8 Merknader til enkelte av endringsforslagene
Til endringene i § 5-1
Endringene i § 5-1 innebærer at medlemmer i kommunedelsutvalg som blir direkte valgt etter bestemmelsene i § 5-8 også skal regnes som folkevalgte i lovens forstand. Det samme gjelder medlemmer av kommuneråd og fylkesråd, som blir utnevnt av kommuneråds- eller fylkesrådslederen etter bestemmelsene i § 10-5. Kommuneråd- og fylkesrådslederen vil selv være utpekt av ordføreren, og vil selvsagt også være folkevalgt.
Det er også gjort en redaksjonell endring ved at hvem som er folkevalgte nå er opplistet i en punktliste, og at hvem som likevel ikke blir folkevalgt i lovens forstand, selv om de oppfyller vilkårene, er skilt ut som et eget ledd.
Til ny § 5-15
Bestemmelsen er en videreføring av dagens § 28. Bestemmelsen gir kommunestyret og fylkestinget selv mulighet til å overdra myndighet til en sammenslutning av kommuner og fylkeskommuner til å inngå og å si opp tariffavtale samt til å gi eller motta kollektiv arbeidsoppsigelse på vegne av kommunen eller fylkeskommunen. I praksis brukes denne i dag til å gi KS (Kommunesektorens organisasjon) slik myndighet.
Til endringene i § 7-2
Det foreslås en endring i § 7-2 første ledd bokstav f og at dagens fjerde ledd slettes. Endringene innebærer at vilkårene for valgbarhet i tredje ledd også gjelder for valg av medlemmer til representantskapet i interkommunale politiske råd, og ikke bare for rådets eventuelle andre styringsorganer. Dette betyr også at reglene om hvem som er utelukket fra valg etter § 7-3 vil gjelde ved valg til representantskapet, jf. § 7-3 første ledd. Denne endringen i første ledd medfører at § 7-2 fjerde ledd med særregel om valg til representantskap i et interkommunalt politisk råd oppheves siden de ordinære reglene i tredje ledd vil gjelde.
Til endringene i § 19-3
Endringene i andre ledd første punktum gjøres for å tydeliggjøre at det er kommunerådet og fylkesrådet som kan få myndighet til å velge medlemmer av representantskapet. Forslaget endrer ikke innholdet i bestemmelsen.
Til endringene i § 27-1
Ved å oppheve § 27-1 første ledd andre punktum, så innebærer det at tre eller flere medlemmer av representantskapet i et interkommunalt politisk råd ikke kan kreve lovlighetskontroll. Det vil fremdeles være slik at tre medlemmer av et kommunestyre som berøres av et vedtak fra et interkommunalt politisk råd kan kreve lovlighetskontroll, jf. hovedregelen i første punktum.
Til nytt § 31-4 første ledd
Deler av kommuneloven fra 1992 oppheves ved ikrafttredelsen av den nye kommuneloven ved de konstituerende kommunestyre- og fylkestingmøtene høsten 2019. Det konstituerende møtet for Longyearbyen lokalstyre er imidlertid om lag en måned senere enn de tilsvarende møtene for de enkelte kommunestyrer og fylkestinget på fastlandet. Bestemmelsen innebærer at de deler av kommuneloven som gjelder tilsvarende for Longyearbyen lokalstyre fortsetter å gjelde frem til Longyearbyen lokalstyre har sitt konstituerende møte.