15 Merknader til de enkelte paragrafer i lovforslaget
15.1 Endringer i lov 28. februar 1997 nr 19 om folketrygd (folketrygdloven)
Til § 2-5
§ 2-5 gjelder pliktig medlemskap for personer under opphold utenfor Norge. Som følge av at det nå er åpnet for at sivile tjenestepliktige kan avgis til tjeneste i utlandet, foreslås bestemmelsen eksplisitt utvidet til denne gruppen ved at det i § 2-5 første ledd tas inn en ny bokstav d. Dette medfører at nåværende bokstaver d til h blir nye bokstaver e til i. Det foreslås videre nødvendige rettinger av henvisninger i § 2-5 annet ledd til de ulike bokstaver i paragrafens første ledd. Det vises ellers til nærmere omtale i punkt 2.
Til § 3-2
Bestemmelsen inneholder regler om folketrygdens grunnpensjon.
Ved et nytt andre punktum i femte ledd likestilles også samboende pensjonister som har levd sammen i 12 av de siste 18 månedene, med ektefeller også når den ene eller begge mottar pensjon eller overgangsstønad som tidligere familiepleier eller gjenlevende ektefelle etter folketrygdloven kapitlene 16 eller 17.
Den nye bestemmelsen er plassert i femte ledd fordi den bare kommer til anvendelse for den aktuelle samboergruppen. Det vises til omtalen i punkt 3.
Til § 3-26
Bestemmelsen gjelder inntektsprøving av ektefelletillegg og barnetillegg. Fjerde ledd andre punktum klargjøres. Se nærmere omtale i punkt 4.
Til § 5-5 tredje og fjerde ledd
Paragrafen inneholder regler om stønad til dekning av et medlems utgifter til prøver og undersøkelser ved private laboratorier og radiologiske undersøkelser og behandling ved private røntgenavdelinger eller røntgeninstitutter.
Endringen i tredje ledd består i at det presiseres at også tannleger kan rekvirere prøver og undersøkelser som nevnt for trygdens regning. Videre foreslås at den særlige bestemmelsen om begrensning av kiropraktorers rekvisisjonsrett tas ut som overflødig.
I fjerde ledd foreslås ordet godtgjørelse erstattet med stønad for å få samme begrepsbruk som ellers i lovens kapittel 5. Det vises til framstillingen i punkt 5.
Til § 8-24 fjerde ledd
Paragrafen gir regler om når en arbeidstaker har rett til å nytte egenmelding. I fjerde ledd reguleres at egenmelding kan benyttes for tre kalenderdager om gangen. Fjerde ledd tilføyes et punktum hvor det presiseres at fravær fra en arbeidsøkt som strekker seg over et døgnskille, skal regnes som en egenmeldingsdag. Det vises til nærmere omtale i punkt 6.
Til § 9-7 tredje ledd
Paragrafen gir regler om dokumentasjon av sykdom hos barn eller barnepasser. I tredje ledd reguleres at en arbeidsgiver kan kreve at sykdom dokumenteres med legeerklæring etter at muntlig eller skriftlig egenmelding er gitt for de tre første kalenderdagene. Det tilføyes et nytt punktum som presiserer at fravær fra en arbeidsøkt som strekker seg over et døgnskille, skal regnes som en egenmeldingsdag. Se også her punkt 6.
Til § 10-4 andre ledd
Endringen innebærer en presisering av at stønad til anskaffelse av bil bare gis til personer som fyller vilkårene for rett til slik stønad før de fyller 70 år. For nærmere omtale vises til punkt 7.
Til § 10-8 tredje ledd
Endringen innebærer en rettelse av antall dager et medlem har mottatt sykepenger fra trygden før rehabiliteringspenger kan ytes. Se punkt 8.
Til § 21-9 tredje ledd
Paragraf 21-9 gjelder taushetsplikt.
For å effektivisere arbeidet med oppfølgingsordningen for enslige forsørgere er det tilføyd et nytt tredje punktum i tredje ledd. Endringen medfører at trygdekontorene kan gi brukerkontaktene navn og adresse på enslige forsørgere i deres virkeområde. Det vises til omtale i punkt 9.
Til innholdsoversikten til folketrygdloven kapittel 22
Det innføres et nytt fjerde strekpunkt om de foreslåtte bestemmelsene i ny § 22-3a om utbetaling av barnetillegg til bidragspliktige (se omtalen av dette forslaget).
Til ny § 22-3a
Ny § 22-3a tar sikte på å sikre at barnetillegg til en bidragspliktig stønadsmottaker skal gå til det løpende underhold av barnet og avregnes i det bidrag som bidragspliktige skal betale.
Når bidrag innkreves av Trygdeetatens innkrevingssentral, skal sentralen kunne kreve barnetillegg for barnet utbetalt til seg. Bestemmelsen gir en «kan-regel», idet sentralen kan velge å innkreve bidraget på ordinær måte ved utleggstrekk i trygdeytelsen (eller ved frivillig betaling fra bidragspliktige). Den siste løsningen vil være mest nærliggende der barnetillegget til folketrygdytelsen er sterkt redusert som følge av reglene om inntektsprøving. Barnetillegget kan i disse tilfellene utgjøre bare en beskjeden del av det totale bidraget som bidragspliktige skal betale, slik at det vil være lite vunnet ved at det overføres direkte til sentralen.
