Prop. 116 L (2023–2024)

Endringer i trossamfunnsloven (aktivitets- og antallskrav)

Til innholdsfortegnelse

9 Merknader til de enkelte bestemmelsene i lovforslaget

Til § 4

Forslaget innebærer endringer i første og andre ledd.

Første ledd fastsetter vilkårene for at et tros- eller livssynssamfunn kan bli registrert. Endringen i første ledd innebærer at antallskravet heves fra et krav om minst 50 medlemmer til et krav om minst 100 medlemmer som oppfyller vilkårene i bokstav a til c (tellende medlemmer), for at et tros- eller livssynssamfunn skal kunne bli registrert. Det vises også til de alminnelige merknadene i punkt 5.4.

Bestemmelsens bokstav a til c angir hvem som teller med når det skal avgjøres om et tros- eller livssynssamfunn oppfyller registreringsvilkårene. Endringen i bokstav c gjør at samtidig medlemskap i et registrert tros- eller livssynssamfunn og et uregistrert samfunn som søker om registrering etter loven, sidestilles med de kategorier av dobbeltmedlemskap som omfattes av den gjeldende regelen. Med «annet tros- eller livssynssamfunn» menes en annen sammenslutning som oppfyller definisjonen i loven § 1 andre ledd. Medlemskap i tros- eller livssynssamfunn som ikke søker om registrering eller krever statstilskudd etter loven, omfattes ikke av bestemmelsen. Det vises for øvrig til punkt 6.1.4.

Andre ledd fastslår at registrering kan trekkes tilbake dersom tros- eller livssynssamfunnet ikke lenger oppfyller vilkårene i første ledd. I nytt andre punktum gis det en bestemmelse om unntak fra kravet om å ha minst 100 tellende medlemmer. Samfunn som ved ikrafttredelsen var registrert og oppfylte kravet om 100 medlemmer etter første ledd, skal ikke tape statusen som registrert så lenge det har minst 75 tellende medlemmer. Faller medlemstallet under 75 medlemmer som oppfyller vilkårene i første ledd bokstav a til c, skal registreringen derimot trekkes tilbake, med den følge at samfunnet mister retten til å kreve tilskudd og eventuell vigselsrett. For å kunne bli registrert igjen må tros- eller livssynssamfunnet ha minst 100 tellende medlemmer og søke om registrering på nytt. Registreres samfunnet på nytt, vil det ikke lenger være omfattet av unntaksbestemmelsen i andre punktum. Det vises også til de alminnelige merknadene i punkt 5.4.

Til § 5

Forslaget innebærer endringer i første, tredje, femte og sjette ledd. Sjette ledd er nytt. Nåværende sjette ledd blir nytt syvende ledd.

Første ledd andre punktum er nytt og tydeliggjør at prinsippet om at statstilskuddet til registrerte tros- og livssynssamfunn om lag skal tilsvare de offentlige tilskuddene til Den norske kirke skal gjelde for samtlige faktorer i beregningen av tilskuddet. Heretter gjelder «om lag-prinsippet» både faktorene i fastsettingen av satsen for tilskudd per medlem (statens og kommunenes tilskudd Den norske kirke og medlemstallet i Den norske kirke), jf. fjerde ledd, og faktoren antallet medlemmer i tros- eller livssynssamfunnet som teller med i beregningen av tilskuddet, jf. tredje ledd. Det vises for øvrig til de alminnelige merknadene i punkt 6.2.4.

