5 Bør det innføres krav om politiattest for ansatte i bedrifter som tilbyr tiltaket VTA?
5.1 Høringsnotatet
I høringsnotatet ble det drøftet å ta inn en ny bestemmelse i arbeidsmarkedsloven som regulerer krav om politiattest for ansatte i bedrifter som tilbyr VTA. Det fremgår at departementet anser politiattest til dette formålet som et fornuftig og hensiktsmessig tiltak for å beskytte utviklingshemmede mot overgrep og negativ påvirkning. Det ble foreslått en avgrenset politiattest, og det ble lagt opp til at konsekvensen av anmerkninger knyttet til angitte straffebestemmelser i utgangspunktet skal være et yrkesforbud til de aktuelle stillingene.
I høringsnotatet har departementet en grundig drøftelse av de hensyn som taler for og mot krav om politiattest. Det legges til grunn samme vurdering som Justisdepartementet har redegjort for i sitt høringsnotat om barneomsorgsattest. Beskyttelseshensynet er det sentrale og tillegges stor vekt. I kombinasjon med tillitshensynet vil da personvernhensynet, resosialiseringshensynet eller ressurshensynet ikke kunne tillegges større vekt, verken hver for seg eller til sammen. Det vil i stedet være sentralt å sørge for å balansere hensynene på en slik måte at personvernhensynet, resosialiseringshensynet og ressurshensynet ivaretas så langt det er mulig i lys av det overordnede beskyttelseshensynet.
Det fremgår av høringsnotatet at departementet anser det forebyggende arbeidet i bedriftene med retningslinjer/internkontroll som svært viktig, og at politiattest og etiske retningslinjer/internkontroll kan supplere og utfylle hverandre. Departementet viser i denne sammenheng til at kvalitetssikrings- og sertifiseringssystemet Equass for tiden er under implementering ved de aller fleste vekst- og attføringsbedrifter. Equass er et europeisk system og en standard for kvalitetssikring av velferdstjenester med ekstern revisjon og sertifisering. Systemet er utformet slik at bedriften må kunne fremvise dokumentasjon på en rekke områder som handler om deltakernes rettigheter, medvirkning og etiske hensyn.
5.2 Høringsinstansens merknader
Et flertall av de høringsinstansene som har uttalt seg, er positive til at det innføres et krav om politiattest på det aktuelle området. En del instanser har imidlertid merknader til det nærmere innholdet i kravet om politiattest.
Statens helsetilsyn påpeker at personer med psykisk utviklingshemming har et særlig behov for beskyttelse, og støtter derfor departementets vurderinger om at beskyttelseshensynet må være avgjørende.
Attføringsbedriftene i NHO Service og HSH mener at det ikke bør innføres et obligatorisk krav om politiattest, men at hjemmelen bør utformes slik at det er tiltaksarrangør selv som må avgjøre om det er behov for innhenting av politiattest. Flere høringsinstanser peker på at krav om politiattest ved ansettelser bare er ett av flere virkemidler for å beskytte utviklingshemmede mot overgrep.
Arbeids- og velferdsdirektoratet uttaler:
«Vi har forståelse for at en lovhjemling av bruk av politiattest kan medvirke til at ulike etiske retningslinjer kan bli tonet noe ned. Imidlertid er EQUASS som kvalitetssikringssystem nå under implementering ved de aller fleste vekst- og attføringsbedrifter.»
LO uttaler:
«Det er nødvendig at arbeidsgiver styrker sitt HMS-arbeid i virksomheten gjennom tilstrekkelig bemanning, reell medvirkning fra de ansatte og deres representanter, god arbeidsorganisering og internkontrollsystem med rutiner for konfliktløsning, forebygging og håndtering av mobbing, vold, trusler, seksuell trakassering og overgrep. Studiene som Nordlandsforskning har gjennomført på oppdrag fra departementet, viser at det er behov for å styrke dette i de aktuelle virksomhetene.»
Nordlandsforskning uttaler:
«Vi anser generelt departementets forslag som en trygging av utviklingshemmedes situasjon i VTA-tiltaket. (…) Vi vil derfor gjenta at vi mener ordninger med bedriftsinterne varslingsrutiner, etablering av arbeidsrutiner for å ivareta deltakernes sikkerhet og jevnlige drøftinger av etiske hensyn blant arbeidsledere og tiltaksdeltakere er vel så viktige for å forebygge, og sikre trygge arbeidsplasser for alle typer tiltaksdeltakere, ikke kun utviklingshemmede.»
Datatilsynet er positive til at forslaget omhandler krav om avgrenset politiattest.
5.3 Departementets vurderinger og forslag
I høringsnotatet ble det som nevnt i punkt 5.1 foreslått å regulere kravet om politiattest i loven. Departementet har etter en nærmere vurdering kommet til at det er mer hensiktsmessig å etablere en forskriftshjemmel med sikte på å gi utfyllende regler om politiattest. Departementet foreslår å innarbeide forskriftshjemmelen i lov 10. desember 2004 nr. 76 om arbeidsmarkedstjenester (arbeidsmarkedsloven). Det foreslås at bestemmelsen tas inn i kapitlet om saksbehandling som ny § 21.
Departementet mener at kravet om politiattest må gjøres obligatorisk, og at avgjørelsen av om det skal innhentes politiattest ved ansettelse derfor ikke skal tas av VTA-bedriftene selv. Begrunnelsen for dette synspunktet er at det anses som nødvendig for at politiattesten skal kunne gi best mulig beskyttelse mot overgrep, og at det vil gi større troverdighet og trygghet, bl.a. for pårørende.
Departementet er av den oppfatning at hovedregelen bør være at det stilles krav om avgrenset politiattest for personer som kan komme i tillits- eller ansvarsforhold hvor overgrep og negativ påvirkning overfor utviklingshemmede kan finne sted.
Ved avveiningen av de ulike hensynene har departementet lagt til grunn de samme vurderingene som Justisdepartementet har gjort i sitt arbeid med barneomsorgsattest, jf. Ot.prp. nr. 108 (2008–2009). Dersom politiattest vil kunne gi utviklingshemmede en viss beskyttelse mot overgrep, må dette tillegges betydelig vekt. I kombinasjon med tillitshensynet vil da personvernhensynet, resosialiseringshensynet eller ressurshensynet ikke kunne tillegges større vekt, verken hver for seg eller til sammen.
Departementet anser, i likhet med flere av høringsinstansene, det som viktig å se på krav om politiattest i sammenheng med andre tiltak for å beskytte utviklingshemmede mot overgrep og negativ påvirkning i arbeidslivet.
Departementet vil påpeke at det forebyggende arbeidet i bedriftene med retningslinjer/internkontroll anses som svært viktig, og at politiattest og etiske retningslinjer/internkontroll kan supplere og utfylle hverandre. Dette er tiltak som på ulike måter kan bidra til å forhindre overgrep mot utviklingshemmede på arbeidsplassen. Departementet er enig med Arbeids- og velferdsdirektoratet i at innføring av kvalitetssikringssystemet Equass vil kunne bidra til fokus og bevissthet på systemer for å sikre at etiske retningslinjer blir bedre ivaretatt i tiden fremover.