8 Endring av navn fra Kredittilsynet til Finanstilsynet
8.1 Bakgrunn for lovforslaget
8.1.1 Kredittilsynets forslag
Kredittilsynet fremmet i mars 2009 for departementet forslag om å skifte navn til «Finanstilsynet». Ifølge Kredittilsynet er det flere grunner til at tilsynet ønsker å skifte navn nå. Kredittilsynet viser primært til at det foreslåtte navnet «Finanstilsynet» bedre dekker området for tilsynets virksomhet, herunder det forhold at tilsynet omfatter både bank-, forsikrings- og verdipapirtilsyn m.v. Videre viser tilsynet til at navnet «Finanstilsynet» er bedre i samsvar med hva tilsvarende tilsyn heter i andre nordiske land («Finanstilsynet» i Danmark, «Finansinspektionen» i Sverige og Finland), og med det engelske navnet til Kredittilsynet («Financial Supervisory Authority of Norway»). Kredittilsynet legger opp til at det nye navnet tilpasses den eksisterende logoen til Kredittilsynet.
Kredittilsynet foreslår å gjennomføre endringen av navneskiftet i forbindelse med flytting til nye lokaler i Revierstredet 3 i desember 2009. I denne sammenheng må Kredittilsynet i alle tilfeller legge ned mye arbeid i forbindelse med omprofilering (nye skilt, nye maler, nye postale trykksaker m.m.). Kredittilsynet viser til at endring av navn samtidig med flyttingen både er økonomisk gunstig og arbeidsbesparende. Kredittilsynet antar at kostnadene ved et navneskifte samtidig med flyttingen kan dekkes innenfor eksisterende budsjetter for 2009 og 2010 (inkludert dedikert flyttebudsjett).
8.1.2 Høring
Kredittilsynets navn er lovfestet, og en endring av navnet krever lovendring. For at det skal være mulig å gjennomføre navneendringen samtidig med flyttingen, må det fremmes lovforslag om endring av navnet våren 2009. På grunn av endringens tekniske karakter, og av hensyn til å kunne gjennomføre navneendringen i forbindelse med flytting, er forslaget ikke sendt på høring.
8.2 Gjeldende rett
Kredittilsynets navn er fastlagt ved lov 7. desember 1956 nr. 1 om tilsynet for kredittinstitusjoner, forsikringsselskaper og verdipapirhandel m.v. (kredittilsynsloven). Etter § 2 første ledd skal «[t]ilsynet føres av Kredittilsynet».
Kredittilsynet ble opprettet ved lov om opprettelse av Tilsynet for kredittinstitusjoner, forsikringsselskaper og verdipapirhandel m.v. (Kredittilsynet) ved endringer i lov 7. desember 1956 nr. 1 om offentlig tilsyn med banker og andre kredittinstitusjoner (Bankinspeksjonen), lov 29. juli 1911 om forsikringsselskaper m.v. Da tilsynet ble opprettet, var navnevalget ikke en sentral problemstilling. I Ot.prp. nr. 49 (1984-85) er navnevalget beskrevet på følgende måte: «Tilsynet for kredittinstitusjoner, forsikringsselskaper og verdipapirhandel mv. (Kredittilsynet) foreslås som navn på den samordnede etaten» (s. 1). For øvrig er navnevalget ikke omtalt. Navnet Kredittilsynet er ikke historisk forankret på en måte som forhindrer navneendring.
Kredittilsynsloven regulerer Kredittilsynets virksomhet og organisasjon. I tillegg er det henvisning til Kredittilsynet i en rekke andre lover på finanssektorens område. Totalt er det henvist til Kredittilsynet i mer enn 300 paragrafer i 31 lover. I tillegg henvises det til Kredittilsynet i over 150 forskjellige forskrifter. Felles for alle bestemmelsene er at de henviser til tilsynet som sådan. Navnet har kun teknisk betydning som referanse til kredittilsynsloven. Det er ingen materielle virkninger knyttet til navnet, og det er ingen direkte sammenheng mellom navnet og tilsynets arbeid.
8.3 Departementets vurdering
Finansdepartementet slutter seg til forslaget fra Kredittilsynet om en lovendring som innebærer at Kredittilsynet endrer navn til Finanstilsynet. Etter departementets vurdering har navnet ingen historisk eller kulturell forankring som tilsier at ikke navnet kan endres.
Departementet slutter seg til Kredittilsynets vurdering av at navnet «Finanstilsynet» bedre reflekterer tilsynets virksomhetsområde. Departementet slutter seg til Kredittilsynets vurdering av at det er hensiktsmessig med et navn som er i tråd med internasjonal praksis for integrerte finanstilsyn. Dette må sees i lys av at tilsynets virksomhet får et stadig mer internasjonalt tilsnitt som følge av internasjonalt tilsynssamarbeid.
I Norden benyttes navnet «Finansinspektionen» i Sverige og Finland, og «Finanstilsynet» i Danmark. En endring av navn til «Finanstilsynet» i Norge kan etter departementets vurdering føre til en viss forvekslingsfare med det danske Finanstilsynet, men departementet anser denne faren for å være liten, og ikke et avgjørende argument mot navneskifte.
Departementet slutter seg til Kredittilsynets vurdering av at det er gunstig å gjennomføre navneendringen samtidig med flyttingen. Departementet er enig i at dette både er kostnadsbesparende og at det kan bidra til å styrke fornyingseffekten av flyttingen.
Departementet foreslår også at lovens kortnavn «kredittilsynsloven» endres til «finanstilsynsloven» for å reflektere institusjonens nye navn. Departementet foreslår videre at lovens tittel moderniseres i forbindelse med navneendringen. Etter departementets vurdering vil både kredittinstitusjoner, forsikringsselskaper og verdipapirhandel inkluderes i begrepet finansinstitusjoner. Det føres imidlertid også tilsyn med foretak som ikke faller inn under begrepet finansinstitusjoner, og dette bør fremkomme av tittelen. Departementet foreslår på denne bakgrunn at lovens navn skal være: «lov om tilsynet med finansinstitusjoner mv. (finanstilsynsloven)». Endring av lovens tittel og kortnavn er ikke ment å innebære noen materiell endring i forhold til gjeldende rett.
Departementet foreslår at navneendringen gjennomføres ved at kredittilsynslovens § 2 første ledd endres. I tillegg må navnet endres i alle lover der det forekommer. Dette foreslås gjort i en endringsbestemmelse for de paragrafer der navnet Kredittilsynet forekommer. Endring av lovens tittel medfører videre at det må fastsettes endringsbestemmelser for de paragrafer som henviser til kredittilsynsloven eller dens kortnavn, for å bringe lovverket i samsvar med den nye tittelen. Det vises til forslag til lovvedtak del VIII, IX, X og XI.
Parallelt med denne proposisjonen legges det frem tre andre proposisjoner som også nevner Kredittilsynet i lovteksten. Dersom disse lovendringene blir vedtatt, må også «Kredittilsynet» endres til «Finanstilsynet» for disse bestemmelsene. Det vises til forslag til lovvedtak del XII, XIII og XIV.