Tredje ledd fastsetter at statstilskuddet skal beregnes etter antall medlemmer i tros- eller livssynssamfunnet som oppfyller vilkårene i § 4 første ledd bokstav a til c. Det vises til merknaden til § 4 første ledd over. Antallskravet i andre punktum heves fra 50 til 100 tellende medlemmer. Dersom medlemstallet i et år faller under kravet om minst 100 tellende medlemmer, skal ikke samfunnet tildeles tilskudd for dette året. I nytt tredje punktum gis det unntak fra dette for tros- og livssynssamfunn som ved ikrafttredelsen var registrert og oppfylte kravet om 100 medlemmer etter loven § 4 første ledd, og som har minst 75 medlemmer som oppfyller kravene i § 4 første ledd bokstav a til c. Samfunn som omfattes av unntaksbestemmelsen, vil fortsatt få tilskudd om øvrige tilskuddsvilkår er oppfylt. Tilskuddet skal også for samfunn som kommer inn under unntaksbestemmelsen, beregnes etter antall medlemmer i tros- eller livssynssamfunnet som oppfyller vilkårene i § 4 første ledd bokstav a til c. Faller medlemstallet under 75 tellende medlemmer, vil registreringen bli trukket tilbake. Samfunnet vil dermed miste retten til å kreve tilskudd. For å kunne få tilskudd igjen må samfunnet ha minst 100 tellende medlemmer og bli registrert på nytt, jf. merknadene til § 4 andre ledd ovenfor. Etter en eventuell nyregistrering vil ikke samfunnet lenger være omfattet av unntaksbestemmelsen i tredje punktum.

Fjerde ledd endres som følge av det nye andre punktumet i første ledd, og må også forstås i lys av dette. Den angir hvordan satsen for statstilskudd per medlem i de registrerte tros- og livssynssamfunnene skal reguleres. Det vil følge av første ledd andre punktum at satsen skal være så stor at den om lag svarer til statens og kommunenes tilskudd til Den norske kirke per medlem. Det vises også til punkt 6.2.4.

Bestemmelsen i femte ledd bokstav b er ny og pålegger tros- og livssynssamfunn som krever tilskudd fra staten, å bekrefte skriftlig at de vil arbeide for å oppnå minst 40 prosent kvinner og 40 prosent menn i styrende organ som forvalter statstilskuddet. Samfunn som ikke gir bekreftelsen, vil miste retten til tilskudd.

Aktivitetskravet skal i utgangspunktet oppnås gjennom tiltak, veiledning og dialog. Hvilke tiltak som er hensiktsmessige, er opp til det enkelte samfunn å vurdere. Nivået på kjønnsbalansen er ikke grunnlag for å vurdere brudd på bestemmelsen. Adgangen til å nekte tilskudd etter loven § 6 tredje ledd knytter seg kun til samfunn som ikke kan dokumentere tiltak for å oppnå minst 40 prosent kvinner og 40 prosent menn i styrende organ som forvalter statstilskuddet, og er forbeholdt samfunn som over tid viser at det ikke arbeides for å oppnå en slik kjønnsbalanse. Tap av tilskudd skjer ikke på grunnlag av det faktiske nivået på kjønnsbalansen, men som resultat av mangel på tiltak. Et samfunn vil ikke tape tilskudd som følge av at det ikke oppnår 40 prosent kvinner og 40 prosent menn i de styrende organene.

Nytt sjette ledd er føyd til for å gjøre det klart at stillinger og verv som oppfyller vilkårene for lovlig forskjellsbehandling på grunnlag av kjønn etter likestillings- og diskrimineringsloven § 9, ikke er omfattet av aktivitetskravet. Det vises til hva som er uttalt om lovlig forskjellsbehandling i de alminnelige merknadene i punkt 4.4. Dersom både leder og nestleder i et organ bestående av syv medlemmer, må være en mann, og dette utgjør lovlig forskjellsbehandling etter likestillings- og diskrimineringsloven, skal tros- eller livssynssamfunnet arbeide for at det skal være minst 40 prosent menn og 40 prosent kvinner blant de fem andre medlemmene av organet, med andre ord minst to menn og to kvinner.

