1 Proposisjonens hovedinnhold
Barne-, likestillings og inkluderingsdepartementet legger med dette fram forslag til endringer i lov 4. juli 2003 nr. 80 om introduksjonsordning og norskopplæring for nyankomne innvandrere (introduksjonsloven).
Det foreslås rett til permisjon fra introduksjonsprogrammet ved tilbud om arbeid, og at § 7 om stans av introduksjonsloven endres ved at ordene «herunder om den enkelte har tilbud om høvelig arbeid» fjernes. Det foreslås at den enkelte selv må dokumentere kunnskaper om samfunnet for å få fritak fra plikt til opplæring i samfunnskunnskap, og at § 17 fjerde ledd endres som følge av dette. Det foreslås at ansvaret for å ta initiativet til å starte opplæring i norsk og samfunnskunnskap overføres fra den enkelte til kommunen, og at § 18 første ledd endres som følge av dette.
Formålet med introduksjonsprogrammet for nyankomne og opplæring i norsk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere, er å styrke innvandreres forutsetninger for å kunne delta aktivt i yrkes- og samfunnslivet. Gode norskkunnskaper vil i de fleste tilfeller være en forutsetning for å få jobb. Å beherske norsk både skriftlig og muntlig er også en av de viktigste forutsetningene for å kunne delta i samfunnet. Å tilrettelegge for at innvandrere lærer seg språket, er også viktig for at samfunnet skal få del i og dra nytte av deres ressurser og erfaringer.
Arbeid gir tilhørighet, fellesskap, nettverk og mulighet for økonomisk selvhjulpenhet. Arbeidsinntekt gir også mulighet for å komme inn på boligmarkedet. Det er en utfordring at særlig kvinner med innvandrerbakgrunn deltar i arbeidslivet i lavere grad enn befolkningen for øvrig. Sysselsettingen i hele befolkningen er 68,7 prosent, 71,6 prosent av mennene og 65,7 prosent av kvinnene i alderen 15-74 år er i arbeid. For innvandrere er tilsvarende tall 62,8 prosent, 67,8 prosent av mennene og 57,3 prosent av kvinnene.
Det er store forskjeller i sysselsettingen mellom ulike grupper av innvandrere. Blant innvandrere fra EØS-området er arbeid en viktig årsak til at de kommer, og sysselsettingsnivået er over 70 prosent i snitt. I gruppene fra Asia og Afrika, hvor mange har bakgrunn som flyktninger og asylsøkere, er sysselsettingen henholdsvis 55,2 prosent og 41,9 prosent. Særlig lav sysselsetting er det blant kvinner fra Afrika med liten skolebakgrunn fra hjemlandet. Tall fra SSB viser at 13 700 personer deltok i introduksjonsordningen i løpet av 2013. 50 prosent av deltakerne var kvinner. Det var flest deltakere, mer enn 7 av 10, fra Somalia, Eritrea, Afghanistan, Etiopia og Iran. Flesteparten av deltakerne var mellom 26 og 35 år. 62 prosent av de som gikk ut av programmet i løpet av 2012 var enten i arbeid eller i utdanning i november 2013. 12 prosent var registrert arbeidsledige eller på tiltak.
Grunnleggende kvalifisering gjennom introduksjonsprogrammet og opplæring i norsk og samfunnskunnskap, er viktige tiltak for å øke deltakelsen i arbeidslivet for nyankomne innvandrere.
Det er store forskjeller mellom kvinner og menn når det gjelder andelen som er i arbeid eller utdanning året etter at de gikk ut av programmet. Det er også store forskjeller mellom kommunene når det gjelder andelen som er i arbeid eller utdanning etter at de går ut av programmet. Forslagene i denne proposisjonen skal bidra til økt overgang til arbeid eller utdanning.
Hovedinnholdet i denne proposisjonen er:
I punkt 2 beskrives bakgrunnen for lovforslagene og høringen som er gjennomført.
I punkt 3 drøftes forslaget om rett til permisjon fra introduksjonsprogrammet ved overgang til arbeid.
I punkt 4 drøftes forslaget om at man må dokumentere kunnskaper om samfunnet for å få fritak fra plikt til opplæring i 50 timer samfunnskunnskap.
I punkt 5 drøftes forslaget om at kommunene skal ta initiativet til å sette i gang opplæring i norsk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere.
I punkt 6 gis merknader til de enkelte bestemmelsene i lovforslaget.