3 Endringer i definisjonen av hvem som er folkevalgte
3.1 Innledning
Kommuneloven av 1992 gir ingen definisjon av hvem som anses som folkevalgte. Dersom en person er folkevalgt etter loven, inntrer visse rettigheter og plikter, som blant annet rett til fri fra arbeid for å delta i møter i organet og rett til møtegodtgjørelse, slik at det er viktig å ta stilling til hvem som er folkevalgte i lovens forstand.
I kommuneloven av 2018 er det vedtatt en definisjon av hvem som er folkevalgt i lovens forstand. § 5-1 fjerde ledd fastslår at med «folkevalgte» i kommuneloven menes medlemmer av kommunestyret og fylkestinget, og «personer som et folkevalgt organ har valgt inn i et folkevalgt organ eller et annet kommunalt organ etter § 5-2».
Departementet ser at enkelte grupper medlemmer av visse folkevalgte organer ikke blir regnet som folkevalgte etter definisjonen i § 5-1 fjerde ledd. Dette fordi det ikke er et folkevalgt organ som har valgt disse representantene inn i det aktuelle organet, for eksempel fordi representantene er direkte valgt av innbyggerne. Disse representantene regnes som folkevalgte etter kommuneloven av 1992. At de har falt ut av den vedtatte folkevalgt-definisjonen, er uheldig og utilsiktet. Departementet foreslår derfor endringer som gjør det klart at disse representantene skal være omfattet av definisjonen av folkevalgte, se nærmere omtale av de enkelte gruppene nedenfor.
For å sikre samsvar mellom merknadene til paragrafen i proposisjonen og utformingen med tanke på hva som er de ulike leddene i § 5-1, foreslår departementet også en redaksjonell endring i lovteksten ved at det settes inn et innrykk foran «Folkevalgte organer som er nevnt …». Dette klargjør at bestemmelsen om navn på organer er tredje ledd, og definisjonen begynner i fjerde ledd.
3.2 Direktevalgte medlemmer av kommunedelsutvalg
Kommunestyret kan etter kommuneloven av 2018 § 5-7 første ledd andre punktum opprette utvalg med ansvar for en geografisk del av kommunene, såkalte kommunedelsutvalg eller bydelsutvalg.
Som hovedregel skal disse medlemmene velges etter reglene om valg til folkevalgte organer i §§ 7-4 til 7-7, hvilket betyr at medlemmene velges av kommunestyret, men § 5-8 åpner for at kommunestyret kan bestemme at medlemmene til ett eller flere slike kommunedelsutvalg skal velges av innbyggerne i kommunedelen gjennom direkte valg. Ved direkte valg til kommunedelsutvalg gjelder bestemmelsene i valgloven så langt de passer.
Etter definisjonen i kommuneloven § 5-1 fjerde ledd nevnt ovenfor, vil medlemmer av kommunedelsutvalg som velges gjennom direkte valg, ikke anses som folkevalgte.
At disse kommunedelsutvalgsmedlemmene ikke er folkevalgte, mener departementet ikke er tilsiktet, og denne rettstilstanden er en endring sammenliknet med gjeldende kommunelov. For eksempel bør medlemmer av bydelsutvalgene i en kommune som Oslo, være omfattet av reglene for folkevalgte uavhengig av om de er valgt direkte av innbyggerne eller av kommunestyret. Siden medlemmene kan velges direkte av velgerne i kommunedelen, på samme måte som innbyggerne velger medlemmer av kommunestyret, vil det være urimelig at medlemmer i kommunedelsutvalg som velges gjennom direkte valg ikke skal regnes som folkevalgte, men medlemmer som velges av kommunestyret skal være folkevalgte.
Departementet foreslår derfor å endre § 5-1 fjerde ledd slik at det blir presisert at medlemmer i kommunedelsutvalg som velges gjennom direkte valg også skal regnes som folkevalgte i kommunelovens forstand. Dette vil sikre konsistens i regelverket og videreføre dagens praksis.
3.3 Utpekte medlemmer av kommune- og fylkesrådet
Det følger av § 10-2 andre ledd i kommuneloven av 2018 at kommunestyret eller fylkestinget vedtar selv om et kommuneråd eller fylkesråd i parlamentarisk styrte kommuner og fylkeskommuner skal opprettes etter reglene i § 10-4 eller § 10-5. Den sentrale forskjellen i denne sammenhengen er at etter § 10-4 velger kommunestyret eller fylkestinget medlemmene av kommune- eller fylkesrådet, mens etter § 10-5 utpeker ordføreren en kommuneråds- eller fylkesrådsleder, som selv setter sammen rådet. Etter definisjonen av folkevalgte i § 5-1 vil utpekte medlemmer av kommune- og fylkesrådet ikke anses som folkevalgte i lovens forstand. Dette fordi de ikke er valgt av et folkevalgt organ, men utpekt av kommuneråds- eller fylkesrådslederen. Om medlemmer av kommune- eller fylkesrådet skal anses som folkevalgte, vil derfor etter ordlyden avhenge av hvordan rådet er opprettet.
Departementet antar dette ikke er tilsiktet, og foreslår å endre loven for å sikre at også utpekte medlemmer av kommune- og fylkesrådet skal anses som folkevalgte etter den nye kommuneloven. Hvilken fremgangsmåte en person blir medlem av kommune- eller fylkesrådet på, bør ikke være avgjørende for om personen skal ha de rettighetene og pliktene som loven gir folkevalgte.
Departementet foreslår derfor å endre § 5-1 fjerde ledd slik at det presiseres at kommuneråder og fylkesråder er folkevalgte selv om de blir utpekt av kommuneråds- eller fylkesrådslederen.