4 El-tilsynsloven. Lovendringsforslag med kommentarer
4.1 Krav til den som prosjekterer og kontrollerer
4.1.1 Gjeldende rett
El-tilsynsloven § 2 angir at elektriske anlegg skal utføres, drives og vedlikeholdes slik at de ikke frembyr fare for liv, helse og materielle verdier.
4.1.2 Departementets forslag
Departementet tilkjennegjorde i høringsnotatet at det foreligger et behov for å presisere de krav som stilles til prosjekterende i forskrift om kvalifikasjoner for elektrofagfolk. Selv om prosjektering har vært tolket inn i begrepet «utføres» ønsket departementet å tydeliggjøre i el-tilsynsloven § 2 første og annet ledd at loven også omfatter den som prosjekterer elektriske anlegg og elektrisk utstyr, og at det kan stilles krav i forskrifter til disse. En slik presisering ville etter departementets vurdering gjøre bestemmelsen klarere og mer brukervennlig. Ved at prosjektering nevnes særskilt, blir det etter departementets vurdering viktig å presisere at også det å kontrollere er omfattet av § 2. Departementet foreslo derfor i høringsnotatet å føye til «kontrolleres» i el-tilsynsloven § 2 første ledd og § 2 annet ledd første punktum. Departementet understreket at ingen av endringene innebar noen realitetsendring, men kun var en presisering av dagens rettstilstand.
4.1.3 Høringsinstansenes syn
EL og IT Forbundet og Drammen kommune uttaler at de støtter departementets vurdering av behovet for kvalifikasjoner ved prosjektering og kontrollering av elektriske anlegg og utstyr.
4.1.4 Departementets vurdering
Ut fra et el-sikkerhetsperspektiv er det viktig å regulere kvalifikasjoner i alle faser av arbeid knyttet til elektriske anlegg. Dette gjelder også for prosjekteringsfasen, da dette er en viktig fase hvor mange av premissene for det ferdige anlegget blir lagt. Det vises i den forbindelse til omtalen under kapittel 3.4 og 3.5 om krav til den som prosjekterer i henhold til brann- og eksplosjonsvernloven. Under den pågående revisjon av forskrift 14. desember 1993 nr. 1133 om kvalifikasjoner for elektrofagfolk (fke) foreslås det derfor å oppstille kvalifikasjonskrav til prosjekterende. Det har imidlertid blitt reist tvil om el-tilsynsloven gir tilstrekkelig hjemmel for et slikt krav. Hittil har prosjektering vært tolket inn under begrepet «utføre».
Videre har det å kontrollere elektriske anlegg blitt tolket inn i begrepet «utføre». Kontrollen av de elektriske anleggene er en fase som skal sikre at anleggene ikke frembyr fare for liv, helse og materielle verdier. For å unngå tolkningstvil bør etter departementets vurdering også denne fasen tydeliggjøres i § 2.
4.2 Innhenting av opplysninger uten hinder av taushetsplikt
4.2.1 Gjeldende rett
El-tilsynsloven § 5 fjerde ledd hjemler en rett for tilsynsmyndigheten til å innhente opplysninger fra enhver som er underlagt tilsyn etter lovene, uten hinder av taushetsplikt. Bestemmelsen er imidlertid begrenset til å gjelde de opplysninger som anses nødvendige for utøvelsen av tilsynet. Videre følger det av el-tilsynsloven § 5 femte ledd at slike opplysninger også kan kreves fra andre offentlige tilsynsmyndigheter uten hinder av den taushetsplikt som ellers gjelder. Opplysningsplikten gjelder kun de opplysninger som er nødvendige for at tilsynsmyndigheten skal kunne utføre sine oppgaver etter loven.
4.2.2 Departementets forslag
På samme måte som ved forslag til endring i § 33 i brann- og eksplosjonsvernloven, foreslo departementet i høringsnotatet at det inntas en hjemmel for innhenting av opplysninger fra politi og forsikringsbransjen uten hinder av taushetsplikt i et nytt sjette ledd i el-tilsynsloven § 5. Derved blir også bestemmelsene om innhenting av opplysninger i brann- og eksplosjonsvernloven og el-tilsynsloven harmonisert.
4.2.3 Høringsinstansenes syn
Politidirektoratet anfører i sitt høringssvar at:
«Det følger av påtaleinstruksen § 5-14 at «Når det settes i verk etterforsking om årsaken til brann og andre ulykker, jf straffeprosessloven § 224 fjerde ledd, skal politiet gi melding til berørte offentlige myndigheter». Departementet foreslår en endring i el-tilsynloven § 5 for å tydeliggjøre rapporterings- og opplysningsplikt for politiet og forsikringsbransjen. Det foreslås ett nytt ledd i de aktuelle bestemmelsene hvor det presiseres at opplysninger kan kreves fra politiet uten hinder av den taushetsplikt som ellers gjelder. Ordlyden synes imidlertid å kunne tolkes noe videre enn eksisterende bestemmelser, og vi foreslår at man vurderer om dagens bestemmelser vil være tilstrekkelige.»
