11 Økonomiske og administrative konsekvenser
En innføring av krav om politiattest vil medføre økonomiske og administrative konsekvenser både for politiet som utsteder attestene og for bedriftene som tilbyr tiltaket VTA. Kravet er etter en nærmere vurdering begrenset til å gjelde for ordinært ansatte i de aktuelle bedriftene. Dette innebærer at de økonomiske og administrative konsekvensene begrenses betydelig.
Det er per i dag om lag 290 bedrifter som tilbyr tiltaket VTA. Hovedtyngden for VTA-plasser ligger i vekstbedriftene. Samtidig kan vekstbedriftene også tilby andre typer tiltak (arbeidspraksis i skjermet virksomhet, arbeid med bistand og avklaring). Tiltaket VTA tilbys i mindre grad i arbeidsmarkedsbedrifter og i ordinære virksomheter. Per februar 2011 var det 8 609 deltakere i VTA, fordelt på 7 889 i skjermede virksomheter og 720 i ordinære virksomheter. Med en andel på 35 pst. utviklingshemmede utgjør dette ca. 3 000 utviklingshemmede og ca. 5 600 andre deltakere. Nøyaktig antall arbeidsledere og andre som kan komme i tillits- eller ansvarsforhold hvor overgrep eller negativ påvirkning overfor utviklingshemmede kan finne sted, er vanskelig å anslå. Etter opplysninger om antall ansatte i bedriftene og de som antas å være i nevnte posisjon, anslår vi antallet til mellom 4 000 og 6 000.
Ettersom innføring av krav om politiattest begrenses til kun å omfatte ordinært ansatte samt bare ved nyansettelser, vil kostnadene ved innføringen begrenses til få personer årlig. Dersom vi antar en gjennomstrømning i bedriften på 5 pst. vil kravet gjelde om lag 200–300 personer i året. Når en politiattest anskaffes, medfører det en direkte kostnad for politiet. Justis- og politidepartementet har i 2004 beregnet kostnaden til ca. kr 190 per politiattest. Etter oppjustering knyttet til den generelle lønnsutviklingen anslås kostnaden per attest før lønnsoppgjøret i 2011 til om lag kr 242. Innføring av krav om politiattest vil dermed medføre en svært begrenset årlig kostnad for politiet, samlet sett på om lag 50 000 til 75 000 kroner.
Arbeidsgivere vil oppleve noe mer administrasjon ved innføring av krav om politiattest. Det må settes av tid i en periode til å lese, registrere og følge opp innholdet i de politiattestene som anskaffes. Årlig utgift antas å være, på usikkert grunnlag, ca. kr 200 per attest.
Innføring av krav om politiattest vil kunne bidra til et betryggende arbeidsmiljø. Dette har en verdi samfunnsøkonomisk, men den er vanskelig å tallfeste.
Gitt argumentene for og mot innføring av krav om politiattest i rapporten fra Nordlandsforskning, mener departementet at det bør legges vekt på at systemet fungerer og at antallet overgrep reduseres.
I rapporten fra Nordlandsforskning fremgår blant annet at det er registrert ca. én seksuell overgrepssak per år per 100 bedrifter. Dette innebærer at de seksuelle overgrepene som avdekkes kan utgjøre 3-4 per år. I tillegg kan det være større mørketall. Innføring av krav om om politiattest bør kunne redusere både de registrerte overgrepssakene og de ikke anmeldte sakene. Samlet sett anser departementet at innføringen av krav om politiattest for ansatte i bedrifter som tilbyr VTA, kan medføre budsjettmessige innsparinger for det offentlige og være fornuftig i et samfunnsøkonomisk perspektiv. Det er imidlertid ikke mulig å tallfeste disse effektene.