6 Bompengeopplegg
Finansieringen med bompenger av fv. 353 Rugtvedt – Surtebogen er basert på etterskuddsinnkreving i begge retninger i en automatisk bomstasjon plassert på fv. 353 ved Hafraker, jf. figur 6.1.
Kjøretøy i takstgruppe 2 (kjøretøy over 3 500 kg ekskl. kjøretøy i kjøretøygruppe M1 med gyldig avtale og brikke) skal som hovedregel betale det dobbelte av grunntakst for kjøretøy i takstgruppe 1 (kjøretøy med totalvekt til og med 3 500 kg og kjøretøy i kjøretøygruppe M1 med gyldig avtale og brikke), men med mulighet for lokal tilpasning, jf. Prop. 1 S Tillegg 2 (2015–2016). Utbygginga av fv. 353 Rugtvedt – Surtebogen vil spesielt gi tungtrafikken stor nytte i form av innspart reisetid og kostnader når framkommeligheten blir forbedret. Hensynet til næringstrafikken er en av de primære årsakene til oppgradering av veien. Det er derfor lagt til grunn at takstgruppe 2 skal betale tre ganger taksten til takstgruppe 1.
Det er lagt til grunn bompengeinnkreving i 15 år. I finansieringsberegningene er det lagt til grunn etterskuddsvis bompengeinnkreving i perioden 2025–2039.
Med de forutsetningene som ellers er lagt til grunn, og for at bompengeselskapets forpliktelser skal være nedbetalt på 15 år, legges det til grunn en gjennomsnittstakst per passering på 22 kr i 2022-prisnivå. Det er foreløpig beregnet følgende grunntakster i 2022-prisnivå:
Takstgruppe 1: 25 kr
Takstgruppe 2: 75 kr
Kjøretøy i takstgruppe 1 får 20 pst. rabatt med gyldig avtale og brikke. Det blir ikke gitt brikkerabatt for kjøretøy i takstgruppe 2.
I tråd med lokalpolitiske vedtak legges det til grunn 50 pst. rabatt for nullutslippskjøretøy i takstgruppe 1, mens nullutslippskjøretøy i takstgruppe 2 får 100 pst. rabatt og blir dermed ikke belastet bompenger.
Det er videre lagt til grunn et passeringstak på 40 passeringer per kalendermåned for kjøretøy i takstgruppe 1 for å skjerme lokaltrafikken.
Alle rabatter forutsetter gyldig avtale og brikke. Ellers gjelder de til enhver tid gjeldende takstretningslinjer for bompengeprosjekt.
Det er forutsatt at takstene blir justert i forhold til prisutviklingen, og at det regionale bompengeselskapet Vegfinans AS delfinansierer utbyggingen og håndterer bompengeinnkrevingen gjennom prosjektselskapet Vegfinans fv. 353 Rugtvedt – Surtebogen AS.
Andre forutsetninger for finansieringen
I tråd med rutiner for håndtering av usikkerhet i bompengeproposisjoner, jf. Prop. 1 S (2016–2017), vil fastsatt gjennomsnittstakst bli brukt som grunnlag for justering av takstene. Før innkrevingen starter vil gjennomsnittstaksten bli vurdert på ny ut fra kjente faktorer som låneopptak, faktisk lånerente og trafikk. Videre blir det gjort nye vurderinger av gjennomsnittstaksten etter ett til to år, når trafikken og sammensetningen av denne er nærmere kjent. I begge tilfeller kan grunntakstene bli endret sammenlignet med det som er anslått i denne bompengeproposisjonen. Det skal legges fram sak for garantist for tilslutning av slike justeringer, før bompengeselskapet søker takstmyndighet om takstvedtak. Ellers skal gjennomsnittstakst justeres i samsvar med prisutviklingen.
Eventuelle kostnadsøkninger ut over ordinær prisstigning skal dekkes i samsvar med gjeldende retningslinjer for bompengeprosjekt. Det innebærer at kostnadsøkninger på opp til 10 pst. skal dekkes med 48,5 pst. fylkeskommunale midler og 51,5 pst. bompenger. I tråd med de lokalpolitiske vedtakene skal kostnadsøkninger utover 10 pst. dekkes av Vestfold og Telemark fylkeskommune.
Kostnadsreduksjoner på inntil 10 prosent gir redusert bompengeandel. Kostnadsreduksjoner utover 10 pst. skal fordeles mellom partene og bompengeselskapet i forhold til partene sin del av finansieringen.
Dersom økonomien i prosjektet blir svakere enn planlagt, kan bompengeselskapet etter avtale med Vegdirektoratet øke gjennomsnittstaksten med inntil 20 pst. og forlenge innkrevingsperioden med inntil 5 år.
Trafikkforutsetningene framgår av kap. 4. Følgende basisforutsetninger er ellers lagt til grunn for finansieringsanalysen:
Lånerente: 5,5 pst. de første ti årene fra første låneopptak, deretter 6,5 pst.
Årlig prisstigning: 2 pst.
Årlige innkrevings- og driftskostnader: Om lag kr 1,50 per passering, ved en ÅDT på 3450 utgjør det om lag 1,9 mill. kr
Gjennomsnittsinntekt per passering: kr 22,- 2022-kr
Med disse forutsetningene er innkrevingsperioden beregnet til om lag 15 år. Brutto bompengeinntekter er beregnet til om lag 449 mill. 2022-kr der 308 mill. kr er forutsatt benyttet til å dekke deler av investeringskostnadene, om lag 111 mill. kr til å dekke finansieringskostnader og om lag 30 mill. kr til å dekke innkrevingskostnader og kostnader til drift av bompengeselskapet. Kostnad til etablering av bomstasjonen ligger i styringsrammen.
Det er regnet på et optimistisk alternativ med følgende forutsetninger:
Kostnadene blir redusert med 10 pst.
Årsdøgntrafikken er 10 pst. høyere enn i basisalternativet
Beregningsteknisk lånerente blir redusert med ett prosentpoeng de ti første årene
Ellers er de samme forutsetningene som i basisalternativet lagt til grunn
Med disse forutsetningene er innkrevingsperioden beregnet til om lag 10 år. Alternativt kan gjennomsnittlig inntekt per passering reduseres med om lag fem kroner.
Det er også regnet på et pessimistisk alternativ med følgende forutsetninger:
10 pst. kostnadsøkning
Årsdøgntrafikken i åpningsåret er 10 pst. lavere enn planlagt
Årlig trafikkvekst etter 2030 blir halvert i forhold til basisalternativet
Beregningsteknisk lånerente økes med ett prosentpoeng de 10 første årene
Takstøkning på 10 pst. utover prisstigning etter to år
Med disse forutsetningene er innkrevingsperioden beregnet til om lag 20 år, dvs. en økning på fem år i forhold til basisalternativet. Alternativt kan gjennomsnittlig inntekt per passering økes med om lag fire kroner fra innkrevingsstart.
Maksimal lånegjeld er med disse forutsetningene beregnet til om lag 370 mill. ved utgangen av 2024.