6 Straffebestemmelser som skal inngå i avgrenset politiattest
6.1 Gjeldende rett
Det er per i dag krav om politiattest på følgende områder hvor det er aktuelt å ha oppgaver overfor barn og unge: barnevern, asylmottak, adopsjon, barnehage, skolefritidsordning, grunnskole og videregående skole, universitet og høyskole, helse- og sosialtjeneste (omfatter også utviklingshemmede) og frivillig sektor.
Formålet med kravene i dag er primært å forhindre at personer som er siktet, tiltalt, ilagt forelegg eller er dømt for seksuelle overgrep, får tilgang til stillinger eller posisjoner hvor de kan begå nye overgrep mot mindreårige.
De fleste lovbestemmelser som i dag hjemler krav om politiattest for personer som skal utføre oppgaver overfor mindreårige, omfatter saker hvor en person er siktet, tiltalt, ilagt forelegg eller er dømt for seksuelle overgrep. Universitet- og høyskoleloven fastslår at en politiattest skal vise, i tillegg til seksuelle overgrep, om vedkommende er siktet, tiltalt eller dømt for grove voldsforbrytelser eller straffbare forhold vedrørende besittelse og bruk eller omsetning av narkotiske stoffer eller medikamenter.
6.2 Politiregisterloven
Politiregisterloven angir hvilke straffebestemmelser og reaksjoner som skal anmerkes på avgrenset barneomsorgsattest, jf. politiregisterloven § 39 første ledd. I henhold til § 39 første ledd skal det på politiattest som er begrunnet i formål som nevnt i § 37 første ledd nr. 4 anmerkes om personen er siktet, tiltalt, har vedtatt forelegg eller er dømt for overtredelse av straffeloven §§ 162 (narkotikaforbrytelser), 192 (voldtekt), 193 (seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold mv.), 194 (seksuell omgang med innsatt/en som er plassert i anstalt/institusjon under kriminalomsorgen, politiet eller barnevernet og som der står under vedkommendes myndighet/oppsikt), 195 (seksuell omgang med barn under 14 år), 196 (seksuell omgang med barn under 16 år), 197 (incest), 199 (seksuell omgang med fosterbarn, pleiebarn, stebarn mv.), § 200 annet ledd (seksuell handling med barn under 16 år), § 201 første ledd bokstav c (uanstendig atferd i nærvær av barn under 16 år), §§ 201a (grooming), 203 (seksuell omgang eller handling med person under 18 år mot vederlag), 204a (barnepornografi), 219 (mishandling i nære relasjoner), 224 (menneskehandel), § 229 annet og tredje straffalternativ (rammer tilfeller der handlinger påfører offeret skader av et visst omfang og der handlingen resulterer i at offeret dør eller påføres betydelig skade på legeme eller helbred), §§ 231 (rammer voldshandlinger som er enda grovere), 233 (forsettelig drap) og 268 jf. 267 (simpelt og grovt ran).
Etter politiregisterloven § 39 første ledd skilles det mellom bestemmelser som skal anmerkes med og uten tidsbegrensning. Bestemmelser som skal anmerkes uten tidsbegrensning omfatter seksualforbrytelser og drap; straffeloven §§ 192, 193, 194, 195, 196, 197, 199, § 200 annet ledd § 201 første ledd bokstav c, §§ 201a, 204a og 233.
Overtredelse av straffeloven §§ 162, 203, 219, 224, § 229 annet og tredje straffalternativ, §§ 231 og 268 jf. 267 skal anmerkes med tidsbegrensning. Med unntak av straffeloven § 203 som gjelder seksuell omgang eller handlinger med person under 18 år mot vederlag, gjelder denne tidsbegrensningen voldsforbrytelser, ran og narkotikaforbrytelser.
