3 Gjeldende regelverk for bruk av åremål i staten
A) Embetsmenn
Tjenestemannsloven inneholder i dag ingen regler om åremål for embeter. Loven tar utgangspunkt i at embetsmenn skal utnevnes fast i embetet, men kan konstituteres når:
Embetsmannen bare trengs for et begrenset tidsrom eller for å utføre et bestemt oppdrag.
Embetet ennå ikke er fast organisert, eller arbeidsområdet eller virkekretsen er planlagt endret.
Embetsmannen skal gjøre tjeneste i stedet for en annen (vikar).
I de tilfelle som er nevnt under b), kan Kongen, i stedet for å benytte konstitusjon, ta forbehold om at embetsmannen skal finne seg i slike endringer i embetets arbeidsområde eller virkekrets som senere blir fastsatt.
I lov 4. august 1995 nr. 53 om politiet (politiloven) § 19 annet ledd er det sagt at politimestre, visepolitimestre og sjefene for Kriminalpolitisentralen og Utrykningspolitiet utnevnes som embetsmenn. I samme paragrafs fjerde ledd er det sagt at Kongen kan bestemme at andre sjefer for politiets sentrale særorganer og politimestre ansettes på åremål. Kongen kan fastsette nærmere bestemmelser om åremålets varighet, fornyelse og opphør.
I lov 30. mars 1984 nr. 15 om statlig tilsyn med helsetjenesten § 1 er dessuten stillingen som Helsedirektør, gjennom endringslov av 21. desember 2000, omgjort til åremålsstilling, slik at Kongen nå utnevner Helsedirektøren på åremål.
Foreløpig er det ikke gitt andre bestemmelser om bruk av åremål for embetsmenn.
B) Tjenestemenn
Også når det gjelder tjenestemenn, er utgangspunkt at disse skal tilsettes fast, med mindre et av flere vilkår som loven regner opp, er oppfylt. Ett slikt vilkår er at tjenestemannen skal tjenestegjøre i åremålsstilling, tjenestemannsloven § 3 nr. 2 bokstav f). Kongen er videre gitt fullmakt til å fastsette ved forskrift om en stilling skal være åremålsstilling og kan fastsette særregler for enkelte grupper tjenestemenn, loven § 3 nr. 3.
I forskrift til tjenestemannsloven er følgende bestemt:
«§ 3. Åremålsstillinger og utdannelsesstillinger.
1. Den øverste administrative leder for en virksomhet kan tilsettes på åremål når lederoppgavene krever at vedkommende i særlig grad må ha evner og muligheter for faglig eller administrativ nyorientering. Åremål nyttes ikke når virksomheten i hovedsak har kontrollerende funksjoner overfor arbeids- eller næringsliv, eller hvor det forøvrig er særlig viktig at lederen har en uavhengig stilling.
Faglige lederstillinger kan også besettes på åremål der det er særlig behov for faglig nyorientering. Det samme gjelder særlige, sakkyndige rådgivere. Undervisnings- og forskerstillinger ved universitet eller høgskole kan besettes på åremål når skapende eller utøvende kunstnerisk kompetanse inngår som et vesentlig element i kompetansekravet.
Arbeids- og administrasjonsdepartementet fastsetter hvilke stillinger som kan være åremålsstillinger.
2. Åremålsperiodene for slike tjenestemenn som nevnt under nr 1 foran, skal være seks år med mindre særlige grunner taler for lengre eller kortere tidsrom. Åremålstilsetting kan bare gjentas en gang for hver tjenestemann.
3. Åremålstilsetting kan også nyttes:
Der det er særskilt fastsatt i lov eller Stortingsvedtak.
Der rikets sikkerhet krever det.
For kontraktsbefal og vervede mannskaper i forsvaret.
Forsvarsdepartementet gir nærmere regler om varighet og om adgang til å fornye tilsettingsforholdet.
I utdanningsstillinger.
Som utdanningsstillinger regnes:
stipendiater
vitenskapelige assistenter
dommerfullmektiger
turnuskandidater
underordnede leger ved sykehusene og yrkeshygienisk institutt når åremålsperioden ikke er lengre enn strengt nødvendig for den kvalifisering legen skal få.
Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet gir nærmere regler om varighet, arbeidets omfang og innhold i stipendiat- og vitenskapelige assistentstillinger, og om adgangen til å fornye tilsettingsforholdet.
Ved tjeneste på Svalbard
I postdoktorstillinger.
4. Det regnes ikke som åremålstilsetting når en tjenestemann for et avgrenset tidsrom, overtar en annen tjenestestilling forbeholdt virksomhetens tjenestemenn og vedkommende permitteres fra sin faste offentlige stilling med rett til å overta den igjen.»
I tillegg inneholder enkelte særlover bestemmelser om åremål for bestemte statsstillinger.
For stillinger utenfor statsforvaltningen, finnes bestemmelser om åremål i lov 4. februar 1977 nr. 4 om arbeidervern og arbeidsmiljø m.v. (arbeidsmiljøloven) § 58 A nr. 1 første ledd bokstav d), lov 25. september 1992 nr. 107 om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven) § 24 nr. 3 og enkelte særlover.