Ot.prp. nr. 83 (1997-98)

Om lov om endringer i lov av 19. mars 1965 nr. 3 om fritaking for militærtjeneste av overbevisningsgrunner

Til innholdsfortegnelse

3 Gjeldende rett

Lov av 19.03.1965 nr. 3 om fritaking for militærtjeneste av overbevisningsgrunner (militærnekterloven) § 1 fastsetter vilkårene for fritak for militærtjeneste av overbevisningsgrunner. Lovens § 2 inneholder bestemmelser om saksbehandlingsmåten for fritakssaker. I medhold av § 2 siste ledd er det gitt nærmere regler om behandlingen av saker om fritaking for militærtjeneste av overbevisningsgrunner, jf. kgl. res. av 03.06.1966.

I dag kommer alle søknader om siviltjeneste inn til forsvarets vernepliktsforvaltninger. Fremkommer søknaden etter at den vernepliktige er innkalt til tjeneste skal han gis utsettelse til saken er avgjort. Settes søknaden frem etter at mannskapet har møtt til militærtjeneste, dimitteres han og gis utsettelse til saken er avgjort. Øvrige søkere kalles ikke inn til tjeneste mens saken er under behandling. Søknadene sendes til politiet som foretar forberedende behandling, herunder avhør av søkeren, og for øvrig såvidt mulig skaffer til veie opplysninger om søkerens alminnelige livsforhold og annet som kan klargjøre saken, jf. § 2. Søknadene sendes deretter til Justisdepartementet som er gitt kompetanse til å behandle og avgjøre disse sakene ved kgl. res. av 03.06.1966. Departementet avgjør årlig 2000-2500 søknader.

Blir det avslag, forkynner politiet vedtaket for søkeren, hvoretter søkeren blir forespurt om han finner å kunne akseptere avgjørelsen. Gjør han ikke det, eller unnlater han å svare innen en bestemt frist, er staten (representert ved Regjeringsadvokaten) i dag forpliktet til å reise sivilt fastsettelsessøksmål mot ham ved domstolene. I 1996 ble det pådømt ca. 170 saker i herreds- og byrettene, og ca. 30 saker i lagmannsrettene. I 1995 var de tilsvarende tall hhv. 264 og 28.

Justisdepartementet v/Siviltjenesteadministrasjonene behandler også søknader om tilbakeføring til militær stilling for personer som er fritatt, men som senere ombestemmer seg. Det er i dag fri adgang til å søke seg tilbakeført til militær stilling, og søkerne har et ubetinget krav på å bli tilbakeført. Mannskaper som søker under siviltjeneste, dimitteres fra tjeneste. De senere år er det i gjennomsnitt tilbakeført omlag 150 mannskaper til militær stilling.