7 Egenandeler
7.1 Gjeldende rett
I den midlertidige ordningen var det egenandeler på områdene somatikk og psykiatri, men ikke for kommunelegetjenesten. Egenandelene var ordnet ved at sykehusene etter en utregningsmodell, betalte til Norsk Pasientskadeerstatning maksimalt kr 100.000 av den enkelte skade, der pasienten ble gitt medhold. Helsedepartementet har i styringsdokument for 2003 til de regionale helseforetak bedt dem om å pålegge helseforetakene å betale egenandeler til NPE fra 2003.
Det er imidlertid ikke hjemmel i dagens ordning for å innkreve egenandeler for hele den offentlige helsetjenesten slik den er definert i lov 15. juni 2001 nr. 53 om erstatning ved pasientskader mv. (pasientskadeloven). I privat sektor er det ikke noe til hinder for å inngå avtaler om egenandeler.
7.2 Høringsnotatets forslag
På samme måte som ellers innen forsikring, er det også i forhold til pasientskadeansvaret rimelig at det gis anledning til å innkreve egenandeler dersom skade har inntruffet som har medført utbetaling. At det må betales egenandeler skaper også en økonomisk motivasjon for hindre skader.
I tillegg til at det ikke er hinder for at private forsikringsselskaper kan innkreve egenandeler, bør det av loven gå frem at også for det ansvaret som Norsk Pasientskadeerstatning må dekke, kan bestemmes at det skal betales egenandeler. Det medfører at for alle de krav Norsk Pasientskadeerstatning kan bli ansvarlig for å dekke, kan det innkreves egenandeler. Også de krav som oppstår utenfor offentlige helseinstitusjoner, men som en del av offentlig helsetjeneste i kraft av inndelingen som følger av pasientskadeloven med forskrifter, bør omfattes av hjemmel for å innkreve egenandeler som korresponderer med Norsk Pasientskadeerstatning sitt ansvar.
Departementet foreslo derfor i høringsnotatet at det gis hjemmel for å gi forskrift om egenandeler.
7.3 Høringsinstansenes syn
Aker universitetssykehus HF finner det hensiktsmessig med egenandeler fra de offentlige helseinstitusjoner der skade finner sted. Det heter videre i uttalelsen:
«Størrelsen bør fastsettes slik at ordningen kan få en preventiv virkning uten at den inngår som en vesentlig delfinansiering av erstatningene.»
Sørlandet sykehus HF målbærer kritikken av argumentet om at egenandeler kan virke motiverende for å hindre skader, når det uttaler:
«Skader oppstår i hovedsak som resultat av til dels kjente, tildels uforutsette komplikasjoner til diagnostikk og behandling. De er enten resultat av uforutsette personfeil eller systemfeil. Legenes virksomhet verken har vært eller vil bli påvirket av spørsmål om helseforetakene vil bli pålagt egenandeler eller ikke.»
Imidlertid stiller sykehuset seg bak forslaget til lovhjemmel når det uttales:
«Når det gjelder utvidelsen til også å omfatte private spesialister/-sentre som behandler på oppdrag fra helseforetakene, synes dette naturlig.»
7.4 Departementets vurderinger
Helsedepartementet viser til forslaget i høringsnotatet, referert i punkt 7.2 ovenfor. Det vil i tillegg til det som der er nevnt, bidra til større grad av likhet mellom helsepersonell som mottar driftstilskudd og de som ikke gjør det, om det også kan innkreves egenandeler fra de som mottar driftstilskudd, slik det kan avtales i privat forsikring for de som ikke mottar slik støtte.
I de tilfeller det bestemmes eller avtales egenandeler, skal ikke egenandelene trekkes fra i erstatningsutbetalingen til pasienten, med dekkes av den ansvarlige for virksomheten.
Selv om motivasjonen hos helsepersonellet ikke påvirkes av risikoen for eventuelle egenandeler, anser departementet at egenandeler til en viss grad kan øke motivasjonen for å skape gode rutiner i helseinstitusjoner.
Helsedepartementet opprettholder på denne bakgrunn forslaget om en hjemmelsbestemmelse for å kunne gi forskrift om egenandeler.