1 Innledning. Sammendrag
1.1 Bakgrunn for forslaget om lovendringer
Kunsthøgskolen i Bergen og Kunsthøgskolen i Oslo ble etablert 1. august 1996 ved en samorganisering av to tidligere høgskoler i Bergen og fem tidligere høgskoler i Oslo. Ved behandlingen av Innst. S. nr. 283 (1995-96) forutsatte Stortinget ved vedtak av 21. juni 1996 at Kunsthøgskolen i Oslo blir hjemlet i lov om universiteter og høgskoler.
Ved behandlingen av lov om universiteter og høgskoler innførte Stortinget en bestemmelse om at fylkestinget i det fylket institusjonene er lokalisert skal kunne innstille eksterne styremedlemmer. Ved oppnevningen av styremedlemmer for Samisk høgskole i 1994, før loven var vedtatt, henvendte departementet seg både til Finnmark fylkeskommune og Sametinget. Departementet er kommet til at for Samisk høgskole bør Sametinget ha innstillingsmyndighet i stedet for fylkestinget i Finnmark.
I Ot.prp. nr. 85 (1993-94) Om lov om høgre utdanning var det fra departementets side foreslått en hjemmel til å kunne reagere overfor studenter, som utenfor selve studiesituasjonen hadde begått visse straffbare handlinger. Bestemmelsen ville gi styret ved institusjonen hjemmel til varig utestenging fra studiet, dersom det kunne godtgjøres at forholdet ville gjøre studenten varig uskikket for yrket. I Innst. O. nr. 40 (1994-95) ble den foreslåtte bestemmelse tatt ut med begrunnelsen at den gikk utover det som er styrets kompetanseområde, og innebar brudd med det rettsvern personer bør ha. Komiteen ba imidlertid departementet komme tilbake med forslag til endringer i loven som ivaretar intensjonene med utkastet til bestemmelsen.
Slik loven i dag er utformet, hjemler den i § 42 nr. 2 en rett til å utestenge studenten p.g.a faresituasjoner som har oppstått i praksisopplæring eller klinisk undervisning.
1.2 Hovedtrekkene i forslaget
Departementet foreslår at Kunsthøgskolen i Bergen og Kunsthøgskolen i Oslo føres inn under loven § 1 nr. 1 under den nye kategorien «kunsthøgskoler». Videre foreslås lovendringer som vil gjøre det mulig å tilsette, istedet for å velge, rektor og avdelingsledere ved disse høgskolene. Det foreslås en lovendring som vil gi Norsk kulturråd innstillingsrett ved oppnevning av eksterne styremedlemmer ved kunsthøgskolene, samt en bestemmelse om at departementet kan godkjenne alternative evalueringsformer til eksamen.
Videre foreslår departementet at Sametinget, i tillegg til høgskolens råd, skal innstille eksterne styremedlemmer ved Samisk høgskole.
Departementet har valgt å fremme forslag til en ny bestemmelse, som gir adgang til å utestenge en student fra klinisk undervisning/praksisopplæring i visse utdanninger. Studentene blir pålagt å legge fram politiattest før denne delen av undervisningen tar til. De straffbare forhold som kan føre til at studenten nektes å delta i klinisk undervisning/praksisopplæring, framgår av lovteksten. Forskrift skal regulere nærmere hvilke lovbrudd som kan føre til utestenging fra de enkelte utdanninger. Hovedkriteriet skal være at det straffbare forhold ikke lar seg forene med arbeid med pasienter, klienter, barn m.v. som studentene møter i sin praksis. For å sikre likebehandling og studentenes rettssikkerhet skal vedtak om utestenging fattes av en nasjonal nemnd, med departementet som klageinstans.