Ot.prp. nr. 83 (1997-98)

Om lov om endringer i lov av 19. mars 1965 nr. 3 om fritaking for militærtjeneste av overbevisningsgrunner

Til innholdsfortegnelse

2 Lovforslagets bakgrunn

2.1 Stortingsmelding nr 22 (1995-96) Om sivil tjenesteplikt

Regjeringen la høsten 1995 frem St meld nr 22 (1995 - 96) Om sivil tjenesteplikt, der det ble foretatt en samlet gjennomgang av den sivile tjenesteplikt. Meldingen tok for seg siviltjenestens innhold, undervisningstilbudet for de sivile tjenestepliktige, varigheten av siviltjenesten, samt behandlingsprosedyrene for søknader om fritak for militærtjeneste av overbevisningsgrunner.

Det er betydelige problemer forbundet med det å kunne foreta en reell prøving av en persons overbevisning. Saksbehandlingstiden er lang, og kostnadene forbundet med denne synes ikke å samsvare med de resultater som kan oppnås. På denne bakgrunn mente Regjeringen at dagens ordning med full prøving av søkerens overbevisning burde endres. Regjeringen foreslo derfor i meldingen å avskaffe politiavhøret, og å innføre et egenerklæringssystem, der den vernepliktige kan bli fritatt for militærtjeneste gjennom å undertegne en erklæring om å fylle lovens vilkår.

Justiskomiteen avga sin innstilling 02.05.1996 (Innst. S. nr. 177 - 1995-96). Flertallet i komitèen mente det var behov for å endre de nåværende prosedyrene for fritak, og støttet en innføring av et egenerklæringssystem.

2.2 Høringen

Justisdepartementet sendte 03.03.1997 ut et høringsbrev, med en skisse til hvordan en ordning med egenerklæring kan legges opp praktisk og administrativt. Høringsbrevet ble sendt til følgende instanser:

Forsvarsdepartementet

Regjeringsadvokaten

Siviltjenesteadministrasjonen - Dillingøy

Siviltjenesteadministrasjonen - Hustad

Samtlige politikammere

Hovedtillitsmannen for de sivile tjenestepliktige

Høringsfristen var satt til 12.05.1997.

Høringsinstansenes syn vil bli behandlet i tilknytning til de enkelte forslag til endringer i loven.