7 Merknader til de enkelte paragrafene
7.1 Merknader til endringene i folketrygdloven
Til § 15-6 første ledd:
Det innføres et nytt vilkår om uforskyldt ledighet for de som har hatt arbeid umiddelbart før de ble enslig mor eller far. Formålet er å hindre at disse får velge overgangsstønad fremfor inntekt fra eget arbeid. Som rimelig grunn for å avslutte arbeidsforholdet, regnes at arbeidet er uforenlig med omsorg for små barn eller at arbeidet er lønnet under tariff eller sedvane. Det er videre en forutsetning at det dreier seg om arbeid av et slikt omfang at vedkommende er selvforsørget gjennom inntekten. Det skal også fortsatt være adgang til å avslutte et arbeidsforhold for å gå over i et nytt arbeidsforhold, og til å redusere arbeidstiden i tråd med lovfestet krav til omfanget av aktivitetsplikten i § 15-8. Det anses ikke som rimelig grunn å si opp et arbeid man har kunnet forsørge seg med for i stedet å ta en utdannelse.
Til § 15-6 andre ledd:
I første punktum er gjort en språklig endring som ikke skal endre innholdet i regelen. Varigheten av nye perioder med overgangsstønad knyttes til det tidspunktet barnet har rett til barnehageplass etter barnehageloven § 12a. Dette innebærer at enslige foreldre som tidligere har mottatt en full periode med overgangsstønad, dvs. i hele tre år, får begrenset varighet på nye stønadsperioder. Stønadsperioden avgrenses etter når retten til barnehageplass inntreffer, uavhengig av om den enkelte faktisk søker om barnehageplass. Den nye varighetsbegrensningen begrenser ikke gjeldende adgang til å få forlenget stønadsperioden som ellers fremgår av § 15-6.
7.2 Merknader til endringene i petroleumsloven
Til § 10-3 tredje ledd
Endringen klargjør hjemmelsgrunnlaget for innføring av sektoravgift i petroleumsvirksomheten. Det vises til departementets omtale av forslaget under kapittel 4.
7.3 Merknader til endringen i arbeidsmiljøloven
Til § 18-3 første og andre ledd
Endringen klargjør hjemmelsgrunnlaget for innføring av sektoravgift i petroleumsvirksomheten. Det vises til departementets omtale av forslaget under kapittel 4.
7.4 Merknader til endringene i lønnsgarantiloven
Til § 1 tredje ledd
Bestemmelsen innebærer at lønnskrav som har forfalt de siste tolv månedene før fristdagen i konkursen er dekningsberettiget over lønnsgarantien. Det samme gjelder krav på renter inntil fristdagen og inndrivelseskostnader som relaterer seg til slike lønnskrav.
7.5 Merknader til endringene i dekningsloven
Til § 9-3 første ledd nr. 1 andre ledd
Endringen innebærer at staten gis regressrett for de lønnskravene som er dekket etter lønnsgarantiloven § 1 tredje ledd tredje og femte punktum, det vil si lønnskrav som har forfalt de siste tolv månedene før fristdagen i konkursen.
7.6 Merknader til endringene i konkursloven
Til konkursloven § 67
Denne endringen innebærer at også de arbeidstakerne som har dekningsberettigede krav etter lønnsgarantiloven § 1 tredje ledd andre og tredje punktum fritas fra kravet om sikkerhetsstillelse ved fremsettelse av konkursbegjæring.
7.7 Merknader til endringen i sosialtjenesteloven
Til § 38 tredje ledd
Formålet med kommunens adgang til refusjon i etterbetalte ytelser, er å hindre at en deltaker i kvalifiseringsprogrammet får dobbel ytelse fra det offentlige – både trygdeytelser og kvalifiseringsstønad – for samme tidsrom og til samme formål. Etter forslaget tas uførepensjon med i bestemmelsens oppregning av ytelser det vil kunne kreves refusjon i. Folketrygdloven § 22-13 tredje ledd gjør det mulig å få etterbetalt uførepensjon fra opptil tre måneder før kravet ble fremsatt, og i denne perioden vil vedkommende også kunne ha fått utbetalt kvalifiseringsstønad.
Kvalifiseringsprogrammet med tilhørende stønad skal stanses dersom deltakeren søker uførepensjon. Bestemmelsen vil også gi hjemmel for å kreve refusjon i etterbetalt uførepensjon i de tilfellene kvalifiseringsstønaden likevel ikke blir stanset når krav om pensjon fremsettes.