7 Informasjon og konsultasjon - aml § 73 E
7.1 Gjeldende rett
Arbeidsmiljøloven § 73 E implementerer direktivets artikkel 6 om informasjon og konsultasjon. I § 73 E første ledd gis regler om at både overdrager og erverver så tidlig som mulig plikter å drøfte virksomhetsoverdragelse med sine respektive tillitsvalgte. Formålet er dels å gi informasjon om hva som kommer til å skje og hvilke følger dette kan medføre for arbeidstakerne, og dels skal de ansatte gjennom sine representanter ha anledning til å øve innflytelse på beslutningen om virksomhetsoverdragelse. Det skal gis særskilt informasjon om:
«grunnen til overføringen
de rettslige, økonomiske og sosiale følger av overføringen for arbeidstakerne
planlagte tiltak overfor arbeidstakerne.»
I direktivets artikkel 6 nr. 1 annet ledd fremgår at overdrager skal gi denne informasjonen til representantene for sine arbeidstakere i god tid før overdragelsen finner sted. Etter tredje ledd skal erverver gi informasjon i rett tid, og i alle tilfeller før arbeidstakerne blir direkte berørt av overdragelsen mht. arbeids- og ansettelsesvilkår.
I Ot.prp. nr. 71 (1991-92) s. 35 fremgår at begrepet «så tidlig som mulig» er valgt på bakgrunn av at Hovedavtalen mellom Landsorganisasjonen i Norge og Næringslivets Hovedorganisasjon bruker dette begrepet og at en vesentlig del av arbeidslivet allerede er bundet av denne plikten.
Begrepet «tillitsvalgte» omfatter ikke bare tillitsvalgte som er organisert i fagforening, jf. ovenfor under avsnitt 6.1. Artikkel 6 nr. 1 i direktivet bruker begrepet «representanter for (...) arbeidstakere som berøres av en overdragelse...», og disse er i henhold til artikkel 2 c) definert som «representanter for arbeidstakerne i samsvar med medlemsstatenes lovgivning eller praksis.»
I Kommisjonens bakgrunnsnotat for endringsdirektivet (Com (94) 300) punkt 43 heter det bl.a. at medlemsstatene har en generell forpliktelse til å sørge for at det finnes representanter for arbeidstakerne med sikte på informasjon og konsultasjon, men at representantene skal defineres iht. lovgivning og praksis i det enkelte medlemsland.
Artikkel 6 nr. 5 gir bestemmelser om at medlemsstatene kan bestemme at berørte arbeidstakere uten representanter skal informeres på forhånd. Dette tilsier at det ikke foreligge noen plikt for arbeidsgiver til å sørge for utpeking av tillitsvalgte/representanter for arbeidstakerne i virksomheten dersom medlemsstatene ikke har innført regler om representasjon.
Norge har ikke innført spesielle regler om informasjon til berørte arbeidstakere som ikke er representert. I Ot.prp. nr. 71 (1991-92) fremgår at det ved implementeringen av direktivet ble stilt spørsmål om hva som ligger i begrepet tillitsvalgte. Departementet bemerket bl.a. at ordningen med at informasjonen skal gis de ansattes representanter er hensiktsmessig begrunnet i forhold til det å informere alle ansatte direkte. Det fremgår at det ble ansett som viktig at ledelsen i virksomhetene gir denne type informasjon gjennom kanaler som fører ut til alle ansatte.
I tilknytning til dette kan det merkes at det i norske virksomheter gjennomgående vil være representanter for arbeidstakerne, jf. plikten til å ha verneombud etter arbeidsmiljøloven § 25. Det skal etter § 25 og forskrift om verneombud og arbeidsmiljøutvalg § 1 velges verneombud av og blant de ansatte i hver virksomhet som går inn under loven. Ved virksomheter med mindre enn 10 ansatte, kan partene velge en annen ordning, herunder å ikke ha verneombud. Slik ordning må imidlertid avtales mellom partene i virksomheten.
Verneombud har etter loven oppgaver knyttet til verne- og helsespørsmål. Imidlertid stiller ikke direktivet krav til hvilke oppgaver de som er arbeidstakerrepresentanter har. I artikkel 2 c) er vilkåret kun at de er arbeidstakerrepresentanter i samsvar med medlemsstatenes lovgivning eller praksis. Det antas derfor at også verneombudene oppfyller kravene til å være representanter for arbeidstakerne. Dette er også antatt ved implementeringen av direktivet i Danmark. I bemerkningene til det danske lovforslaget § 4 fremgår bl.a. at sikkerhetsrepresentanter er omfattet av vernet etter artikkel 5 idet de omfattets av definisjonen i direktivets artikkel 2 c). I de aller fleste tilfeller vil det være de ordinære organisasjonstilknyttede tillitsvalgte som konsulteres og mottar informasjon i forbindelse med virksomhetsoverdragelse. Verneombudene vil antakelig kun være et alternativ i de situasjoner hvor tillitsvalgte ikke finnes.