6.3 Høringsnotatet
I høringsnotatet ble det drøftet hvilke straffebestemmelser som er aktuelle å inkludere i en politiattest for personer som skal ansettes i bedrifter som tilbyr VTA. Politiregisterloven § 39 omhandler politiattest for personer som skal ha omsorg for eller oppgaver knyttet til mindreårige. Lovbestemmelsen er derfor ikke direkte anvendelig for hvilke straffebestemmelser som skal omfattes av et krav om politiattest for personer som skal ansettes i VTA-bedrifter, ettersom det på dette området handler om å beskytte voksne utviklingshemmede og ikke mindreårige. Departementet foreslo likevel i høringsnotatet at en eventuell ny lovbestemmelse i arbeidsmarkedsloven skal omfatte de samme straffebestemmelser som fremgår i politiregisterloven § 39 første ledd. Dette har sammenheng med at utviklingshemmede anses for å være i samme sårbare situasjon som mindreårige. Der det er hjemmel for å kreve avgrenset politiattest etter arbeidsmarkedsloven, skal det derfor kreves politiattest som viser anmerkninger på de samme straffebestemmelsene som gjengis i politiregisterloven § 39 første ledd. Dette gjelder seksualforbrytelser, forsettlig drap, grov voldskriminalitet, samt rans- og narkotikakriminalitet.
6.4 Høringsinstansenes merknader
De fleste høringsinstansene har gitt en generell støtte til forslagene i høringsnotatet.
Troms politidistrikt uttaler:
«Hva gjelder forslaget om hvilke bestemmelser det er aktuelt å inkludere i en politiattest for personer som skal ansettes i en bedrift som tilbyr VTA støttes de foreslåtte bestemmelser. En konstaterer at legemiddelloven foreslås holdt utenfor. Dette synes riktig da det samsvarer med ordningen på sammenlignbare områder med krav om attest, jf. politiregisterloven § 39. Videre ligger en sikkerhetsventil i politiets adgang til varsling hvor en har kunnskap om at misbruket vedvarer på søknadstidspunktet.»
6.5 Departementets vurderinger og forslag
Utviklingshemmede har etter departementets vurdering krav på samme form for beskyttelse som mindreårige. Dette er det sentrale utgangspunktet for vurderingen av hvilke straffebestemmelser som skal omfattes av en politiattest for ansatte i bedrifter som tilbyr VTA.
Når man skal vurdere hvilke straffebestemmelser som skal omfattes av en slik attest, må man avveie de enkelte hensyn som taler for og mot innføring av politiattest. Politiattesten bør derfor avgrenses til brudd på straffebestemmelser som rammer handlinger som overfor utviklingshemmede må anses som særlig alvorlige og dermed særlig relevante. Beskyttelseshensynet er derfor det helt sentrale i denne sammenheng.
I høringsnotatet ble det foreslått at politiattesten skal vise til de straffebestemmelser som følger av politiregisterloven § 39 første ledd om avgrenset politiattest. Spørsmålet om hvilke straffebestemmelser som bør omfattes av en politiattest er utpreget skjønnsmessig. Et sentralt formål med reglene om barneomsorgsattest er å skape enhetlig regulering av ordningene med politiattest for personer som skal utføre oppgaver overfor mindreårige. Som nevnt har utviklingshemmede etter departementets vurdering krav på samme beskyttelse som mindreårige. Av den grunn anser departementet det hensiktsmessig at bestemmelsene om politiattest for ansatte i VTA-bedrifter er i samsvar med bestemmelsene om avgrenset barneomsorgsattest i politiregisterloven. Stortinget har så sent som i 2010 sluttet seg til den avgrensning av straffebud som skal omfattes av avgrenset barneomsorgsattest etter politiregisterloven § 39 første ledd. Politiregisterloven er nylig vedtatt og bygger på grundige forarbeider.
I Prop. 40 L (2010- 2011) Endringer i barnevernloven (krav til politiattest m.v.), slutter Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet seg til at avgrenset politiattest i barnevernloven knytter seg til de straffebestemmelsene som omfattes av politiregisterloven.
Departementet fastholder forslaget om at en ny lovbestemmelse i arbeidsmarkedsloven skal omfatte de samme straffebestemmelser som fremgår i politiregisterloven § 39. Det betyr at der det er hjemmel for å kreve avgrenset politiattest etter arbeidsmarkedsloven, skal det kreves politiattest som viser anmerkninger på de samme straffebestemmelsene som gjengis i politiregisterloven § 39 første ledd. Dette gjelder seksualforbrytelser, forsettlig drap, grov voldskriminalitet, samt rans- og narkotikakriminalitet.