4 Innføring av en begrenset sykepengerett til alderspensjonister mellom 67 og 69 år – folketrygdloven § 8-51 første ledd
4.1 Innledning
Da inntektsprøving av alderspensjon til personer mellom 67 og 68 år ble opphevet fra 1. januar 2008, mistet disse alderspensjonistene samtidig rett til sykepenger. Dette var en utilsiktet innstramming, og vil også bli tilfellet for 68-åringer hvis inntektsprøvingen av alderspensjonen oppheves også for denne gruppen, jf. forslag i punkt 2 i denne proposisjonen.
Departementet foreslår derfor at det innføres en begrenset sykepengerett til alderspensjonister mellom 67 og 69 år.
4.2 Bakgrunn. Gjeldende rett
Tap av pensjonsgivende inntekt på grunn av arbeidsuførhet gir rett til sykepenger, jf. folketrygdloven § 8-3. Dette innebærer at det kan utbetales sykepenger til og med det kalenderåret vedkommende fyller 69 år. Sykepenger til personer som har tatt ut alderspensjon er regulert i folketrygdloven § 8-51. Det ytes ikke sykepenger til personer som mottar hel alderspensjon ved siden av arbeidsinntekt. Personer som mottar gradert alderspensjon på grunn av arbeidsinntekt, har rett til sykepenger i opp til 90 dager. Det opptjenes ny sykepengerett når vedkommende har vært helt arbeidsfør i 26 uker etter vedkommende sist fikk sykepenger fra trygden, jf. folketrygdloven § 8-12 fjerde ledd.
Som en følge av at reglene for inntektsprøving fra 1. januar 2008 ble avviklet for 67-åringer, mistet disse alderspensjonistene rett til sykepenger fordi det etter gjeldende regler ikke gis sykepenger til personer med hel alderspensjon. I punkt 2 i denne proposisjonen foreslår departementet å avvikle inntektsprøvingen også for 68-åringer. Disse vil også miste sykepengeretten. Det er da bare alderspensjonister mellom 69 og 70 år med arbeidsinntekt høyere enn 2 G, som får avkortet sin pensjon mot arbeidsinntekt og dermed fortsatt har en begrenset sykepengerett.
4.3 Departementets vurdering og forslag
Hensikten med en oppmykning av avkortingsreglene for alderspensjonister er å stimulere til økt arbeidsinnsats blant eldre. Muligheten til å kombinere hel pensjon og arbeid er en gunstig ordning, men kan slå negativt ut i perioder med sykdom. En del av dem som har valgt å kombinere full alderspensjon med en inntekt over 2 G kan, dersom de blir syke, komme gunstigere ut hvis de hadde fått beregnet alderspensjonen etter tidligere regler og fått sykepenger i 90 dager. En slik svekkelse av sykepengerettene kan fremstå som urimelig for dem det gjelder og vil kunne påvirke motivasjonen til å kombinere arbeid og pensjon.
Da avkortingen av alderspensjon ble opphevet for 67-åringene, var det ikke tilsiktet at endringen kunne medføre en innstramming av sykepengeretten til disse alderspensjonistene. Denne innstrammingen vil også gjelde for 68-åringene fra 1. januar 2009, dersom regelverket for sykepenger ikke endres. Det er imidlertid ikke rimelig at adgangen til å få sykepenger skal være like omfattende som tidligere når sykepenger gis ved siden av en uavkortet alderspensjon. I dag gis sykepenger ved bortfall av arbeidsinntekt som samtidig innebærer avkorting av pensjonen. Departementet foreslår derfor at det innføres en rett til sykepenger (av hele inntekten, begrenset til 6 G) i inntil 60 dager til personer mellom 67 og 69 år som mottar hel alderspensjon, dersom inntektsgrunnlaget er mer enn 2 G. Det opptjenes ny sykepengerett når vedkommende har vært helt arbeidsfør i 26 uker etter vedkommende sist fikk sykepenger fra trygden.
Departementet viser til forslag om endring av folketrygdloven § 8-12 fjerde ledd og § 8-51.
4.4 Ikrafttredelse. Økonomiske og administrative konsekvenser
Departementet foreslår at endringen trer i kraft 1. januar 2009.
Forslaget antas å ha begrensede netto budsjettvirkninger. Gjeninnføring av sykepengerett for 67-åringer vil isolert sett gi en liten økning i utgiftene til sykepenger i 2009. For 68-åringene vil forslaget innebære en innsparing, da de i dag har sykepengerett i inntil 90 dager. Forslaget vil ikke ha administrative konsekvenser av betydning.