6 Merknader til lovforslaget
6.1 Merknader til endringene i lov 14. desember 1973 nr. 61 om statsgaranti for lønnskrav ved konkurs m.v.
Til § 1
Det gjøres to materielle endringer i lønnsgarantiloven § 1 tredje ledd. Bestemmelsen i tredje ledd nr. 2 innebærer at det ikke skal kunne gis lønnsgarantidekning for krav på lønn m.v. utover én måned regnet fra konkursåpningstidspunktet. Av nr. 3 følger det at lønnsgarantien ikke omfatter feriepengekrav som er opptjent lenger tilbake enn kalenderåret før året for fristdagen i konkursen.
Det er videre foretatt enkelte redaksjonelle endringer for å tydeliggjøre sammenhengen mellom lønnsgarantiloven § 1 og dekningsloven § 9-3. De krav som ikke dekkes av lønnsgarantien selv om de har fortrinnsrett etter dekningsloven § 9-3, fremgår nå av lønnsgarantiloven § 1 tredje ledd nr. 2 og 3. Krav som ikke er fortrinnsberettigede fordringer etter dekningslovens regler, men som likevel blir dekket av lønnsgarantien, er listet opp i fjerde ledd nr. 1 og 2. De nåværende bestemmelsene i lønnsgarantiloven § 1 tredje ledd sjette og syvende punktum er skilt ut i nytt femte ledd. Disse redaksjonelle endringene medfører ingen endringer i reglenes materielle innhold. Se punkt 2.
6.2 Merknader til endringen i lov 6. mai 1988 nr. 22 om arbeidsgivers lønnsplikt under permittering
Til § 3 (1) første ledd
Arbeidsgiverperioden økes til 20 dager for både hele og delvise permitterte. Arbeidsgiverperioden blir med dette lik ved alle permitteringer. Se punkt 3.
6.3 Merknader til endringene i lov 17. februar 1989 nr. 2 om bidragsforskott
Til § 4 tredje ledd
Endringene innebærer en presisering av grensen for bortfall av retten til forskott. Slik bestemmelsen lyder i dag, faller retten til å motta forskott bort når mottakeren har en inntekt høyere enn 320 ganger fullt forskott. I forskrift etter loven er «fullt forskott» presisert til 320 ganger «forhøyet forskott», dvs. forskott etter loven § 5 første ledd tredje punktum. Etter endringsforslaget vil dette gå direkte fram av loven. Se punkt 4.
Til § 5
Nytt andre ledd innebærer at mottakerne av forskott med økt sats («forhøyet forskott») får et tillegg for hvert barn over 11 år som de forsørger. Tillegget skal svare til en tredjedel av ordinær sats. Som følge av nytt andre ledd, blir nåværende andre og tredje ledd nye tredje og fjerde ledd. Se punkt 4.
Til § 6 tredje ledd
Barn som bor for seg selv, kan få forskott på bidrag fra hver av foreldrene. Etter endringen skal forskottet i slike tilfelle svare til «forhøyet forskott etter § 5 første og andre ledd», slik at satsøkningen for barn over 11 år også får virkning for disse barna. Se punkt 4.
6.4 Merknader til endringene i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd
Til 2-11
Tilføyelsen av et nytt tredje ledd i paragrafen innebærer at norske statsborgere som arbeider for en internasjonal organisasjon i Norge, unntas fra pliktig medlemskap i folketrygden. Forutsetningen er at grunnlaget for dette følger av en folkerettslig avtale som Norge er bundet av. Et slikt grunnlag vil oftest være at avtalen medfører unntak fra plikten til å betale trygdeavgift og arbeidsgiveravgift av lønnen til arbeidstakeren. Et slikt grunnlag foreligger for ansatte ved UNDPs Oslo-senter, men ikke når vedkommende er lokalt ansatt og avlønnes på timebasis. Departementet er ikke kjent med at unntak i praksis er aktuelt for ansatte i andre organisasjoner enn FN. Se punkt 5.1.
Til § 15-7
Stønadsnivået økes for å kompensere for endringer i skattereglene. Se punkt 5.2.
Til § 15-9 andre ledd
For at de som har arbeid ved siden av overgangsstønaden, skal komme om lag likt ut etter endringen i stønadsnivået, blir avkortingsreglene endret slik at overgangsstønaden reduseres med 45 øre for hver krone den enslige moren eller faren tjener ut over 0,5G. Se punkt 5.2.
Til § 22-19 andre ledd
Endringen innebærer at den generelle bagatellgrensen for utbetalinger i medhold av folketrygdloven kapittel 5 (helserefusjonsområdet) heves fra 100 til 200 kroner. Se punkt 5.3.