4 Forberedende arbeid i 2016
4.1 Jernbanedirektoratet og Bane NOR SF
I Prop. 1 S Tillegg 2 (2015–2016) er Stortinget orientert om opprettelse av interimsforetak og et interimsdirektorat. Jernbanedirektoratet og Jernbaneinfrastrukturforetaket SF (nå Bane NOR SF) ble formelt etablert av i Kongen i statsråd den 5. februar 2016. Direktør for Jernbanedirektoratet ble beskikket i statsråd samme dag med virkning fra 1. januar 2017. Foretakets styre ble oppnevnt på stiftelsesmøtet 10. februar og 1. september ble administrerende direktør ansatt.
Bakgrunnen for opprettelse av interimsorganisasjonene har vært behov for en rekke forberedende arbeider frem mot operativ drift.
Jernbanedirektoratet har i 2016 gjennomført nødvendige tiltak for å gjøre direktoratet operativt fra 1. januar 2017. Dette omfatter bl.a. en ytterligere konkretisering av grensesnitt, styringsmekanismer og organisering i sektoren i samråd med Samferdselsdepartementet, avklaring av direktoratets egen organisering mv. Mer detaljert har Jernbanedirektoratet gjennomført tre hovedoppgaver inneværende år:
Avklare dimensjonering og forberede oppbemanning av direktoratet.
Foreta avklaringer for å gi formelle forutsetninger for etablering av direktoratet og praktisk legge til rette for etablering og oppstart.
Forestå og bidra i arbeidet med rolleavklaring, utvikling av avtaleverk, samt bidratt til å videreutvikle strategier for utlysning av trafikkpakker og konkurransegrunnlag for de to første trafikkpakkene.
I 2016 har Bane NOR SF (delvis sammen med Jernbaneverket) arbeidet med:
Rekruttering av konsernsjef/ledergruppe.
Etablering av system for styring av virksomheten.
Utarbeidelse av forretningsplan for foretaket
Verdivurdering og forslag til inntektsmodell som grunnlag for departementets prosess med oppkapitalisering av Bane NOR SF samt å sørge for skille mellom statlig finansierte tjenester og kommersielle tjenester i foretaket.
Etablering av en ordning for å håndtere foretakets risiko gjennom egen forsikringsordning eller kjøp av forsikringsordning i markedet.
Nødvendige sikkerhetsgodkjenninger og andre godkjennings-/sertifiseringsordninger som må være på plass innen 1. januar 2017.
Utarbeidelse av pensjonsordning for ansatte som ikke omfattes av virksomhetsoverdragelsen fra Jernbaneverket.
Utvikling av avtaler mellom Jernbanedirektoratet og Bane NOR SF for henholdsvis forvaltning, drift og vedlikehold av jernbaneinfrastruktur, samt planlegging og utbygging av ny infrastruktur. Arbeidet har skjedd under ledelse av departementet med deltakelse fra direktoratet og foretaket, og med bistand fra Jernbaneverket.
Forberedende arbeider til overtakelse av eierskapet til ROM Eiendom AS gjennom opprettelse av et mottakende datterselskap for at ROM Eiendom AS kan fisjoneres ut fra NSB AS.
Organisering av fremtidig eiendomsvirksomhet i foretaket. Eiendom skal forvaltes til gode for utviklingen av jernbanetilbudet til brukerne, og i tråd med foretakets formål.
Forberedelse av overføring av ansatte og oppgaver fra Jernbaneverket til operativ drift i foretaket .
Etablert avtale med revisor fra 2017.
