1 Proposisjonens hovedinnhold
Arbeidsdepartementet foreslår i denne proposisjonen å etablere en forskriftshjemmel som gir grunnlag for å regulere krav om politiattest for ansatte i bedrifter som tilbyr tiltaket varig tilrettelagt arbeid (heretter kalt VTA). Departementet foreslår å innarbeide forskriftshjemmelen i lov 10. desember 2004 nr. 76 om arbeidsmarkedstjenester (arbeidsmarkedsloven). Krav om politiattest vil omfatte stillinger der ansatte ved utøvelsen av sitt arbeid kan komme i et tillits- eller ansvarsforhold hvor overgrep eller negativ påvirkning overfor utviklingshemmede kan finne sted. Formålet er å gi denne gruppen en særlig beskyttelse. Departementets forslag innebærer at arbeidsområdet og oppgaveporteføljen for hver enkelt stilling må vurderes konkret. Det vil være et arbeidsgiveransvar å foreta en slik vurdering. Med ansatte menes i denne sammenheng ordinært ansatte i de aktuelle bedriftene.
Departementet foreslår at en politiattest for ansatte i VTA-bedrifter skal omfatte saker der en person er siktet, tiltalt, har vedtatt forelegg eller er dømt for seksualforbrytelser, forsettlig drap, grov voldskriminalitet, samt rans- og narkotikakriminalitet. Det legges videre opp til en avgrenset og utvidet politiattest og at konsekvensen av anmerkninger på attesten i utgangspunktet skal være utelukkelse fra arbeid med utviklingshemmede. Kravet vil gjelde for ansatte i alle bedrifter som tilbyr VTA. Dette gjelder således ansatte i vekstbedriftene, attføringsbedriftene og i ordinære bedrifter med tilbud om VTA.
Politiregisterlovens bestemmelser om barneomsorgsattest skal skape ensartet praksis på de områdene der det kreves politiattest for personer som har omsorg for eller oppgaver knyttet til mindreårige. Utviklingshemmede har etter departementets vurdering krav på samme form for beskyttelse som mindreårige. Politiattest med hjemmel i arbeidsmarkedsloven vil derfor utformes i samsvar med politiattest etter politiregisterloven § 39 første ledd.
Departementet vil påpeke at det forebyggende arbeidet i bedriftene med retningslinjer/internkontroll anses som svært viktig, og at politiattest og denne type forebyggende arbeid kan utfylle og supplere hverandre. Dette er tiltak som på ulike måter kan bidra til å forhindre overgrep mot utviklingshemmede på arbeidsplassen.