepet dekker både motorkjøretøy og sykler mv.
Kravet om at det fortrinnsvis skal anvendes tekniske hjelpemidler er ikke videreført i den nye bestemmelsen, jf. nærmere om dette i kap. 3.7.2. Det samme gjelder kravet om at tjenestemennene skal ha gjennomgått særskilt opplæring.
Visitasjonen skal utføres så hensynsfullt og skånsomt som mulig. De generelle retningslinjene i politiloven § 6 får anvendelse. Det er viktig at politiet er oppmerksom på problemstillingen i forhold til de deler av befolkningen som står i fare for å bli utsatt for etnisk diskriminering.
I annet ledd er det forklart hva som menes med «våpen». Uttrykket er i denne bestemmelsen brukt om ethvert våpen og enhver gjenstand som omfattes av våpenlovgivningen. Videre omfattes kniv og liknende redskap som det etter straffeloven § 352 a er forbudt å bære på offentlig sted, og farlige gjenstander som kan tas i forvaring etter politiloven § 7. Med «farlig gjenstand» menes både eksplosiver, kjemikalier o.a. som kan bli brukt til å gjennomføre den straffbare handlingen.
Tredje ledd regulerer kompetanseforhold og saksbehandlingsregler. Beslutning om visitasjon etter politiloven § 7 a må treffes av politimesteren eller den han bemyndiger. Det forutsettes at myndigheten ikke legges på for lavt nivå i kommandolinjen, og normalt ikke lavere enn til driftsenhetsleder eller tilsvarende.
Beslutningen om visitasjon skal nedtegnes skriftlig, og så vidt mulig på forhånd. Det må fremgå av nedtegnelsen hva som gir «grunn» til å foreta visitasjonen og hvilke omstendigheter for øvrig som legges til grunn for avgjørelsen. Videre må det fremgå om det gjelder en «stikkprøve» etter nr. 1 eller en konkret situasjon etter nr. 2. Det er viktig å sørge for at det i ettertid lar seg etterprøve om beslutningen oppfyller lovens vilkår.
Til § 10
Bestemmelsens overskrift endres til «Etterfølgende visitasjon» for å klargjøre at visitasjon etter denne bestemmelsen ikke er et selvstendig virkemiddel på lik linje med virkemidlene nevnt i oppregningen i politiloven § 7 annet ledd. Visitasjon etter § 10 kommer i tillegg til et allerede gjennomført inngrep, f.eks. en innbringelse.
Til § 10 a: Bestemmelsen avløses av ny § 7 a, jf. kapittel 3 foran.
7.3 Til ikrafttredelsesbestemmelsen
Ikrafttredelsen krever ikke administrative forberedelser, og det foreslås derfor at lovendringene trer ikraft straks, det vil si fra det tidspunktet lovendringene er sanksjonert.