Samferdselsdepartementet har i 2016 arbeidet med sentrale forhold vedrørende budsjett, pensjonsspørsmål, selskapsetablering og forberedelser til konkurranseutsetting av persontrafikk. Samferdselsdepartementet har fått gjennomført en overordnet risikoanalyse av jernbanereformen. Jernbanedirektoratet vil styre Bane NOR SF gjennom avtaleverk. Det er arbeidet med utvikling av avtaler mellom staten ved Jernbanedirektoratet og Bane NOR SF for bruk og tilgang av infrastruktur, forvaltning, drift og vedlikehold, planlegging av utbyggingsprosjekter og utbygging av jernbaneinfrastruktur. Formålet med avtalene er å sikre mest mulig stabile rammebetingelser for infrastrukturvirksomheten for derigjennom å gi rom for effektiv oppgaveløsning og tydelige incentiver for kunde-/brukerorientering. Avtalene skal samtidig sette rammer og krav for statens tilskudd til foretaket innenfor de vedtak og føringer Stortinget og Samferdselsdepartementet har gitt, blant annet i Nasjonal transportplan (NTP) og i statsbudsjett. Det er arbeidet med prinsipper for avtaleverket, malverk og endelige avtaler for 2017. Utformingen har skjedd i et samarbeid mellom Jernbanedirektoratet, Bane NOR SF, Jernbaneverket og Samferdselsdepartementet. Det endelige avtaleverket vil kunne danne rammeverk for kommende avtaler. Første avtaleverk vil gjelde for 2017 (i tillegg til bestemmelser om dekning av forpliktelser pådratt i 2017 for senere år), mens neste avtaleverk vil følge rulleringen av Nasjonal transportplan og omfatte første fireårsperiode i NTP 2018–2029 (2018–2021).
Jernbanedirektoratet vil også overta Samferdselsdepartementets oppgaver knyttet til kjøp av persontransporttjenester med tog. Direktoratets kjøp av persontransport vil gradvis gjøres gjennom økt bruk av konkurranse om sporet. Det legges opp til at trafikken på de første konkurranseutsatte trafikkpakkene starter opp i desember 2018.
4.2 NSB AS
NSB-konsernet vil gjennomgå en betydelig endring som følge av reformen. Konsernet forbereder seg på å møte konkurranse om persontogtrafikken, samtidig som viktige virksomhetsområder skilles ut fra konsernet.
I 2016 har NSB AS skilt ut virksomhet på områdene persontogmateriell samt reiseplanlegging og billettering i egne datterselskaper. Disse to datterselskapene vil også skilles ut fra konsernet tidlig i 2017, til nyopprettede mottagende selskaper, eid av staten. Datterselskapene vil være i operativ drift internt i NSB-konsernet en periode før utskillelsen. I tillegg vil de allerede eksisterende datterselskapene Mantena AS og ROM Eiendom AS skilles ut fra NSB AS, til hhv. staten ved Samferdselsdepartementet og Bane NOR SF.
Interimsselskapene for togvedlikehold (Togvedlikehold AS), togmateriell (Togmateriell AS) og salg og billettering (Reiseplan og billett AS) ble etablert i 2016. Ved Stortingets behandling av Prop. 122 S (2015–2016) og Innst. 400 S (2015–2016) fikk Samferdselsdepartementet fullmakt til å utgiftsføre tilskudd til driftsutgifter for de tre interimselskapene mot tilsvarende innsparing på Jernbaneverkets driftsbudsjett. Så langt har selskapene ikke hatt like høye driftsutgifter som anslått, men oppgavene med å bygge opp selskapene fortsetter imidlertid i 2017. Det vil i 2016 og 2017 påløpe driftsutgifter blant annet til styrehonorarer, revisor, rådgivning og andre forberedende arbeider. Samlet utgiftsbehov i 2016 og 2017 frem til ordinær drift er uendret og er anslått til om lag 2 mill. kroner for Togvedlikehold AS og om lag 2,5 mill. kroner for henholdsvis Togmateriell AS og Reiseplan og billett AS. Det foreslås en videreføring i 2017 av Samferdselsdepartementets fullmakt til å utgiftsføre driftsutgiftene for interimsselskapene, men mot tilsvarende innsparing på Jernbanedirektoratets driftsbudsjett. Ettersom utgiftsbehovet til interimsselskapene fortsatt er usikkert, foreslås det ikke driftsbevilgninger til enhetene. For å dekke driftsutgiftene i 2017 foreslås fullmakten for 2016 videreført. Samferdselsdepartementet foreslår derfor at departementet får fullmakt til å utgiftsføre tilskudd til driftsutgifter for de tre interimselskapene mot tilsvarende innsparing på kap. 1352 Jernbanedirektoratet, post 01 Driftsutgifter, jf. forslag til romertallsvedtak.