7.2 Høringsforslag og høringsuttalelser
7.2.1 Høringsforslag
Det er tatt inn en ny passus i direktivets artikkel 6 nr. 1 første ledd som fastsetter at arbeidstakernes representanter også skal informeres om fastsatt eller foreslått dato for overdragelsen.
Videre er det inntatt en ny bestemmelse i artikkel 6 nr. 6 som sier at arbeidstakere som uforskyldt er uten representanter skal informeres om de samme forhold som det ellers skal gis informasjon til representantene om.
Departementet foreslår at det i arbeidsmiljøloven § 73 E tas inn ny bokstav d) som implementerer endringsdirektivet mht. å sikre at arbeidstakerne informeres om tidspunktet for overdragelsen.
For å sikre en reell gjennomføring av plikten til informasjon og konsultasjon foreslår departementet en ny regel som gir arbeidsgiver plikt til å gi arbeidstakerne forhåndsinformasjon i alle tilfeller hvor arbeidstakerne ikke er representert. Det foreslås derfor en endring i § 73 E som sikrer slik forhåndsinformasjon.
7.2.2 Høringsuttalelsene
Det er bred enighet om departementets forslag også på dette punkt.
Landsorganisasjonen i Norge mener at det må komme klart frem i lovteksten at informasjon må gis i god tid av både overdrager og erverver og at den må gis før arbeidstakernes arbeids- og ansettelsesvilkår blir direkte berørt av overdragelsen.
Arbeidsgiverforeningen NAVO har forslag til ny ordlyd, blant annet for å tydeliggjøre at virksomheten ikke kan velge å informere den enkelte ansatte i stedet for de tillitsvalgte der det er tillitsvalgte i virksomheten. Rederiforbundet tar opp samme problemstilling.
Kommunenes Sentralforbund mener det ikke er behov for å lovfeste at man skal informere om tidspunktet for overføringen, da dette allerede ligger i § 73 E.
NKL og Samvirkeforetakenes Forhandlingsorganisasjon tolker departementets forslag slik at det kun er de tillitsvalgte som har krav på drøftinger i forbindelse med at informasjon om overdragelsen finner sted, og at arbeidstakerne som sådan kun har krav på informasjon. De sier seg enige i dette, men mener det bør komme klarere frem.
7.3 Departementets vurdering og forslag til endringer
7.3.1 Informasjon om tidspunktet for overdragelsen
7.3.1.1 Endringene i direktivet
Etter endringsdirektivet artikkel 6 nr. 1 skal overdrager og erverver også informere om tidspunktet for overdragelsen. I de to forslagene til endringsdirektiv (Kom (94) 300 og Kom (97) 60) var ikke dette strekpunktet med, og det antas at det kom inn under sluttbehandlingen av direktivet i Rådet i juni 1998. Det er således ikke gitt noen begrunnelse eller kommentar til den nye bestemmelsen. Endringen fremstår først og fremst som en presisering av at det skal informeres før overdragelsen ved at det nå også skal gis beskjed om når overdragelsen skal finne sted, eventuelt når overdragelsen etter planen skal finne sted.
7.3.1.2 Vurdering
Norsk rett har ingen regler som sikrer at arbeidstakerne informeres om tidspunktet for overdragelsen, selv om dette i praksis ofte gjøres. Departementet foreslår derfor at det i arbeidsmiljøloven § 73 E tas inn ny bokstav d) som implementerer endringsdirektivet på dette punkt.
