2 Hjemmel for forsøksordninger
2.1 Gjeldende rett
I dagens lov om universiteter og høgskole er det ikke fastsatt eksplisitt hjemmel for å dispensere fra lovens bestemmelser i forbindelse med forsøk. Enkelte av lovens bestemmelser har en viss fleksibilitet, ved at departementet er tillagt myndighet til å fravike lovens hovedregel, f.eks § 3 som gir departementet rett til å bestemme at institusjonen ikke skal ha et råd og § 6 som gir departementet rett til å fastsette annen styringsordning. Enkelte bestemmelser gir institusjonene en viss valgfrihet og rett til å fastsette nærmere regler på ulike områder. Det må imidlertid foretas en lovendring for å kunne dispensere fra hele lovbestemmelser og fra forskrifter gitt i medhold av loven.
2.2 Departementets høringsutkast
Med utgangspunkt i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteens forslag om en lovhjemmel for forsøksvirksomhet i lov om universiteter og høgskoler sendte departementet et utkast til ny bestemmelse på høring med følgende ordlyd:
§ 2 a Forsøksvirksomhet
Departementet kan, etter innstilling fra styret, vedta at det kan gjøres avvik fra loven og forskriftene til loven i forbindelse med tidsavgrensede pedagogiske eller organisatoriske forsøk.
I departementets kommentar til lovforslaget ble det lagt vekt på at bestemmelsen etter sin ordlyd vil omfatte både pedagogiske og organisatoriske forsøk, og at det med en slik hjemmel vil bli åpnet for å gjøre unntak fra lovens normalordning i enkelte tilfeller, dersom dette er nødvendig for å gjennomføre forsøksordninger. Departementet understreket at institusjonenes søknader om unntak fra loven må være godt forberedt, ha en klar begrunnelse for behovet for unntak fra loven og angi hvordan og i hvilken grad de hensyn som aktuelle lovbestemmelser ivaretar vil bli ivaretatt i forbindelse med forsøket. Spesielt ble det fremhevet at lovfestede studentrettigheter som for eksempel skal ivareta rettsikkerheten ved sensur, vil måtte tas hensyn til også under en pedagogisk forsøksordning.
2.3 Høringsinstansene
Departementets forslag til en hjemmel for tidsavgrensede pedagogiske og organisatoriske forsøk får bred støtte av høringsinstansene. Mange høringsuttalelser påpeker at dagens lov gir meget lite handlingsrom for utprøving av alternative måter å organisere og styre institusjonene på. Forslaget om en hjemmel for tidsavgrensede organisatoriske eller pedagogiske forsøk vurderes positivt og det uttales at det vil kunne stimulere til faglig og organisatorisk utviklingsarbeid ved institusjonene. Det påpekes videre at departementets forslag er et tjenlig svar på det ønsket som både Stortinget og universitets- og høgskolesektoren har fremsatt. Fra studentorganisasjoners side blir det fremholdt at det kan stimulere institusjonene til å gjennomføre forsøksordninger som kan komme studentene til nytte, og gi rom for å utvikle nye lærings- og evalueringsformer.
Høgskolen i Vestfold fremholder at departementet bør legge opp til en romslig forvaltning av forsøksparagrafen, slik at sektoren reelt får utprøvd nye organisasjonsmodeller, for eksempel ved at to eller flere institusjoner deltar i samme forsøk.
Flere av høringsinstansene, herunder studentorganisasjonene, understreker viktigheten av at forsøksordninger ikke må sette til side lovfestede studentrettigheter, for eksempel sensur og klagerett. Studentenes landsforbund påpeker at det ikke bør gis dispensasjon fra lovens §§ 27 og 28, fordi dette vil svekke de demokratiske rettighetene studentene ved institusjonene har. Lærerforbundet fremholder at forsøksordninger ikke må forringe studentenes muligheter til å bytte studiested.
2.4 Departementets vurdering
Departementet viser til at Stortinget i Budsjett-innst. S. Nr. 12 (1998-99) ba departementet fremme forslag om en lovhjemmel om forsøksvirksomhet i lov om universiteter og høgskoler.
Etter lov om universiteter og høgskoler er det i dag ikke hjemmel for å dispensere fra loven i forbindelse med forsøksvirksomhet. Departementet mener at en ny bestemmelse som gir hjemmel for slik dispensasjon også gjenspeiler et ønske i universitets- og høgskolesektoren.
Departementet mener at en generelt utformet dispensasjonshjemmel i lovens kapittel 1 er en god løsning, og konstaterer at samtlige høringsuttalelser støtter departementets forslag til ny bestemmelse. En tilsvarende regel er fastsatt i ny lov om opplæring. Departementet konstaterer at flere av høringsinstansene er opptatt av at studentenes rettssikkerhet ivaretas. Dette er et hensyn som også ble fremholdt av departementet i høringsutkastet, og som departementet mener er viktig å vektlegge ved vurderingen av søknader om dispensasjon fra loven med hjemmel i den nye bestemmelsen om tidsavgrensede forsøksordninger. De prinsipper som er statuert i § 4 i lov om forsøk i offentlig forvaltning av 26 juni 1992 nr. 87, vil etter departementets syn måtte vektlegges ved vurderingen av søknader etter den nye hjemmelen for forsøk i lov om universiteter og høgskoler, spesielt når det gjelder prinsippet om å ta hensyn til enkeltpersoners rettssikkerhet.
En av høringsinstansene har påpekt at departementet bør legge opp til en romslig forvaltning av bestemmelsen. Departementet har merket seg denne uttalelsen, men ser ikke grunn til å foreta endringer i utkast til lovtekst eller merknad. Hvorvidt søknader etter ny § 2 a vil bli innvilget, vil måtte bero på en helhetlig vurdering, hvor en rekke ulike hensyn vil måtte tas i betraktning i tillegg til den begrunnelse som blir gitt fra den enkelte søkerinstitusjon. Dette gjelder både studentenes rettssikkerhet, studentmobilitet og andre hensyn som etter loven er ivaretatt i ulike lovbestemmelser.
Departementet går på bakgrunn av dette inn for at det blir fastsatt en ny § 2 a i kapittel 1 i lov om universiteter og høgskoler, som gir hjemmel for å dispensere fra loven og forskriftene gitt i medhold av loven i forbindelse med tidsavgrensede pedagogiske eller organisatoriske forsøk.