Den nye § 22-3a tilsvarer § 15-6 andre ledd andre og tredje punktum i lov 17 juni 1966 nr 12 om folketrygd (den gamle folketrygdloven). Det vises til nærmere omtale i punkt 10.
Til § 23-4
Bestemmelsen gjelder adgangen til å gi særlige bestemmelser om avgifter og tilskott til visse grupper, herunder for personer som oppholder seg på Svalbard eller Jan Mayen. Ny lov om skatt til Svalbard (i kraft fra 1998) medfører forutsetningsvis en harmonisering av satsene for trygdeavgift i forhold til satsene på fastlandet. Den aktuelle persongruppen foreslås derfor utelatt i bestemmelsen om avgifter for visse grupper. I tilknytning til dette foreslås en endring av ordlyden når det gjelder hvilke persongrupper som det fortsatt skal kunne gis særlige bestemmelser for, idet gruppen frivillige medlemmer plasseres foran gruppen utenlandske sjømenn i oppregningen. Det vises ellers til omtalen i punkt 11.1.
Til § 24-1 andre ledd
Etter innføringen av ny svalbardskattelov vil Ligningsrådet for Svalbard ikke lenger være ligningsmyndighet for Svalbard. Ordlyden foreslås justert i tråd med dette. Se punkt 11.2.
Til § 25-1 siste ledd tredje punktum
Paragrafen omhandler arbeidsgiverregisteret og arbeidstakerregisteret. Fullmaktsbestemmelsen i fjerde ledd gir departementet hjemmel til å fravike lovens bestemmelser i en viss ustrekning. Bestemmelsen åpner for å kunne frita arbeidsgivere for meldeplikten til arbeidstakerregisteret for bestemte grupper av arbeidstakere. Bestemmelsen foreslås supplert slik at bestemte grupper arbeidsgivere kan fritas fra meldeplikten til arbeidsgiverregisteret. Om bakgrunnen for forslaget vises til punkt 12.
15.2 Endringer i lov 27. mars 1998 nr 21 om endringer i folketrygdloven og enkelte andre lover
Til folketrygdloven § 5-24 sjette ledd
Folketrygdloven § 5-24 inneholder bestemmelser om stønad til helsetjenester for medlemmer som blir syke under opphold i utlandet. Ved lov 27. mars 1998 nr 21 ble det i paragrafens sjette ledd første punktum tatt inn en bestemmelse for å presisere at det ikke ytes stønad når et medlem reiser til utlandet for å få behandling eller undersøkelse. Endringen trer i kraft 1. januar 1999. Ved lovendringen ble det gjort en feil i den aktuelle bestemmelsen slik at ordene «eller undersøkelse» falt ut. Dette er en ren teknisk feil, som må korrigeres.
Det foreslås at endringen trer i kraft 1. januar 1999. Det vises til lovforslaget.
Til folketrygdloven § 12-5 tredje ledd
Folketrygdloven § 12-5 omhandler vilkåret om at vedkommende må ha gjennomgått hensiktsmessig behandling og attføring for å få rett til uførepensjon. Ved lov av 27. mars 1998 nr 21 ble det gjort en endring i paragrafens tredje ledd andre punktum. Endringen gjelder justering av en lovhenvisning, og trer i kraft 1. januar 1999. Ved lovendringen ble ordet «samarbeidsgruppe» i den aktuelle bestemmelsen ved en feil erstattet med ordet «arbeidsgruppe». Dette er en ren lovteknisk feil, som må korrigeres.
Det foreslås at endringen trer i kraft 1. januar 1999. Det vises til lovforslaget.
15.3 Endringer i lov 6. juli 1957 nr 26 om samordning av pensjons- og trygdeytelser
Til § 23
Bestemmelsen innholder regler om samordning av tjenestepensjon og tilleggspensjon, særtillegg og ventetillegg for tilleggspensjon fra folketrygden.
Nr 1 andre ledd endres slik at gjeldende rett opprettholdes. For nærmere omtale se punkt 13.
15.4 Endringer i lov 22. juni 1962 nr 12 om pensjonsordning for sykepleiere
Til § 12
Regelen gjelder rett til uførepensjon. Fordi pensjonsordningen kan gi uførepensjon så lenge folketrygden gir attføringspenger, er språkbruken endret slik at det går fram at pensjonen i slike tilfelle ikke er varig. I et nytt fjerde ledd blir ytelsen i slike tilfelle kalt attføringspensjon. Endringen er bare en språklig klargjøring.
Til § 21 a
Paragrafen regulerer avkorting av enkepensjon etter et mannlig medlem i pensjonsordningen for sykepleiere som første gang ble medlem i ordningen etter 30. september 1976. Ved lov 16. juni 1995 nr 32 er regler med det samme innholdet tatt inn i § 20 i loven. Paragraf 21 a er derfor ikke nødvendig og foreslås opphevet.
Endringene i sykepleierpensjonsloven er omtalt i punkt 14.