4 Ratifikasjon av OECD-konvensjonen
4.1 Bør Noreg ratifisere OECD-konvensjonen?
I høyringsnotatet ba departementet om høyringsinstansane sitt syn på om Noreg burde ratifisere OECD-konvensjonen.
Departementet gjekk i høyringsnotatet inn for at Noreg bør ratifisere konvensjonen så snart råd er. Departementet viste mellom anna til at det er vesentleg at kampen mot korrupsjon skjer gjennom eit internasjonalt samarbeid.
Dei høyringsinstansane som har uttalt seg om dette, går alle inn for at Noreg skal ratifisere konvensjonen.
Økokrim seier mellom anna at dei
«...er enige i at Norge bør ratifisere konvensjonen så snart som mulig. Korrupsjon synes å øke i omfang og har betydelige skadevirkninger. Ratifikasjon av konvensjonen og de lovendringer som dette forutsetter, vil bedre muligheten for å bekjempe korrupsjon i den offentlige sektor i forbindelse med internasjonale forretningstransaksjoner.
Tjenestemenn i mellomstatlige organer forvalter ofte betydelige verdier og er minst like utsatte for bestikkelser som nasjonale tjenestemenn. Det kan nevnes at ØKOKRIM har overtatt en sak fra danske myndigheter vedrørende bestikkelser av en nordmann ansatt i en FN-organisajon. De som har bestukket tjenestemannen, befinner seg i Norge, Sverige, Island, England og USA. Når flere land ratifiserer konvensjonen, og dermed etablerer likeartet lovgivning på dette området, vil etterforskingen og iretteføringen av slike saker bli enklere.»
Departementet går etter dette inn for at Noreg ratifiserer OECD-konvensjonen 21 november 1997 om motarbeiding av bestikking av utanlandske offentlege tenestemenn i internasjonale forretningshøve.
4.2 Tidspunktet for ratifikasjon
OECD-konvensjonen trer i kraft 31 desember 1998 dersom tilstrekkeleg mange partar har ratifisert den. Alle medlemslanda har gjeve ein politisk erklæring om at konvensjonen skal vere ratifisert, og nasjonal lovgjeving tilpassa, til dette tidspunktet.