2 Dagens situasjon
Rv 23 Oslofjordforbindelsen er en alternativ vegforbindelse utenom og sør for Oslo. Tunnelen har ett løp med tre kjørefelt i stigningene og to felt i bunnen. For å etablere rømningsveger er det forberedt tverrslag mot et framtidig parallelt løp hver 250. meter. Det er i dag kun en kort rømningstunnel som er på Hurumsiden, fra 2 km nede i tunnelen og ut i dagen. Etter åpningen i 2000 har årsdøgntrafikken (ÅDT) økt fra om lag 3 900 til om lag 6 900 kjøretøy i 2012. Ved bortfall av bompengeinnkreving vil trolig trafikken øke betydelig. Med dagens standard er ikke dette ønskelig.
Dagens forbindelse har utilfredsstillende regularitet. Av trafikksikkerhetsmessige grunner må tunnelen stenges for trafikk i begge retninger ved større hendelser. Dette gjør at det er hyppige ikke-planlagte stengninger, noe som gir uforutsigbarhet og store ulemper for trafikantene, spesielt næringslivet. I perioden 2008-2010 var tunnelen stengt 435 ganger. Etter brann i et vogntog 23. juni 2011, var tunnelen stengt fram til 8. juli 2011. Fram til 29. juni 2012 var det restriksjoner for tunge kjøretøy. I denne perioden ble det etablert godt utstyrte evakueringsrom i de delvis utsprengte tverrslagene fra første byggetrinn, samt gjennomført en rekke andre tiltak for å øke sikkerheten.
Rv 23 er en del av det transeuropeiske vegnettet i Norge (TEN-T-vegnettet), og dagens standard er ikke i tråd med de sikkerhetskrav som gjelder for tunneler med lengde over 500 meter på dette vegnettet. Det er krav om at eksisterende tunneler skal oppgraderes innen 30. april 2019. De samme kravene er lagt inn i Tunnelsikkerhetsforskriften for vegtunneler på hele riksvegnettet som ble vedtatt av Samferdselsdepartementet 15. mai 2007.