3 Lokalpolitisk behandling
Forslaget om forlenget innkreving, samt endring av takst- og rabattsystemet, ble høsten 2012 sendt Akershus og Buskerud fylkeskommuner og kommunene Hurum, Frogn, Røyken, Lier og Nesodden til uttalelse.
Fylkestinget i Akershus gjorde 17. desember 2012 følgende vedtak:
Det gis tilslutning til å forlenge innkrevingen ved eksisterende bomstasjon ved Rv.23 Oslofjordtunnelen frem til en endelig bompengeutredning er ferdig behandlet.
Inntektene skal benyttes til å finansiere byggetrinn 2 av Oslofjordforbindelsen.
Forlengelsen av innkrevingen kan maksimalt pågå i 3 år før en ny bompengeordning er ferdig behandlet.
Det legges til grunn at videreføringen av innkrevingen skal gi om lag samme bompengeinntekt som i dagens system.
Implementeringen av Eurovignettdirektivet skjer under følgende premisser:
Grunntaksten settes slik at innkrevingen genererer om lag samme årlige inntekt.
Taksten for tyngre kjøretøy settes til tre ganger taksten for mindre kjøretøy.
Dette vil gi en grunntakst på 50 kr for lette kjøretøy og 150 kr for tyngre kjøretøy.
Det legges til grunn en samlet bompengeperiode på 15 år inkludert forhåndsinnkreving ved eksisterende bomstasjon frem til nytt bompengeopplegg er endelig vedtatt.
Det gis tilslutning til en omlegging til helautomatisk innkreving senest ved åpning av løp 2 i Oslofjordtunnelen, men tidligere dersom det er mulig.
En fremtidig utbygging og finansiering av byggetrinn 2 bør også omfatte en utbedring av tilførselsvegene til Frogn og Nesodden, samt bidra til delfinansiering av en «Ny Røykenvei» for å gi en trafikksikker og miljøtilpasset vegforbindelse mellom RV 23 og E18. En slik utbygging vil bidra til tilretteleggingen av et helhetlig regionalt vegsystem fra E6 i Akershus og til E18 i Drammen.
En broløsning bør også utredes nærmere i den forestående planprosess.
Fylkestinget i Buskerud gjorde 6. desember 2012 følgende vedtak:
Fylkeskommunen gir tilslutning til å forlenge bompengeinnkreving ved eksisterende bomstasjon på rv.23 Oslofjordtunnelen fram til endelig bompengeutredning er ferdig behandlet i Stortinget og i inntil 3 år.
Fylkeskommunen krever at planlegging på parsellen Linnes – E18 snarlig igangsettes og at endelig bompengeutredning (trinn 2) omfatter hele strekningen fra E18 i vest til E6 i øst.
Dersom trinn 2 ikke får tilslutning, krever fylkeskommunen at bruk av de innsamlede midlene blir gjenstand for politisk behandling i fylkeskommunen.
Alle berørte kommuner og fylkeskommuner slutter seg til forslaget om forlenget innkreving, omlegging av takst- og rabattsystemet og innføring av automatisk innkreving. Flere kommuner ber imidlertid om at eksisterende rabattordning for lette kjøretøy opprettholdes. For å forenkle innkrevingen legger Samferdselsdepartementet til grunn at rabattsatsene skal være lik for lette og tunge kjøretøy, slik det er besluttet innført på andre prosjekter.
Det er ønske om at andre byggetrinn skal omfatte et større vegnett enn kun andre trinn av Oslofjordforbindelsen, ved at rv 23 på hele strekningen mellom E6 i Akerhus og E18 i Buskerud blir bygget ut. Det er også ønsker om å utrede bruløsning. Samferdselsdepartementet viser til at bru som alternativ til tunnel nå vurderes i arbeidet med konseptvalgutredning (KVU) for Oslofjorden, med tilhørende ekstern kvalitetssikring (KS1), og at omfanget av andre byggetrinn må avklares i den videre prosessen med KVU/KS1.