7 Økonomiske og administrative konsekvenser og andre konsekvenser
7.1 Konsekvenser for det offentlige
Gjennomføringen av direktiv 2003/59/EF vil ha økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige.
Det må påregnes kostnader knyttet til godkjenning og tilsyn av læresteder. Det må videre påregnes kostnader forbundet med prøvene (produksjon, administrasjon og sensur). Det må også påregnes kostnader ved utsteding av bevis. I forbindelse med etterutdanningen vil det påløpe kostnader knyttet til registrering av tidligere utdanning, samt administrasjon ved fornying av bevis.
Samferdselsdepartementet anslår at vegvesenets ressursbehov ved å velge timemodellen, vil være om lag 13 årsverk. Prøvemodellen antas å gi behov for om lag 28 årsverk. At prøvemodellen fremstår som så ressurskrevende for det offentlige, skyldes at prøvene i denne modellen er svært omfattende.
Gjennomføringen av etterutdanningen vil gi behov for om lag fem årsverk fordelt på vegvesenets regionkontorer.
Departementet legger til grunn at kostnadene ved ordningen dekkes innen gjeldende budsjettrammer og gjennom brukerfinansiering i form av gebyrer for prøver og utsteding av bevis.
7.2 Konsekvenser for elevene/tungbilsjåførene
Vegdirektoratet antar at om lag 5000 nye tungbilsjåfører årlig vil omfattes av ordningen med grunnopplæring. Over 80 prosent vil kunne gjennomføre komprimert opplæring uten å få begrensede rettigheter. Vegdirektoratet antar videre at det i dag finnes om lag 50 000 yrkessjåfører som bruker tunge kjøretøy. Med krav om etterutdanning hvert femte år, vil i gjennomsnitt 10 000 yrkessjåfører måtte gjennomføre slik opplæring per år.
Ved bruk av timemodellen for grunnopplæringen anslås elevens kostnader, utover føreropplæringen, å ville være på om lag 30 000 kroner. Den komprimerte opplæringen anslås å ville være i overkant av 20 000 kroner.
Ved bruk av prøvemodellen for grunnopplæringen vil det være individuelle forskjeller når det gjelder undervisning. I tillegg til betaling for frivillig opplæring anslås en kostnad på om lag 3000 kroner i form av prøvegebyrer.
Kravet om periodisk etterutdanning vil påføre tungbilsjåførene kostnader i form av betaling for undervisning. Dette er beregnet til å koste om lag 3000 kroner, i tillegg til tapt arbeidsfortjeneste.
Utsteding av bevis/kode på førerkort vil etter dagens (2006) satser for utsteding av førerkort koste den enkelte 295 kroner.
7.3 Konsekvenser for opplæringsinstitusjoner
Med et årlig opplæringsbehov for 5000 nye tungbilsjåfører og etterutdanningsbehov for 10 000 tungbilsjåfører vil det være et betydelig marked for opplæringstjenester. Slike tjenester kan tilbys av offentlige og private aktører som får godkjenning fra Statens vegvesen.