5 Politiloven § 18 Politipersonalet
5.1 Gjeldende rett
Politiloven § 18 første ledd regulerer krav til vandel og norsk statsborgerskap ved tilsetting. I annet ledd er departementet gitt myndighet til å fastsette nærmere regler om krav til tilsetting. Tredje ledd fastslår at departementet kan bestemme grader og stillingsbetegnelser.
5.2 Arbeidsgruppens forslag
Arbeidsgruppen foreslår at det i § 18 første ledd presiseres at kravet til vandel også omfatter de som tilsettes i Politidirektoratet. Dette innebærer ingen realitetsendring, men er bare en omredigering i forbindelse med at nåværende § 24a foreslås opphevet, jf. omtalen av § 24a i punkt 8.
Det foreslås videre en endring i første ledd slik at kravet om norsk statsborgerskap bare er en forutsetning for å kunne tildeles «alminnelig» politimyndighet. Arbeidsgruppen kan ikke se at det foreligger forhold som gjør det påkrevd at fiskeoppsynsmenn og andre med begrenset politimyndighet har norsk statsborgerskap.
Etter arbeidsgruppens vurdering er det behov for mer fyllestgjørende bestemmelser i politiloven som regulerer Politihøgskolens virksomhet. Det vises i den forbindelse til den forholdsvis detaljerte omtale som er gitt under punkt 9 i proposisjonen. Det fremstår i denne sammenheng som hensiktsmessig at de av bestemmelsene i politiloven § 18 annet ledd, som gjelder utdanningen ved Politihøgskolen, innarbeides i nye paragrafer i nytt kapittel IV A som fastsetter regler for Politihøgskolens organisering, oppgaver og virksomhet. Etter arbeidsgruppens oppfatning kan således § 18 annet ledd forenkles til en presisering av at det er departementet som fastsetter grunnleggende kompetansekrav for tilsetting i stillinger med politimyndighet. Paragraf 18 annet ledd vil dermed gi departementet en autorisasjons- eller godkjenningsmyndighet. Bestemmelsen vil også gi grunnlag for å vurdere i hvilken grad en utenlandsk politiutdannelse, eventuelt med norsk tilleggsutdannelse, skal kvalifisere til tilsetting i norske politistillinger.
Bestemmelsen om at departementet bestemmer grader i politi- og lensmannsetaten foreslås inntatt i § 20 femte ledd. Når det gjelder stillingsbetegnelser (stillingskoder) i etaten fastsettes disse etter forhandlinger mellom staten ved Arbeids- og administrasjonsdepartementet og hovedsammenslutningene. Politiloven § 18 tredje ledd foreslås derfor opphevet.
5.3 Høringsinstansenes syn
Østfold politidistrikt uttaler at alle tilsatte i politi- og lensmannsetaten som utøver politimyndighet, eksempelvis en kontorfunksjonær med begrenset politimyndighet for å kontrollere brukthandelvirksomhet, bør være norsk statsborger. Ingen av de øvrige høringsinstansene uttaler seg særskilt om forslagene til endringer i § 18.
5.4 Departementets vurderinger
Etter departementets vurdering taler gode grunner for de foreslåtte endringene til § 18. Departementet slutter seg til arbeidsgruppens forslag om å oppheve § 24a som gjør at bestemmelsene om statsborgerskap, vandel, bierverv og taushetsplikt, kommer til tilsvarende anvendelse på alle embets- og tjenestemenn i Politidirektoratet, og at de aktuelle bestemmelsene i politiloven endres slik at de omfatter tilsatte i direktoratet. Forslaget inneholder ingen realitetsendring i forhold til gjeldende rett.
Etter departementets vurdering er det ikke tilstrekkelige hensyn som tilsier at tilsatte med begrenset politimyndighet må være norske statsborgere. Det kan i denne sammenheng for eksempel vise til grensesamarbeid med Sverige og Finland. Det foreslås derfor at § 18 første ledd endres slik at kun tilsatte med alminnelig politimyndighet må være norske statsborgere.
Departementet foreslår et eget kapittel om Politihøgskolen, se punkt 9 i proposisjonen. Politiloven § 18 annet ledd foreslås derfor forenklet slik at den kun presiserer at det er departementet som fastsetter grunnleggende kompetansekrav for tilsetting i stillinger med politimyndighet.
Departementet slutter seg til arbeidsgruppens forslag om at bestemmelsen i § 18 tredje ledd flyttes til § 20 femte ledd, slik at § 18 tredje ledd oppheves.