7.3.2 Forhåndsinformasjon til arbeidstakerne
7.3.2.1 Endringene i direktivet
Det gamle direktivet overlot til medlemsstatene å bestemme at de berørte arbeidstakere i foretak eller bedrifter uten representanter for arbeidstakerne skal informeres på forhånd om en nært forestående overdragelse. I endringsdirektivet er dette blitt en bindende bestemmelse som også omfatter hvilke punkter det skal informeres om. Vilkåret er at arbeidstakerne er uforskyldt i at det ikke er arbeidstakerrepresentanter ved virksomheten. I likhet med tilfeller hvor det er representanter, skal det på forhånd informeres om:
«dato eller foreslått dato for overdragelsen
grunnene til overdragelsen
de rettslige, økonomiske og sosiale følger av overdragelsen for arbeidstakerne
planlagte tiltak overfor arbeidstakerne»
Det fremgår av Kommisjonens bakgrunnsnotat fra 1994 at flere medlemsstater har regler som unntar virksomheter med færre enn et visst antall ansatte fra reglene om informasjon og konsultasjon. Dette er det hjemmel for i direktivet art. 6 nr. 5 (tidligere nr. 4) som gir mulighet til å begrense forpliktelsene til foretak som med hensyn til antall arbeidstakere oppfyller vilkårene for valg eller utnevnelse av et organ til å representere arbeidstakerne. Kommisjonen har ønsket å redusere ulikhetene mellom medlemsstatene samtidig som det er ønskelig å sikre at reglene i art. 6 likevel får anvendelse ved at arbeidsgiverne i slike tilfeller skal informere de berørte arbeidstakerne på forhånd. Formålet med endringen er derfor å begrense mulighetene til å unnlate å anvende reglene i art. 6 nr. 1, 2 og 3 i virksomheter med få ansatte eller som mangler et kollegialt organ.
Det fremgår av direktivet at retten til forhåndsinformasjon gjelder «berørte» arbeidstakere. Ved en virksomhetsoverdragelse vil det vanligvis omfatte arbeidstakerne i både overdragende og overtakende virksomhet. Videre er det et vilkår at arbeidstakerne ikke har skyld i den manglende representasjonen. Det er noe uvisst hva som ligger i dette, men det antas at bakgrunnen ligger i de ulike reglene for rett til representasjon som finnes i medlemsstatene.
7.3.2.2 Vurdering
Departementet viser til gjennomgangen av gjeldende rett under avsnitt 7.1 hvor det bl.a. fremgår at det i de fleste tilfeller skal finnes former for arbeidstakerrepresentanter i norske virksomheter. Slik regelverket både i lov og avtale er formulert, vil arbeidstakerne alltid kunne kreve en eller annen form for representasjon.
Norsk rett har ingen lovregel som pålegger arbeidsgiverne en plikt til forhåndsinformasjon dersom det ikke er representanter for arbeidstakerne. Etter departementets vurdering er en slik regel hensiktsmessig i alle tilfeller hvor det ikke er arbeidstakerrepresentanter, ikke bare der arbeidstakerne er uforskyldt i at det ikke er representanter. En avklaring av hvem som har skylden i manglende representasjon vil ikke alltid være opplagt. Det kan være flere grunner til manglende representasjon. Etter departementets syn er det viktig å utarbeide en enkel regel som er lett å forstå og som ikke vil være vanskelig å gjennomføre i praksis. Det antas at behovet er størst i ganske små virksomheter og her vil hensynet til en enkel regel veie tungt. For å sikre en reell gjennomføring av plikten til informasjon og konsultasjon foreslår derfor departementet en ny regel som gir arbeidsgiver plikt til å gi arbeidstakerne forhåndsinformasjon i alle tilfeller hvor arbeidstakerne ikke er representert. Den enkelte virksomhet må selv vurdere hvordan informasjonen skal gis, f.eks. ved møter med de berørte ansatte eller ved informasjonsskriv. Den valgte fremgangsmåte må uansett sikre at de berørte arbeidstakerne faktisk mottar informasjon som minst omfatter punktene a) - d).
Det foreslås derfor en endring i § 73 E som sikrer slik forhåndsinformasjon. Departementet har endret noe på ordlyden i forslaget til ny § 73 E i forhold til det som gikk ut på høring. Hensikten med endringen er å få klarere frem to viktige forhold: Der det faktisk er tillitsvalgte, kan ikke arbeidsgiver velge å informere arbeidstakerne, men må da følge hovedregelen om informasjon til de tillitsvalgte. Videre at plikten til å drøfte overføringen, jf. arbeidsmiljøloven § 73 E første punktum, kun gjelder i forhold til de tillitsvalgte.
7.3.3 Konklusjon
Departementet foreslår at det i arbeidsmiljøloven § 73 E tas inn ny bokstav d) som implementerer endringsdirektivet mht. å sikre at det informeres om tidspunktet for overdragelsen.
For å sikre en reell gjennomføring av plikten til informasjon foreslår departementet en ny regel som gir arbeidsgiver plikt til å gi arbeidstakerne forhåndsinformasjon i alle tilfeller hvor arbeidstakerne ikke er representert. Det foreslås derfor en endring i § 73 E som sikrer slik forhåndsinformasjon.