I nytt syvende ledd utvides hjemmelen til å gi forskrift i nåværende sjette ledd til å omfatte forenklet behandling av klager over vedtak om avkorting av tilskudd på grunn av dobbeltmedlemskap, det vil si at et medlem tros- eller livssynssamfunnet har krevd tilskudd for, samtidig er medlem i Den norske kirke eller et annet tros- eller livssynssamfunn som har krevd tilskudd og/eller søkt om registrering etter loven, jf. endringsforslaget i § 4 første ledd bokstav c. Forslaget knytter seg til endringene som gjelder «om lag-prinsippet» i § 5 første og tredje ledd. Med endringen vil Kongen ha hjemmel til å gi forskrift om at et tilskuddsvedtak kan opprettholdes med henvisning til «om lag-prinsippet» når dobbeltmedlemmene omfattet av klagen, utgjør en svært lav andel av medlemmene tros- eller livssynssamfunnet opprinnelig krevde tilskudd for. Det vises til de alminnelige merknadene i punkt 6.2.4.

Til § 7

Første ledd fastslår at registrerte tros- og livssynssamfunn skal rapportere årlig om sin virksomhet til tilsynsmyndigheten, og den oppstiller nærmere krav til årsrapportens innhold. Årsrapporten skal blant annet gjøre rede for den faktiske tilstanden når det gjelder kjønnslikestilling i samfunnet, med systematisk beskrivelse av likestillingsstatusen mellom kvinner og menn for å kunne vurdere graden av likestilling. Formålet er å avdekke utilsiktede og uønskede forskjeller mellom kvinner og menn, og informasjonen skal fungere som et redskap for å vurdere nye likestillingstiltak i samfunnet.

Plikten til å rapportere om tilstand og tiltak for kjønnslikestilling etter trossamfunnsloven omfatter også tros- eller livssynssamfunn som ikke har arbeidsgiveransvar. Henvisningen i tredje punktum til likestillings- og diskrimineringsloven § 26 a foreslås derfor strøket. Samfunnenes plikter etter likestillings- og diskrimineringsloven § 26 a består, uavhengig av rapporteringen til statsforvalter i tråd med trossamfunnsloven § 7.

Etter nytt fjerde punktum skal tros- og livssynssamfunnene i årsrapporten også redegjøre for tiltak for å oppnå minst 40 prosent kvinner og 40 prosent menn i styrende organ som forvalter statstilskuddet. Hvilke tiltak som er hensiktsmessige, vil variere fra samfunn til samfunn. Det vises til de alminnelige merknadene i punkt 4.4.

Til § 14

Paragrafoverskriften er endret for å synliggjøre at bestemmelsen også omfatter vilkår for tilskudd.

Endringene i femte ledd gjør kravet i § 5 femte ledd bokstav b om å arbeide for å oppnå minst 40 prosent kvinner og 40 prosent menn i styrende organ som forvalter tilskuddet, gjeldende for Den norske kirke. På samme måte gjøres kravet i trossamfunnsloven § 7 første ledd fjerde punktum om å redegjøre for tilstand og tiltak for å oppnå minst 40 prosent kvinner og 40 prosent menn i styrende organ som forvalter statstilskuddet, også gjeldende for Den norske kirke.

Kravet om at Den norske kirke skal arbeide for at organ som forvalter de offentlige tilskuddene, skal bestå av minst 40 prosent kvinner og 40 prosent menn, gjelder for de styrende organene i Den norske kirke som forvalter tilskudd gitt etter loven § 14 første og andre ledd.

Departementet legger til grunn at Den norske kirkes valgregler om at listeforslag ved valg av menighetsråd, bispedømmeråd og Kirkemøtet henholdsvis bør og skal inneholde minst 40 prosent kandidater av hvert kjønn, i utgangspunktet vil være tilstrekkelig for å oppfylle aktivitetskravet.

Kirkerådet skal i årsrapporter og årlige samtaler gi opplysninger som setter departementet i stand til å kontrollere at aktivitetskravet er oppfylt. I årsrapporten til departementet skal Kirkerådet opplyse om tilstanden for kjønnslikestilling i Den norske kirke og tiltak for å oppnå minst 40 prosent kvinner og 40 prosent menn i styrende organ som forvalter statlig og kommunalt tilskudd, inkl. tall på menighetsrådenes og fellesrådenes sammensetning og opplysninger om iverksatte tiltak i disse.

Til forsiden