3 Organisering av jernbanesektoren
Fordelingen av oppgaver mellom Samferdselsdepartementet, Jernbanedirektoratet, Bane NOR SF og øvrige aktører i sektoren er i all hovedsak skissert i Meld. St. 27 (2014–2015) og Innst. 386 S (2014–2015). Etter framleggelse av meldingen har den framtidige ansvars- og oppgavefordelingen vært gjenstand for en ytterligere detaljering i regjeringen, og senere også i de forberedende organisasjonsenhetene.
Jernbanedirektoratet er et statlig forvaltningsorgan underlagt Samferdselsdepartementet. Jernbanedirektoratet skal styres gjennom instruks, årlig tildelingsbrev og styringsdialog. Jernbanedirektoratets virksomhet finansieres i sin helhet over statsbudsjettet.
Direktoratet vil være premissgiver for utvikling av jernbanen og samordning mot andre trafikkslag, kjøper av ulike tjenester, utøvende styrer av jernbanesektoren og leverandør av løpende beslutningsgrunnlag og styringsinformasjon til regjeringen. I tillegg vil Jernbanedirektoratet ha en samordnende funksjon når det gjelder hele togtransportkjeden, inkludert materiell, verksteder, salg og billettering mv. Direktoratets oppgaver innenfor jernbanesektoren blir dermed sentrale og omfattende.
Jernbaneverket har i dag lisens og sikkerhetssertifikat for å drive persontogtransport med museumstog på det nasjonale jernbanenettet. Lisens og sikkerhetssertifikatet kan ikke overdras eller overlates til andre. Det følger av Meld. St. 27 (2014–2015) at Jernbanedirektoratet skal ha ansvar for Norsk Jernbanemuseum. Jernbanedirektoratet har anført at det er uhensiktsmessig å organisere museet som en del av direktoratet fordi direktoratet selv skal være kravstiller overfor togselskapene. Samferdselsdepartementet vurderer på denne bakgrunn om Norsk Jernbanemuseum skal etableres som en ytre etat med delegert etatsstyringsansvar til direktoratet. En slik løsning vil ikke ha bevilgningsmessige konsekvenser.
Bane NOR SF er et statsforetak (SF) eid av Samferdselsdepartementet. Foretakets virksomhet skal dels styres gjennom vedtekter og eierstyring, og dels gjennom avtaler med Jernbanedirektoratet. Foretakets virksomhet finansieres i hovedsak gjennom Jernbanedirektoratets kjøp av tjenester, i tillegg til inntekter fra salg av tjenester til togselskap, kjørevegsavgift og inntekter knyttet til eiendomsvirksomheten. Foretaket vil overta eierskapet til ROM Eiendom AS fra NSB AS i løpet av 2017, og har i den forbindelse etablert et mottakende datterselskap i løpet av høsten 2016.
Bane NOR SF vil være infrastrukturforvalter iht. jernbanelovgivningen og skal ha et hovedansvar for å tilby fungerende jernbaneinfrastruktur til togselskapene og vil ha et ansvar for at den er sikker og tilgjengelig for trafikk.
Bane NOR SF vil videre ha det operative koordineringsansvaret for sikkerhetsarbeidet i sektoren, og de øvrige aktørene pålegges å bidra til nødvendig informasjonsutveksling. Operativt ansvar for samordning av beredskap og krisehåndtering legges også til Bane NOR SF.
For å legge til rette for virksom konkurranse i markedet for persontogtrafikk må viktige innsatsfaktorer som togmateriell, verksteder og verksteddrift, samt salgs- og billetteringsløsninger skilles ut fra NSB AS. Det er derfor stiftet tre nye statlig eide selskaper, forvaltet av Samferdselsdepartementet; henholdsvis Togmateriell AS, Togvedlikehold AS og Reiseplan og billett AS.
Selskapene skal overta følgende datterselskaper i NSB-konsernet: Materiellselskapet AS, Entur AS og Mantena AS. I tillegg overføres ROM Eiendom til Bane NOR SF.
Selskapene er etablert slik at hvert av styrene kan være en reell mottaker av selskapene fra NSB-konsernet. Utskillelse av de fire selskapene fra NSB-konsernet er planlagt gjennomført i første tertial 2017. NSB-konsernets styre med datterselskapstyrer har ansvaret for styring og kontroll av selskapene fram til overføring er gjennomført. Materiellselskapet etableres for å legge til rette for at operatørene av persontogtjenester i Norge har lik tilgang til persontogmateriell i forbindelse med at det blir konkurranse om persontransporttjenester med tog. Selskapet vil fremover anskaffe, eie og forvalte togmateriell etter føringer og beslutninger fra staten ved Jernbanedirektoratet. Togoperatørene skal gis tilgang til togmateriell på konkurransenøytrale vilkår innenfor rammer fastsatt av staten ved Jernbanedirektoratet.
Selskapet for reiseplanlegging og billettering etableres slik at passasjerene skal kunne benytte en nasjonal salgskanal for kjøp av togbilletter, også med flere tilbydere av persontransporttjenester med tog. Selskapet får videre oppgaver knyttet til drift av en rutedatabase, en nasjonal reiseplanlegger og elektronisk billettering for all kollektivtrafikk, slik at de reisende kan finne oversikt over alle rutetider og holdeplasser i én og samme løsning for all kollektivtransport. Kompetanse og systemer som skilles ut fra NSB AS til dette selskapet skal legge til rette for gode nasjonale tjenester.
Togvedlikeholdsselskapet skal tilby vedlikeholds- og verkstedtjenester for skinnegående materiell og annen virksomhet som står i naturlig sammenheng med dette. Selskapet skal drives på forretningsmessig grunnlag i et marked som er åpent for konkurranse. Mantena AS, som skal overføres til dette selskapet, har i dag en stor andel av togvedlikeholdet i Norge og driver også virksomhet i Sverige.
Samferdselsdepartementet og NSB AS arbeider med å etablere grensesnittene mellom det resterende NSB AS og datterselskapene som skal skilles ut av NSB-konsernet.
Det vises for øvrig også til omtalte i Prop. 122 S (2015–2016) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet 2016 og Prop. 1 S (2016–2017).