3 Grunnpensjon til en pensjonist som har samboer som får pensjon eller overgangsstønad som etterlatt etter kapittel 16 eller 17 - folketrygdloven § 3-2
3.1 Hovedinnhold
Departementet foreslår at grunnpensjonen for samboende pensjonister som har levd sammen i 12 av de siste 18 månedene, skal være den samme som for ektefeller også når en eller begge samboerne mottar pensjon eller overgangsstønad som gjenlevende ektefelle. Hensikten er å oppnå full likestilling mellom de aktuelle samboerne og ektefeller når det gjelder grunnpensjonens størrelse.
Tilsvarende endring gjøres for tidligere familiepleiere.
3.2 Bakgrunn
Full grunnpensjon for enslige pensjonister utgjør 100 prosent av grunnbeløpet, mens full grunnpensjon for en pensjonist som lever sammen med en ektefelle som selv er pensjonist, utgjør 75 prosent av grunnbeløpet, se folketrygdloven § 3-2. Samboere som har barn sammen, eller som tidligere har vært gift med hverandre, har fra 1994 vært likestilt med ektefeller, se folketrygdloven § 1-5.
Etter endringslov 28. februar 1997 nr 20 skal grunnpensjonen for ugifte pensjonister som har levd sammen i 12 av de siste 18 månedene, være lik grunnpensjonen for ektefeller fra 1. januar 1998. Dette gjelder ikke andre ytelser fra folketrygden. De aktuelle pensjonistene regnes derfor som enslige i andre sammenhenger.
En gjenlevende ektefelle eller likestilt samboer som gifter seg, mister retten til pensjon eller overgangsstønad som gis på grunnlag av det tidligere ektskapet. Denne regelen er ikke gjort gjeldende for de samboerne som har levd sammen i 12 av de siste 18 månedene. Konsekvensen er at en eller begge samboerne i denne gruppen kan ha overgangsstønad eller pensjon som gjenlevende ektefelle etter folketrygdloven kapittel 17.
Ektefeller eller samboere som nevnt i folketrygdloven § 1-5 har ikke rett til ytelser etter kapittel 17. Det har derfor tidligere ikke vært behov for å ta inn bestemmelser ytelser etter kapitttel 17 i folketrygdloven § 3-2.
Slik folketrygdloven § 3-2 nå er utformet, utgjør full grunnpensjon 100 prosent av grunnbeløpet dersom pensjonistens samboer har pensjon eller overgangsstønad som gjenlevende ektefelle. Etter § 3-2 fjerde ledd bokstav c skal grunnpensjonen likevel være lik 75 prosent av grunnbløpet dersom samboerens inntekt er større enn to ganger grunnbeløpet, dvs større enn en årsinntekt på 85 000 kroner.
Hvis begge samboerne har pensjon eller overgangsstønad som gjenlevende ektefelle, kan grunnpensjonen for den ene være lik 100 prosent av grunnbeløpet og lik 75 prosent av grunnbeløpet for den andre. Dette skjer når den enes pensjon er større enn to ganger grunnbeløpet, mens den andres er mindre.
Grunnpensjon til tidligere familiepleier gis etter tilsvarende bestemmelser som for gjenlevende ektefelle, se folketrygdloven kapittel 16.
3.3 Departementets forslag
Departementet antar at meningen med den nevnte lovendringen fra 1. januar 1998 er at grunnpensjonen alltid skal være lik 75 prosent av grunnbeløpet når begge samboerne er pensjonister, dvs at grunnpensjonen skal være den samme som for ektefeller. At dette ikke gjelder fullt ut for samboere som har levd sammen i 12 av de siste 18 månedene antas derfor å være en utilsiktet konsekvens.
På denne bakgrunn foreslår departementet å endre folketrygdloven § 3-2 femte ledd slik at grunnpensjonen skal utgjøre 75 prosent av grunnbeløpet også når pensjonistens samboer mottar pensjon som tidligere familiepleier eller gjenlevende ektefelle etter kapittel 16 eller 17 i folketrygdloven. En slik regel vil føre til at grunnpensjonen blir 75 prosent av grunnbeløpet også når begge samboerne får pensjon etter kapittel 16 eller 17.
Selv om overgangsstønad etter de nevnte kapitlene er en overgangsytelse, beregnes den på samme måte som pensjonen. Departementet finner ikke grunn til å endre dette og foreslår at endringen også skal gjøres gjeldende for overgangstønad etter kapitlene 16 og 17.
Det vises for øvrig til lovforslaget.
3.4 Ikrafttredelse. Økonomiske og administrative konsekvenser
Lovendringen foreslås å tre i kraft straks og gitt virkning bare for nye tilfelle. Endringen foreslås altså ikke gjort gjeldende for en person som før endringen trer i kraft, har krevd og fyller vilkårene for pensjon fra folketrygden eller avtalefestet pensjon som det godskrives pensjonspoeng for, dersom vedkommende får utbetalt pensjon senest med virkning fra måneden etter at endringen trer i kraft.
Endringen vil innebærer administrative forenklinger for trygdefunksjonærene fordi regelverket blir lettere å forstå. Økonomisk vil endringen føre til en mindre innsparing som anslagsvis utgjør mindre enn 500 000 kroner på årsbasis.