4 Man må dokumentere kunnskaper om samfunnet for å få fritak fra plikt til opplæring i 50 timer samfunnskunnskap
4.1 Gjeldende rett
Rett og plikt til deltakelse i opplæring i 600 timer norsk og samfunnskunnskap etter introduksjonsloven § 17, gjelder ikke dersom den enkelte dokumenterer at hun eller han har tilstrekkelige kunnskaper i norsk eller samisk, jf. introduksjonslovens § 17 fjerde ledd. Både deltakere med rett og plikt til opplæring og deltakere med kun plikt til opplæring, kan søke om fritak fra plikt til opplæring.
Det er gitt nærmere regler om fritak fra plikt til opplæring i forskrift av 20. april 2005 nr. 341 om opplæring i norsk og samfunnskunnskap for nyankomne innvandrere, §§ 3 og 4.
Forskriften § 3 regulerer hva som gjelder som dokumentasjon på tilstrekkelige kunnskaper i norsk eller samisk ved fritak fra plikt til opplæring.
I tillegg til fritak fra plikt til opplæring pga. språklige ferdigheter, kan det også gis fritak fra opplæring på grunn av helsemessige eller andre tungtveiende årsaker. Nærmere regler om dette er gitt i forskriften § 4. Ved innvilgelse av fritak fra plikt til opplæring bortfaller hele plikten, det vil si både plikten til opplæring i norsk og plikten til å delta i 50 timer samfunnskunnskap. Kommunen kan i vedtaket om fritak fra plikt beslutte at fritaket også innebærer et bortfall av rett til opplæring. Personer som har tilstrekkelige kunnskaper i samisk, fritas fra plikt til opplæring i norsk, men beholder sin rett til opplæring i 600 timer norsk og samfunnskunnskap.
4.2 Høringsnotatet
Departementet foreslo en endring i adgangen til å få fritak fra plikt til opplæring etter introduksjonsloven § 17 fjerde ledd. Kunnskaper i norsk eller samisk skal fortsatt kunne gi fritak fra plikt til opplæring i norsk, men man må dokumentere kunnskaper om samfunnet for å få fritak fra plikt til opplæring i 50 timer samfunnskunnskap. Forslaget omfatter både deltakere med rett og plikt til opplæring og deltakere med kun plikt til opplæring. Departementet foreslo at hva som skal anses som dokumentasjon på tilstrekkelige kunnskaper om samfunnet skal reguleres i forskrift 20. april 2005 nr. 341 om opplæring i norsk og samfunnskunnskap for nyankomne innvandrere § 3. Forslaget til endret forskriftsbestemmelse var også omtalt i høringsnotatet.
Formålet med forslaget er for det første å sikre at deltakerne gjennomfører opplæring i samfunnskunnskap og tilegner seg kunnskaper om det norske samfunnet, jf. formålet med opplæringen og læringsmålene for de ulike emnene slik de beskrevet i læreplanen. Formålet er også at kommunene tilbyr samfunnskunnskap i tråd med intensjonene i introduksjonsloven og læreplanen. På denne måten ønsker departementet å styrke den enkeltes mulighet til å delta i arbeids- og samfunnsliv.
Innføring av et selvstendig fritaksgrunnlag for opplæring i 50 timer samfunnskunnskap understreker departementets ønske om økt jevnbyrdighet mellom opplæring i norsk og opplæring i 50 timer samfunnskunnskap.
Departementet foreslo ingen endring i fritak fra plikt til å delta i opplæring i norsk og samfunnskunnskap på grunn av helsemessige eller andre tungtveiende grunner. Personer som oppfyller kriteriene i forskriften § 4, fritas fra plikten til opplæring både i norsk og samfunnskunnskap, og de beholder sin rett til opplæring både i norsk og i samfunnskunnskap.
4.3 Høringsinstansenes syn
26 av høringsinstansene har merknader til dette forslaget. Arbeids og velferdsdirektoratet, Vox, Fredrikstad kommune, Horten kommune, Sund kommune, Trondheim kommune, Tromsø kommune og Ålesund kommune støtter forslaget, og mener det foreslåtte grunnlaget for fritak er riktig.
Bodø kommune, Bærum kommune, Fjell kommune, Porsgrunn kommune, Røyken kommune, Stavanger kommune, Fellesorganisasjonen for barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere (FO) og Voksenopplæringsforbundet (VOFO) støtter forslaget uten å uttale seg om det foreslåtte grunnlaget for fritak.
Bufdir,IMDi og UDI støtter forslaget, men har merknader til forslaget til forskriftsbestemmelse. Bergen kommune støtter ikke forslaget om fritak fra plikt til opplæring i 50 timer samfunnskunnskap fordi faget er såpass viktig at det ikke bør kunne gis fritak.
4.4 Departementets vurdering
Departementet fastholder forslaget slik det framgår av høringsnotatet. Departementet foreslår en endring i adgangen til å få fritak fra plikt til opplæring etter introduksjonsloven § 17 fjerde ledd. Kunnskaper i norsk eller samisk skal fortsatt kunne gi fritak fra plikt til opplæring i norsk, men man må dokumentere kunnskaper om samfunnet for å få fritak fra plikt til opplæring i 50 timer samfunnskunnskap. Forslaget omfatter både deltakere med rett og plikt til opplæring og deltakere med kun plikt til opplæring. Departementet foreslår også at det bør framgå uttrykkelig av lovteksten at den enkelte søker kommunen om fritak fra plikt til opplæring.
Departementet foreslår at hva som skal anses som dokumentasjon på tilstrekkelige kunnskaper om samfunnet skal reguleres i forskrift 20. april 2005 nr. 341 om opplæring i norsk og samfunnskunnskap for nyankomne innvandrere § 3. Utfyllende merknader til dette må gis i departementets rundskriv til introduksjonsloven.
Støtten i høringen understreker betydningen av at deltakerne i opplæring i norsk og samfunnskunnskap gjennomfører opplæring i samfunnskunnskap og tilegner seg grunnleggende kunnskaper om det norske samfunnet. At kommunene tilbyr opplæring i samfunnskunnskap i tråd med intensjonene i introduksjonsloven og læreplanen, vil også bidra til å styrke den enkeltes mulighet til å delta i arbeids- og samfunnslivet.
Det er et mål at innvandrere får kunnskaper om det norske samfunnet forholdsvis raskt etter ankomst til Norge. Hensikten med opplæring i 50 timer samfunnskunnskap, er å beskrive og forklare viktige trekk ved det norske samfunnet, gi informasjon om rettigheter, plikter og muligheter og formidle kjennskap til sentrale verdier, jf. mål for opplæringen i læreplanen. Opplæringen i samfunnskunnskap skal gis på et språk deltakeren forstår og det anbefales at opplæringen finner sted tidlig i opplæringsløpet.
Forslaget her vil bidra til at det ikke lenger skal være mulig å utsette opplæringen i samfunnskunnskap til deltakere er kommet på et ferdighetsnivå i norsk, slik at de kan søke fritak fra plikt til opplæring i samfunnskunnskap på grunn av tilstrekkelige kunnskaper i norsk.