4.2.4 Departementets vurdering
Direktoratet må skaffe seg et oversiktsbilde over det sivile samfunns sikkerhets- og beredskapsarbeid på tvers av sektorer, og med grunnlag i dette være en premissleverandør i forhold til departementet. Det er derfor av stor betydning at direktoratet får tilgang til relevante opplysninger som kan sammenstilles og danne grunnlag for strategier og planer for samfunnssikkerhetsarbeidet. Departementet foreslår derfor at det inntas en hjemmel for innhenting av opplysninger fra politi og forsikringsbransjen uten hinder av taushetsplikt i et nytt sjette ledd i el-tilsynsloven § 5.
4.2.4.1 EMK artikkel 8 – Retten til respekt for privatliv og familieliv.
EMK artikkel 8 er sentral i forhold til hvilke unntak som kan gjøres fra taushetsplikten, da utlevering av opplysninger må antas å være et inngrep i den enkeltes privatliv. For å utlevere opplysninger i mottakerorganets interesse, er utgangspunktet at unntakene fra taushetsplikten må oppfylle kravene i EMK artikkel 8 nr. 2, jf. drøftelsen i forbindelse med forslaget om politiattest. Nærmere bestemt foreligger det krav til lovgrunnlaget – herunder at lovhjemmelen må være tilstrekkelig presis og forutberegnelig, – at unntaket fra taushetsplikten må bidra til å fremme et av de uttømmende legitime formålene i EMK artikkel 8, og at det må være nødvendig i et demokratisk samfunn (krav til proporsjonalitet).
Departementets forslag til ny § 5 sjette ledd er utarbeidet i tråd med disse vilkårene. Lovhjemlene er etter departementets oppfatning forutberegnelige for brukerne og tilstrekkelig presist utformet. Videre oppfyller forslaget flere av de legitime hensynene i EMK artikkel 8 nr. 2, nærmere bestemt hensynet til den offentlige trygghet og hensynet til å beskytte befolkningens helse. Mottaker av opplysningene er her et offentlig organ, og opplysningene skal brukes til å utarbeide den nasjonale brannårsaksstatistikk, som er en viktig del av samfunnssikkerhetsarbeidet i forhold til å redusere antall branner, jf også NOU 2003:21 kriminalitetsbekjempelse og personvern.
Etter departementets vurdering oppfyller også forslaget vilkåret om at det må være nødvendig i et demokratisk samfunn; det foreligger et tvingende samfunnsmessig behov for inngrepet (begrunnelsen bak inngrepet er relevant og tilstrekkelig), og det er proporsjonalt i forhold til det formålet inngrepet skal ivareta.
4.3 Krav til kvalifikasjoner
4.3.1 Gjeldende rett
El-tilsynsloven stiller krav til at elektriske anlegg skal utføres, drives og vedlikeholdes slik at de ikke frembyr fare for liv, helse og materielle verdier, jf. § 2 første ledd. Videre følger det av dagens § 12 første ledd at Kongen kan påby at driften av visse elektriske anlegg skal forestås av en sakkyndig driftsleder, og at utførelse og reparasjon av visse elektriske anlegg skal forestås av en elektroinstallatør.
4.3.2 Departementets forslag
For at formålet i el-tilsynsloven skal kunne oppnås er det viktig å kunne regulere alle faser av arbeidet. Departementets forslag i høringsnotatet til ny § 12 første ledd hadde til hensikt å ivareta dette el-sikkerhetsperspektivet. Departementet tilkjennegjorde i høringsnotatet at hensikten med formuleringen « arbeid knyttet til » var at bestemmelsen skulle omfatte alle faser; fra planlegging, prosjektering til reparasjon og kontroll, både for elektriske anlegg og elektrisk utstyr.
I tillegg presiserte departementet i høringsnotatet at man ved forslaget vil få fjernet spesielle begreper som vil kunne endre seg over tid. Et eksempel er begrepet «elektroinstallatør» som nevnt i eksisterende lovbestemmelse, som nå er foreslått lagt inn under samlebegrepet «faglig ansvarlig» i forslaget til revidert forskrift 14. desember 1993 nr. 1133 om kvalifikasjoner for elektrofagfolk (fke).
4.3.3 Høringsinstansenes syn
Ingen av høringsinstansene hadde merknader til det foreslåtte lovendringsforslaget i el-tilsynsloven § 12.
4.3.4 Departementets vurdering
El-tilsynsloven stiller krav til at elektriske anlegg skal utføres, drives og vedlikeholdes slik at de ikke frembyr fare for liv, helse og materielle verdier, jf. § 2 første ledd. For at formålet i el-tilsynsloven skal kunne oppnås er det viktig å kunne regulere alle faser av arbeidet. Departementets forslag til ny § 12 første ledd har til hensikt å ivareta dette el-sikkerhetsperspektivet. Departementet tilsikter med formuleringen « arbeid knyttet til » at bestemmelsen skal omfatte alle faser; fra planlegging, prosjektering til reparasjon og kontroll, både for elektriske anlegg og elektrisk utstyr.