6 Endring i lov om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsforvaltningen
6.1 Innledning og bakgrunn
Stortinget vedtok 18. desember 2009 lov om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsforvaltningen. Vedtaket var basert på Innst. 87 L (2009-2010) og Prop. 13 L (2009-2010), jf. Ot.prp. nr. 103 (2008-2009) Om lov om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsforvaltningen.
Etter at vedtak var fattet og loven trådt i kraft, er det oppdaget en mangel i lovteksten. Dette foreslås rettet opp nå.
6.2 Departementets vurderinger og forslag
I § 38 Samordning mellom kvalifiseringsstønad og andre offentlige ytelser, fremgår det av tredje ledd at ”Dersom en mottaker av kvalifiseringsstønad får etterbetalt ytelser som nevnt i første ledd, kan kommunen kreve hel eller delvis refusjon i det beløpet som skal etterbetales, til dekning av sine utlegg til samme formål og for samme tidsrom.” De ytelsene som er nevnt i første ledd er ”dagpenger under arbeidsløshet, sykepenger eller foreldrepenger.”
Oppregningen av ytelser er ment å omfatte samtlige livsoppholdsytelser som vil kunne bli etterbetalt for den tid en har deltatt i kvalifiseringsprogrammet og mottatt kvalifiseringsstønad. Dette fremgår av Ot.prp. nr. 103 (2008-2009) Om lov om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsforvaltningen, s. 45-46 ”Til § 29 – § 40 om kvalifiseringsprogram og kvalifiseringsstønad”, som viser til merknadene til bestemmelsene i Ot.prp. nr. 70 (2006-2007) Om lov om endringer i sosialtjenesteloven og enkelte andre lover. Begrunnelsen for refusjonsadgangen er at det ikke anses som rimelig at en deltaker i kvalifiseringsprogram får dobbel ytelse fra det offentlige – både trygdeytelser og kvalifiseringsstønad – for samme tidsrom og til samme formål.
Hvis en deltaker i kvalifiseringsprogram fremsetter krav om uførepensjon, vil programmet bli stanset og retten til kvalifiseringsstønad opphører. Etter folketrygdloven § 22-13 tredje ledd vil det imidlertid kunne gis etterbetaling av uførepensjon fra opptil tre måneder før kravet ble satt fram. Ved en inkurie ble denne muligheten for å få dobbel ytelse oversett da refusjonsadgangen ble inntatt i loven. Dette rettes nå opp ved en tilføyelse i § 38 tredje ledd.
6.3 Ikrafttredelse. Økonomiske og administrative konsekvenser
Departementet foreslår at endringen trer i kraft straks.
Forslaget har ikke administrative konsekvenser av betydning. Dersom en kommune velger å benytte refusjonsadgangen, vil det innebære noe saksbehandling, men det kan også gi økonomiske innsparinger, avhengig av refusjonsbeløp.