9 Adgang til å utlevere visse taushetsbelagte opplysninger til brukerkontakter - folketrygdloven § 21-9
9.1 Hovedinnhold
Departementet foreslår at enslige forsørgere som er brukerkontakter (oppfølgingsledere), skal kunne få oppgitt navn og adresse på andre enslige forsørgere innenfor brukerkontaktens virkeområde uten hinder av taushetsplikten.
Brukerkontaktene skal hjelpe og motivere den enkelte enslige forsørger til å bedre sin livssituasjon. Forutsetningen for dette er at brukerkontakten kommer i kontakt med den enkelte enslige forsørgeren. Den endringen som foreslås vil gjøre dette lettere.
9.2 Bakgrunn
Siden 1992 har trygdeetaten drevet oppfølgingsprosjekter for enslige forsørgere. Virksomheten startet i to fylker, men er nå utvidet til hele landet. Prosjektene har gitt gode resultater ved at antallet enslige forsørgere som tar utdanning eller arbeid, har økt.
Brukerkontaktene er selv enslige forsørgere, som har en viktig funksjon i denne oppfølgingsvirksomheten, jfr folketrygdloven § 15-12. De fungerer på mange måter som et bindeledd mellom den enkelte enslige forsørger og de offentlige kontorene, og er sentrale aktører i arbeidet med å aktivisere, motivere og skape et sosial nettverk slik at de enslige forsørgerne settes i stand til å bedre sin livssituasjon. Dette gjøres for eksempel ved hjemmebesøk og ved hjelp til å ordne opp i akutte problemer i forhold til økonomi, barnetilsyn, skole og arbeid.
En viktig forutsetning for at brukerkontaktene skal kunne bidra til en bedret situsjon for de enslige forsørgerne, er at de på en enkel måte kan få kontakt med de enslige forsørgerne. Det enkleste og mest effektive er at brukerkontaktene får utlevert navnelister slik at de kan ta direkte kontakt. Andre framgangsmåter kan lett føre til at en ikke får kontakt med de som trenger det mest.
Brukerkontaktene er ikke ansatt i trygdeetaten, og bestemmelsene om taushetsplikt er derfor til hinder for at trygdekontorene kan utlevere navnelister. I denne situasjonen virker bestemmelsene om taushetsplikt begrensende på mulighetene til å følge opp de enslige forsørgerne og dermed på mulighetene til oppnå gode resultater.
9.3 Departementets forslag
Departementet foreslår på denne bakgrunn at folketrygdlovens bestemmelser om taushetsplikt i § 21-9 endres slik at brukerkontaktene kan få oppgitt navn og adresse på alle enslige forsørgere i distriktet. En slik endring burde være akseptabel ut fra formålet og fordi navn og adresse er lite sensitive opplysninger. Det er en forutsetning at brukerkontaktene underskriver en tauhetserklæring.
Det vises til lovforslaget.
Endringen foreslås å tre i kraft straks og har ikke økonomiske konsekvenser, men medfører i noen grad en administrativ forenkling.