6 Overgangsregel – utvidet rettefrist
Et selskap innenfor rederiskatteordningen anses trådt ut av ordningen fra og med det inntektsåret da vilkårene brytes, jf. skatteloven § 8-17 første ledd bokstav b. Selskapet anses likevel ikke trådt ut dersom brudd på vilkårene rettes innen to måneder etter at bruddet oppsto, jf. skatteloven § 8-17 tredje ledd første punktum. Hvis bruddet er uvesentlig eller skyldes forhold utenfor selskapets kontroll, anses ikke selskapet trådt ut av ordningen dersom bruddet rettes innen to måneder etter det tidspunktet selskapet burde ha oppdaget bruddet, jf. skatteloven § 8-17 tredje ledd annet punktum. Etter tredje punktum i skatteloven § 8-17 tredje ledd kan skattemyndighetene forlenge fristen, men bare dersom selskapet godtgjør at det vil medføre særlige ulemper å rette bruddet innen fristen.
Departementet foreslår å utvide rettefristen til 1. november 2018 for selskaper som kommer i brudd på grunn av enkelte av de nye reglene som foreslås å tre i kraft fra og med inntektsåret 2018. Den utvidede rettefristen gjelder de nye begrensingene for utleie på bareboat-vilkår, jf. punkt 4 ovenfor, og kravene til at lektere uten eget fremdriftsmaskineri skal være EØS-registrert og på minst 1 000 bruttoregistertonn, jf. punkt 2 ovenfor. Dersom selskapet er i brudd med andre vilkår som gjelder for skattleggingsperioden 2018 må selskapet rette bruddene i tide etter de ordinære rettefristene i skatteloven § 8-17 tredje ledd, eller tre ut av ordningen med virkning fra og med 1. januar 2018.
Når det gjelder begrensningene knyttet til andelen av selskapsgruppens tonnasje som er leid ut på bareboat-vilkår skal overgangsregelen innebære at andelen alternativt kan måles over perioden 1. november 2018 til 31. desember 2018.
Den utsatte rettefristen kan ikke forlenges. Fristen vil bare gjelde for selskapsgrupper som allerede skattlegges innenfor rederiskatteordningen, det vil si for selskapsgrupper som har vært skattlagt innenfor ordningen for skattleggingsperioden 2017.
Selskaper som er i brudd med de nevnte nye vilkårene etter 1. november 2018 må tre ut av ordningen. Uttreden vil i slike tilfeller skje med virkning fra og med 1. november 2018. Dette innebærer at skipsfartsinntektene i selskapet som kan tilordnes årets 10 første måneder i samsvar med ordinære tidfestingsprinsipper, omfattes av skattefritaket i rederiskatteordningen. Dette gjelder også inntekter fra bareboat-utleie og lektere uten eget fremdriftsmaskineri som ikke er EØS-registert og/eller er på under 1 000 bruttoregistertonn.
Dersom selskapet har inntekter for øvrig som ikke er tillatte innenfor ordningen, og som er knyttet til brudd på ordningen som ikke er rettet innen de ordinære rettefristene, vil selskapet måtte tre ut fra og med 1. januar 2018, jf. ovenfor. I slike tilfeller vil også inntekter fra bareboat-utleie og lektere uten eget fremdriftsmaskineri skattlegges ordinært for hele skattleggingsperioden.
Tonnasjeskatt, jf. skatteloven § 8-16, svares med ordinære satser frem til 1. november 2018. For øvrig kan prinsippene som legges til grunn ved overgang fra avvikende regnskapsår gis tilsvarende anvendelse.