5 Forsøk
Kommunal- og regionaldepartementet har ansvar for forsøk etter lov om forsøk i offentlig forvaltning (forsøksloven) når kommuner er involvert og for forsøk etter valgloven.
5.1 Forsøk etter forsøksloven
Etter lov av 26. juni 1992 nr. 87 om forsøk i offentlig forvaltning kan det gis unntak fra gjeldende regelverk for en avgrenset forsøksperiode. Det skilles mellom ulike typer forsøk: 1) unntak fra gjeldende lover og forskrifter, 2) avvik fra bestemmelser om oppgavefordelingen mellom forvaltningsnivåene, 3) unntak fra statlige kontrollordninger overfor fylkeskommuner/kommuner og 4) enhetsfylke.
Formålet med forsøksvirksomheten er å utvikle funksjonelle og effektive drifts- og organisasjonsformer, og en hensiktsmessig oppgavefordeling. Det skal legges særskilt vekt på å forbedre den offentlige tjenesteytingen overfor innbyggerne. Forsøk er forvaltningsutvikling, og ikke et verktøy for generelle dispensasjoner fra gjeldende lovgivning. For en nærmere omtale av forsøk, se departementets nettsider om forsøk på www.regjeringen.no/krd.
5.1.1 Forsøk med samkommune
Det foregår to nasjonale forsøk med organisering av interkommunalt samarbeid etter en samkommunemodell. Innherred samkommune er et samarbeidsprosjekt mellom kommunene Levanger og Verdal i Nord-Trøndelag fylke. Forsøket med Innherred samkommune startet opp 1. februar 2004, og har fått godkjent forlengelse til 31. desember 2011.
Midtre Namdal samkommune er et samarbeid mellom Namsos, Namdalseid, Fosnes og Overhalla kommuner i Nord-Trøndelag. Forsøket ble godkjent høsten 2009, og forsøksperioden varer fra 8. september 2009 til 8. september 2013.
Det tas sikte på å fremme en lovproposisjon om lovfesting av en samkommunemodell.
5.1.2 Forsøk med kommunalt ansvar for vinterrydding og bekjempelse av forsøpling
Oslo, Bergen og Trondheim kommuner har pågående forsøk knyttet til bekjempelse av forsøpling av offentlige uterom. Kommunene har gjennom egne vedtekter fått myndighet til å håndheve renholds- og vinterryddingsbestemmelsene hjemlet i politivedtektene § 14. Det er vedtatt endringer i politiloven § 14 hvor kommunene, i tillegg til politiet, skal få adgang til å håndheve bestemmelser om forsøpling og vinterrydding. Justis- og politidepartementet arbeider med forskrifter til politiloven § 14, og lovendringene vil først tre i kraft når denne er ferdig.
Byrådet i Oslo vedtok høsten 2010 å heve gebyret for manglende vinterrydding fra 500 kroner til 5 000 kroner, og søkte Kommunal- og regionaldepartementet om at forsøksvedtekten ble endret på dette punkt. Kommunal- og regionaldepartementet godkjente endringen i januar 2011.
5.1.3 Forsøk med endret myndighet for ordfører
For valgperioden 2003-2007 ble kommunene som gjennomførte forsøk med direkte valg av ordfører også invitert til å sette i verk forsøk med endret myndighet for ordfører. Det ble besluttet å videreføre disse forsøkene i valgperioden 2007-2011. Det er 18 forsøkskommuner i inneværende periode. Forsøkene vil ikke bli forlenget etter utløpet av inneværende forsøksperiode.
Universitetet i Tromsø har i oppdrag å evaluere de 18 forsøkene. Formålet med evalueringen er å synliggjøre effektene av at ordførerne får utvidet myndighet, både på ordførerrollen selv, ordførerens forhold til andre politiske organ i kommunen og ordførerens rolle i kommunens omgivelser. Departementet vil gjennom denne undersøkelsen i tillegg få satt et bredere søkelys på ordførerrollen og hva ordføreren betyr både som leder av kommunen, som en viktig skikkelse i lokalsamfunnet og som representant for kommunen og lokalsamfunnet i forhold til omverdenen. Tidsperioden for oppdraget er fire år, fra 2008 til 2011.
5.2 Forsøk etter valgloven
5.2.1 Forsøk med stemmerett for 16-åringer
I St.meld. nr. 33 (2007-2008) Eit sterkt lokaldemokrati ble det forslått at det skulle gjennomføres forsøk med nedsatt stemmerettsalder til 16 år ved kommunevalget i 2011. Stortinget sluttet seg til forslaget. Den viktigste begrunnelsen var at dette kan være et tiltak for å få flere unge inn i rollen som aktive innbyggere i lokalsamfunnet. I forsøket skal det blant annet høstes erfaringer om nedsettelse av stemmerettsalderen kan føre til økt engasjement blant ungdom i denne gruppen, hvor høy valgdeltakelsen blir i den nye velgergruppen, om partiene som stiller til valg tilpasser listeforslag og valgkamp til de yngre velgerne og om forsøket fører til at ungdomssaker blir prioritert i større grad i kommunen.
Det gikk ut invitasjon til alle kommunene, og totalt 143 kommuner søkte om deltakelse i forsøket. I oktober 2009 ble det kunngjort at følgende 20 kommuner skulle delta i forsøket: Marker, Lørenskog, Hamar, Vågå, Sigdal, Re, Porsgrunn, Grimstad, Mandal, Gjesdal, Stavanger, Austevoll, Luster, Ålesund, Osen, Namdalseid, Tysfjord, Kåfjord, Kautokeino og Hammerfest. I tillegg deltar Longyearbyen lokalstyre.
Institutt for samfunnsforskning i samarbeid med Rokkansenteret ved Universitetet i Bergen har fått oppdraget med å evaluere forsøket.
5.2.2 Forsøk med e-valg
Det skal gjennomføres forsøk med elektronisk stemmegivning i 10 utvalgte forsøkskommuner samt en fylkeskommune ved kommune- og fylkestingsvalget i 2011. Disse er Bodø, Bremanger, Hammerfest, Mandal, Radøy, Re, Sandnes, Tynset, Vefsn, Ålesund samt Møre og Romsdal fylkeskommune. E-valg 2011-prosjektet skal fram mot valget i 2011 utvikle og teste ut et nytt sentralt valgadministrativt datasystem der løsningen for elektronisk stemmegivning er en del av systemet. Prosjektet skal også utarbeide rutiner for innføring i kommunene og sørge for opplæring av valgmedarbeidere. Dette arbeidet skjer i samarbeid med forsøkskommunene. Staten skal dekke pilotkommunenes ekstrakostnader, inkludert kommunenes ekstra personellkostnader og kommunenes kostnader til nødvendig it-utstyr.
Erfaringene fra forsøket med e-valg skal gi Stortinget et best mulig grunnlag for å vurdere om elektronisk stemmegivning bør innføres på landsbasis eller ikke.
Det ble i desember 2009 inngått kontrakt med ErgoGroup om levering av datasystem, og det blir levert i løpet av 2011. Datasystemet eies av staten, er basert på åpen kildekode og er innkjøpt for bruk i alle offentlige valg i alle kommuner og for Svalbard. Høsten 2010 og våren 2011 er det gjennomført prøvevalg gjennom ungdomsrådsvalg og rådgivende folkeavstemminger i 9 av de 10 utvalgte forsøkskommunene. Den siste kommunen, Re, tester løsningen i mai 2011.