4 Enerett til bruk av visse stillingstitler § 57
4.1 Gjeldende rett
Slik § 57 nr. 3 er formulert kan ikke-statlige institusjoner få tillatelse til å bruke titler som er vernet. Ikke statlige høgskoler som er godkjent etter privathøyskoleloven kan bruke titler som er vernet etter § 57 nr. 1 eller 2, så lenge de generelle kvalifikasjonskrav som det blir vist til i nr. 3 er oppfylt. Særregelen for institusjoner med godkjenning etter privathøyskoleloven ble tilføyd av stortingskomiteen (jf. Innst. O. nr. 40 s. 27). Komiteens begrunnelse for en særordning for institusjoner under privathøyskoleloven var at disse via privathøyskolelovens godkjenningsordning allerede var kvalitetsvurdert med tanke på faglige kvalifikasjoner og vurderinger slik § 57 nr. 3 foreskriver.
For statlige institusjoner som ikke går inn under lov om universiteter og høgskoler, for eksempel politihøgskolen, forsvarets krigsskoler og praktisk teologisk seminar, eksisterer ikke hjemmel for bruk av slike stillingstittel, selv om de faglige kvalifikasjonskravene måtte være oppfylt.
4.2 Departementets høringsutkast
Departementets høringsutkast hadde følgende ordlyd:
Endringer i § 57 nr. 3 Enerett til bruk av visse stillingstitler
Departementet kan gi institusjoner som driver høgre utdanning og forskning/kunstnerisk utviklingsarbeid, løyve til å bruke tittel som er vernet etter nr. 1 og 2. Ikke statlig institusjon som er godkjent etter reglene i lov av 11 juni 1986 nr. 53 kan bruke tittel som er nevnt etter nr. 1. Bedømmelsen av kvalifikasjonene skal i det vesentlige være den samme som ved institusjon som går inn under denne lov.
I høringsrunden fremhevet departementet at også statlige institusjoner som ikke går inn under lov om universiteter og høgskoler bør kunne gis rett til bruk av titler som er vernet etter lovens § 57 nr. 1 eller 2.
4.3 Høringsinstansene
Et flertall av de avgitte høringsuttalelser støtter departementets forslag til endringer i lovens § 57. Det gis uttrykk for at statlige institusjoner som ikke går inn under loven, bør behandles likt med private institusjoner.
Det norske høgskolerådog Fellesorganisasjonen for Barnevernpedagoger, Sosionomer og Vernepleierestøtter forslaget under forutsetning av at kvalifikasjonskravene blir de samme som ved institusjoner som er omfattet av loven.
Universitetsrådet påpeker at gjeldende lovformulering uriktig kan gi inntrykk av at det etter lov om eksamensrett for og statstilskudd til private høyskoler gis institusjonsgodkjenning og ikke bare godkjenning av enkelte studietilbud. De mener derfor at paragrafen bør omformuleres.
4.4 Departementets vurdering
I Ot.prp. nr. 85 (1993-94) Om lov om høgre utdanning, foreslo departementet hjemmel for å kunne gjøre loven gjeldende for andre statlige institusjoner. Denne bestemmelsen ble ikke vedtatt av Stortinget, da Stortinget mente at det å gjøre loven gjeldende for andre statlige institusjoner burde skje ved lovendring jf. Innst. O. nr. 40.
Departementet mener at også statlige institusjoner som ikke går inn under loven bør kunne søke om løyve til å bruke tittel som er vernet etter § 57 nr. 1. Det kan vanskelig argumenteres for å opprettholde en forskjellsbehandling av private institusjoner og statlige institusjoner som ikke går inn under loven.
Flere av høringsinstansene er opptatt av at vurderingen av kvalifikasjonskravene må være den samme ved institusjoner under loven og institusjoner som ikke går inn under loven. Departementet viser til teksten i § 57 hvor det fremgår at bedømmelsen av kvalifikasjonene i det vesentlige skal være den samme. Departementet kjenner ikke til at praktiseringen av denne bestemmelsen har voldt problemer, og ser ikke grunn til en ytterligere presisering av kvalifikasjonskravene enn det som pr. i dag fremgår av lovteksten.
Når det gjelder innkomne merknader om at henvisningen i lovteksten til lov om eksamensrett for og statstilskudd til private høyskoler er uklar, viser departementet til at man tar sikte på å fremme forslag om endringer i privathøyskoleloven. Departementet vil i den forbindelse foreslå endringer når det gjelder henvisningen til privathøyskoleloven.
Departementet går etter dette inn for at § 57 nr. 3 i lov om universiteter og høgskoler blir endret, slik at også statlige institusjoner som ikke går inn under loven, kan gis løyve til å bruke tittel som er vernet etter § 57 nr. 1 og 2.